2020-03-03 12:55:55
Φωτογραφία για ΗΠΑ - Δημοκρατικοί: «Αυξάνει» δυνάμεις ο Μπάιντεν - Στο πλευρό του ο Μπούτιτζετζ
Την υποστήριξή της στον άλλοτε αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να εκδηλώσει επισήμως και η Έιμι Κλόμπουτσαρ

Η υποψηφιότητα του Τζο Μπάιντεν έμοιαζε να αποκτά ορμή ενόψει της χιονοστιβάδας των σημερινών εσωκομματικών ψηφοφοριών της «Σούπερ Τρίτης», καθώς τόσο η Έιμι Κλόμπουτσαρ, που χθες Δευτέρα κατέστησε σαφές πως αποσύρεται από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών, όσο και ο Πιτ Μπούτιτζετζ, που έπραξε το ίδιο την Κυριακή, αναμένεται να τον στηρίξουν.

Η Κλόμπουτσαρ, κεντρώα γερουσιάστρια που εκπροσωπεί τη Μινεσότα, θα είναι η τρίτη υποψήφια που αποσύρεται σε ισάριθμες ημέρες. Αναμενόταν να το ανακοινώσει σε συγκέντρωση στο Ντάλας (Τέξας), όπου πρόκειται να εκφράσει την υποστήριξή της στον Μπάιντεν, σύμφωνα με συνεργάτη της. Ο Μπούτιτζετζ, ο πρώην δήμαρχος της πόλης Σάουθ Μπεντ στην Ιντιάνα, εξέφρασε δημόσια ότι θα υποστηρίξει τον κεντρώο Μπάιντεν, τον πρώην αντιπρόεδρο του Μπαράκ Ομπάμα, καθώς εμφανίστηκε στο πλάι του σε προεκλογική ομιλία.


Ο Μπάιντεν, μετά την καθαρή νίκη του στη Νότια Καρολίνα το Σάββατο, ευελπιστεί να επικρατήσει στις κυριότερες σημερινές αναμετρήσεις για να πάρει καθαρό προβάδισμα έναντι του Μπέρνι Σάντερς, υποψήφιου της αριστερής πτέρυγας των Δημοκρατικών, φαβορί ως τώρα στην κούρσα για να αναδειχθεί ο υποψήφιος που θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Όμως ο Μπάιντεν είναι επίσης αντιμέτωπος με τον δισεκατομμυριούχο πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο οποίος προσπαθεί να αντλήσει ψήφους από την ίδια δεξαμενή, αυτή των λεγόμενων μετριοπαθών Δημοκρατικών.

Τη λεγόμενη Σούπερ Τρίτη κρίνονται 1.357 από τους αντιπροσώπους στο συνέδριο των Δημοκρατικών, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο. Για να κερδίσει οποιοσδήποτε ή οποιαδήποτε το χρίσμα, χρειάζεται 1.991.

Δεκατέσσερις πολιτείες — Καλιφόρνια, Τέξας, Βιρτζίνια, Μασαχουσέτη, Τενεσί, Αλαμπάμα, Άρκανσο, Οκλαχόμα, Μινεσότα, Βερμόντ, Κολοράντο, Γιούτα, Βόρεια Καρολίνα, Μέιν — καθώς και η Αμερικανική Σαμόα και οι Δημοκρατικοί που ζουν στο εξωτερικό ψηφίζουν σήμερα (αν και οι εκπατρισμένοι Αμερικανοί έχουν δικαίωμα συμμετοχής μέχρι και τη 10η Μαρτίου).

Ο Μπλούμπεργκ κάνει μόλις σήμερα το ντεμπούτο του στις ψηφοφορίες. Έριξε 500 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική του περιουσία σε διαφημιστικές καταχωρίσεις και προσμένει πως έτσι θα εξασφαλίσει πολύ περισσότερους αντιπροσώπους στο συνέδριο απ’ όσους θα μπορούσε στην Άιοβα, το Νιου Χάμσιρ, τη Νεβάδα ή τη Νότια Καρολίνα.

Απομένουν πλέον πέντε υποψήφιοι — ο Μπάιντεν, ο Μπλούμπεργκ, ο Σάντερς, η γερουσιάστρια της Μασαχουσέτης Ελίζαμπεθ Γουόρεν και η βουλεύτρια της Χαβάης Τούλσι Γκάμπαρντ, αν και η υποψηφιότητα της τελευταίας θεωρείται μάλλον θεωρητική από τους περισσότερους πολιτικούς αναλυτές — στην κούρσα, όπου συμμετείχαν μέχρι πρότινος πάνω από είκοσι. Οι Μπλούμπεργκ και Μπάιντεν διεκδικούν τις ψήφους των κεντρώων Δημοκρατικών, ο Σάντερς θεωρείται ο βασικός υποψήφιος της αριστερής πτέρυγας, έχοντας αφήσει πίσω τη Γουόρεν.

Πριν από την Κλόμπουτσαρ και τον Μπούτιτζετζ, εγκατέλειψε τον αγώνα το βράδυ του Σαββάτου ο δισεκατομμυριούχος και οικολόγος Τομ Στάιερ, μετά την τρίτη θέση που κατέλαβε στη Νότια Καρολίνα, όπου είχε δώσει μεγάλο βάρος δαπανώντας μεγάλα ποσά για διαφημιστικές καταχωρίσεις.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος παρακολουθεί στενά την κούρσα των Δημοκρατικών, συνέχισε να αφήνει αιχμές για τα τεκταινόμενα στο αντίπαλο στρατόπεδο: «τα ζάρια είναι τσιμπημένα σε βάρος του Μπέρνι (Σάντερς), δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό», πέταξε στους δημοσιογράφους πριν αναχωρήσει για τη Σάρλοτ, στη Βόρεια Καρολίνα.

Πάντως, παρά την προφανή προσπάθεια των κεντρώων να ενώσουν τις δυνάμεις τους, η ορμή του Σάντερς ίσως δεν επιβραδυνθεί τόσο εύκολα.

«Το κατεστημένο είναι νευρικό, όχι επειδή δεν μπορούμε να κερδίσουμε τον Τραμπ, αλλά επειδή θα το κάνουμε», υποστήριξε ο επικεφαλής της εκστρατείας του Μπέρνι Σάντερς, ο Φάιζ Σακίρ. «Και όταν θα το κάνουμε, το Δημοκρατικό Κόμμα θα ξαναγίνει το κόμμα της εργατικής τάξης».

Είναι ασαφές το ποιος θα ωφεληθεί τη Σούπερ Τρίτη από τις αποχωρήσεις των Μπούτιτζετζ και Κλόμπουτσαρ. Για παράδειγμα, δημοσκόπηση του Morning Consult (23η-27η Φεβρουαρίου), αρκετές ημέρες πριν ο «δήμαρχος Πιτ» αποχωρήσει από την κούρσα, κατέγραφε ότι μεταξύ των υποστηρικτών του που κλήθηκαν να πουν ποια είναι η δεύτερη επιλογή τους, το 21% τάχθηκε υπέρ του Σάντερς, το 19% υπέρ του Μπάιντεν, το 19% υπέρ της Γουόρεν και το 17% προτίμησε τον Μπλούμπεργκ.

Και ο Μπέτο Ο' Ρουρκ δίπλα στον Μπάιντεν

Ο Μπέτο Ο’Ρουρκ, μέχρι προτινος υποψήφιος ο ίδιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 3η Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, πρόκειται να ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του Τζο Μπάιντεν, κατά την εφημερίδα The New York Times, ακολουθώντας τα δεκάδες άλλα πρώην και νυν κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών που εξέφρασαν χθες Δευτέρα την υποστήριξή τους στον πρώην αντιπρόεδρο.

Ο Ο’Ρουρκ, άλλοτε μέλος του πολιτειακού Κογκρέσου του Τέξας, τάσσεται υπέρ του Μπάιντεν ταυτόχρονα με μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού, προφανώς σε μια προσπάθεια να αλλάξουν οι ισορροπίες στην κούρσα στην οποία προηγείται μέχρι στιγμής ο προοδευτικός γερουσιαστής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ