2020-03-02 23:59:24
Φωτογραφία για Πού το πάει ο Τσίπρας στο Μεταναστευτικό και την τουρκική απειλή
Η επίκληση της έκτακτης συνόδου Κορυφής της Ε.Ε

και η επιμονή στο σχέδιο "αποσυμφόρησης" των νησιών..

Εν αρχή ην για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα η σφοδρή (εδώ και μήνες) επίθεση στην Κυβέρνηση ότι διαχειρίζεται το Προσφυγικό ζήτημα με όρους επικοινωνισμού - και μόνο. "Τα έχετε κάνει μαντάρα" είναι η επωδός στα χείλη των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτή είναι η πάγια "γραμμή" της Κουμουνδούρου.

Κριτική που κορυφώθηκε όταν η Κυβέρνηση αναφώνησε mea culpa και επανασύστησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Και στο πεδίο αυτό εξάλλου, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης γυρεύει την "δικαίωση" που θεωρεί ότι του ...στέρησε η προεκλογική Ν.Δ.

Η αναβάθμιση της απειλής

Δικαίωση και στο Προσφυγικό; Σχήμα οξύμωρο μεν, απολύτως υπαρκτό δε για την Κουμουνδούρου όπου παιανίζουν ότι εκείνοι χειρίστηκαν αποτελεσματικά το πρώτο κύμα της Προσφυγικής κρίσης ( και ας τους θυμίζει η Ν.Δ ακόμα και με τις αφίσες που τύπωναν το 2015 την πολιτική τους περί ανοιχτών συνόρων).


Ύστερα οι προβλέψεις επιβεβαιώθηκαν: Ο Ταγίπ Ερντογάν, πέρασε από την επιθετική ρητορική απέναντι στην Ελλάδα, σε πράξεις. Το γεγονός ότι ο τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί "ανθρώπινες βόμβες" για να εκβιάσει την Ε.Ε -μεταξύ άλλων- να του παράσχει στήριξη στην Συρία, περνά αναπόδραστα μέσω της απειλής του να "τινάξει" στον αέρα την Ελλάδα.

Στην απειλή αυτή, ο Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του, απαντούν "πιέστε την Ε.Ε", "ζητήστε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής", "Σφυρίζουν αδιάφορα οι σύμμαχοι".

Αυτό είναι το πρώτο πεδίο : Η κριτική στην Κυβέρνηση ότι δεν λειτουργεί διεκδικητικά απέναντι στην ηγεσία της Ευρωπαικής Ένωσης η οποία προς το παρόν τουλάχιστον αντιδρά δυσκίνητα δυσανάλογα με την κρισιμότητα των περιστάσεων. Εδώ το Βερολίνο, όπως έγινε γνωστό χθες, αρνείται να καταδικάσει το άνοιγμα των συνόρων της Άγκυρας.

Η "αποσυμφόρηση"

Και αν στην διαχείριση της φύλαξης των ελληνοτουρκικών συνόρων ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει διατυπώσει επιφυλάξεις, επιμένει εδώ και ημέρες να ζητά την αποσυμφόρηση των ακριτικών νησιών με την εδώ και τώρα προώθηση προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα.

Αυτή προκρίνουν ως λύση για την αποσυμπίεση Λέσβου και Χίου, την ώρα που είναι γνωστό πως το άνοιγμα της κάνουλας των ροών από τον Ερντογάν , θα χτυπήσει "κόκκινο" στις αφίξεις μέσω λέμβων. Ήδη χθες, στη Μυτιλήνη καταγράφηκαν δραματικές εικόνες που προοιωνίζονται ακόμη φρικωδέστερες εξελίξεις.

Η "βελόνα" του Αλέξη Τσίπρα έχει κολλήσει στα περί εκπόνησης νέου εθνικού σχεδίου με αιχμή τη μετεγκατάσταση των προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα.

Μόνο τότε θα "βάλει" πλάτη η αξιωματική αντιπολίτευση στα κυβερνητικά σχέδια είπε ο ίδιος ( και) την Παρασκευή σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κουμουνδούρου.

Τα σύνορα και η Νεολαία

Και αν η ηγεσία της Κουμουνδούρου προσπαθεί να βρει "δοσομετρητή" για να αναμίξει τις "σωστές" δόσεις πραγματισμού και "ανθρωπισμού" , ως προσιδιάζει σε κόμμα εξουσίας και δη "προοδευτικό", η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ έβγαλε δικό της "φιρμάνι": Να ανοίξουν τα σύνορα κάλεσε χθες την Κυβέρνηση, παραγνωρίζοντας προφανώς τις επιδιώξεις Ερντογάν ( τις οποίες δεν παραγνωρίζουν τα κεντρικά του κόμματος) και διακήρυξε απλοϊκά: Πρόσφυγες και μετανάστες θα ζήσουμε μαζί.

Απέναντι στην τουρκική απειλή και την αναιμική ευρωπαική στήριξη για την ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται αμήχανος και αναμένει τις πολυμέτωπες εξελίξεις: Τι θα "βγάλει" η σύγκληση του συμβουλίου Εσωτερικών και ΥΠΕΞ της Ε.Ε και με ποιο τρόπο θα εφαρμοστούν εμπράκτως οι δηλώσεις στήριξης ευρωπαίων ηγετών στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από την επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαικού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ στα ελληνοτουρκικά σύνορα την Τρίτη, μαζί με τον έλληνα πρωθυπουργό./πηγή capital
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ