2020-03-03 22:30:41
Φωτογραφία για Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τον Έβρο: Στρατός, Αστυνομία και λαός σφράγισαν τα σύνορα
Τα ελληνοτουρκικά σύνορα εκτείνονται σε μήκος περίπου 210 χιλιομέτρων. Ξεκινούν από το Δίλοφο Εβρου και καταλήγουν στο Δέλτα του ποταμού στο Θρακικό Πέλαγος. Από αυτά, στα σχεδόν 190 χιλιόμετρα το φυσικό όριο που χωρίζει τις δύο χώρες είναι η κοίτη του ποταμού.

Όμως, υπάρχει ένα κομμάτι περίπου δώδεκα χιλιομέτρων, το οποίο αποτελεί το μοναδικό χερσαίο σύνορο με Τουρκία. Βρίσκεται ανάμεσα στις Καστανιές και την Αδριανούπολη, καθώς η τουρκική πόλη είναι χτισμένη στις όχθες του ποταμού. Σε αυτό το χερσαίο τμήμα ασκείται η μεγαλύτερη πίεση από τους μετανάστες για να περάσουν στην Ελλάδα καθώς δεν μεσολαβεί το ποτάμι. Και σε αυτό το τμήμα είναι που έχει αναγερθεί ο περίφημος φράχτης του Εβρου, που είχε περιορίσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

«Εχουμε μαρτυρίες για τουρκική περίπολο, τα στελέχη της οποίας έκοβαν το φράχτη για να περάσουν οι μετανάστες. Οι κάτοικοι κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν. Είμαστε εδώ. Θα μείνουμε εδώ», τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας Καστανέων, Σταύρος Τζαμαλίδης. Ομως απόπειρες εισβολής στο ελληνικό έδαφος καταγράφονται σε όλη την ελληνοτουρκική μεθόριο, από τις Καστανιές έως το Δέλτα του Εβρου.


Κατά μήκος της μεθορίου, ο Ελληνικός Στρατός και η Ελληνική Αστυνομία έχουν παρατάξει ό,τι καλύτερο διαθέτουν τόσο σε στελέχη όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Drones, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και θερμικές κάμερες βρίσκονται στη διάθεση των Ελλήνων αξιωματούχων, οι οποίοι λαμβάνουν σε πραγματικό χρόνο το υλικό που συγκεντρώνεται και δίνουν τις κατάλληλες οδηγίες.

Από την Παρασκευή που άρχισαν να εκτυλίσσονται τα επεισόδια, οι ελληνικές αρχές απέτρεψαν την είσοδο σε χιλιάδες άτομα, ενώ περίπου 200 από αυτά κατάφεραν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος και συνελήφθησαν άμεσα. Να σημειωθεί ότι η πλειονότητά τους προέρχεται από Πακιστάν, Αφγανιστάν και Σομαλία και ελάχιστοι από Συρία. Οι μετανάστες επιχειρούν κατά κύματα να διασπάσουν τις ελληνικές δυνάμεις που έχουν παραταχθεί στην περιοχή γύρω από τις Καστανιές. Αλλοτε προτάσσοντας μικρά παιδιά και κρατώντας λευκές σημαίες και άλλοτε πιο βίαια εκτοξεύοντας χημικά, πέτρες και ξύλα. Υπήρξαν περιπτώσεις που οι ελληνικές δυνάμεις αναγκάστηκαν να ρίξουν -εκτός από χημικά και δακρυγόνα- προειδοποιητικά πυρά στον αέρα για να αποτρέψουν την είσοδο στους μετανάστες. Η πίεση που ασκείται είναι μεγάλη και ήδη καταγράφηκαν απόπειρες διέλευσης και σε άλλα σημεία -εκτός των Καστανιών- με πιο χαρακτηριστική περίπτωση εκείνης της απόπειρας διέλευσης από το Δέλτα του Εβρου, η οποία έγινε αντιληπτή από τους ψαράδες της περιοχής. Την ίδια ώρα, ο Ελληνικός Στρατός προχώρησε χθες σε μία ουσιαστική επίδειξη δύναμης πραγματοποιώντας άσκηση με πραγματικά πυρά σε πέντε πεδία βολής του Εβρου και συγκεκριμένα:

α. ΕΦ Διλόφου – Λυκόνησος – Μουσμουλιές – ΕΦ Μαρασίων.

β. ΕΦ Μαρασίων – Δάσος Καστανιών – ΕΦ 1 – Περιοχή αποτρεπτικού εμποδίου – ΕΦ

5 – Πράσινη Πόρτα.

γ. Πράσινη Πόρτα – ΕΦ 10 – ΕΦ Γέφυρας Πυθίου.

δ. ΕΦ Γέφυρας Πυθίου – ΕΦ Μαύρου Ογκου – ΕΦ 126 – ΕΦ Σουφλίου – ΕΦ Μανίτσας.

ε. ΕΦ Μανίτσας – ΕΦ. Πλαγιές- Περιοχή Τυχερού – ΕΦ Γεμιστής – ΕΦ Γέφυρα Κήπων – ΕΦ Πετάλου – Αινήσιο Δέλτα.

«Είναι τιτάνια η προσπάθεια καθώς υπάρχουν ασφυκτικές πιέσεις από την απέναντι πλευρά. Οι Τούρκοι ρίχνουν δακρυγόνα τόσο προς την ελληνική πλευρά όσο και προς τους μετανάστες προκειμένου να τους ωθήσουν προς την Ελλάδα. Το σφράγισμα των συνόρων έχει ήδη οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ των εγκλωβισμένων μεταναστών. Υπάρχουν διαφορετικές εθνικές ομάδες που συγκρούονται για το ποια θα αποκτήσει το “πάνω χέρι” στη διαχείριση της κατάστασης», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας.

«Είμαστε όλοι ενωμένοι. Οι κάτοικοι, οι φορείς, ο Στρατός, η Αστυνομία προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη δύσκολη κατάσταση. Και μέχρι στιγμής το επιτυγχάνουμε», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Εβρου, Δημήτρης Πέτροβιτς. Από οποιαδήποτε πόλη ή μικρό χωριό διέρχονται δυνάμεις του Στρατού ή της ΕΛ.ΑΣ. γίνονται δεκτές με επευφημίες από τους κατοίκους. Χαρακτηριστική περίπτωση η διέλευση κομβόι STYER του Στρατού από την Ορεστιάδα, οι κάτοικοι της οποίας βγήκαν στο δρόμο χειροκροτώντας και φωνάζοντας στους φαντάρους: «Είμαστε στο πλευρό σας. Μπράβο παιδιά».

Στον Εβρο οι δυνάμεις τόσο της ΕΛ.ΑΣ. όσο και του Ελληνικού Στρατού ενισχύονται συνεχώς.

Την ίδια ώρα, τοπικοί φορείς αλλά και απλοί πολίτες συγκεντρώνουν βοήθεια που διανέμουν στα στελέχη των σωμάτων ασφαλείας και του Στρατού. Κρουασάν, χειροποίητες πίτες, κρύα σάντουιτς, νερό, καφέδες, αναψυκτικά και χυμοί μεταφέρονται στα σημεία όπου έχουν αναπτυχθεί οι ελληνικές δυνάμεις. Στο πλευρό τους βρέθηκαν και οι μητροπολίτες Διδυχοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, Δαμασκηνός, Ξάνθης και Περιθεωρίου, Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και Μαρωνείας και Κομοτηνής, Παντελεήμων. «Ηρθαμε για να δώσουμε τις ευχές μας αλλά και να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας στον Στρατό μας, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τους δημάρχους εδώ της περιοχής και στο λαό για τον αγώνα που δίνουν αυτές τις μέρες και την προσπάθεια που κάνουν για να διαφυλάξουν τα σύνορα της πατρίδας μας», δήλωσε μετά την επίσκεψη ο μητροπολίτης Ξάνθης. Στο μεταξύ, έξω από τον συνοριακό σταθμό έχει εγκατασταθεί ομάδα εθελοντών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού για να προσφέρει, αν χρειαστεί, «πρώτες βοήθειες στα Σώματα Ασφαλείας που βρίσκονται στο σημείο», όπως είπε στο ΑΜΠΕ, ο Απόστολος Καραμπαγλίδης από τον ΕΕΣ.

Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι της περιοχής (και όχι μόνο) έχουν διαμηνύσει στις Αρχές τη διαθεσιμότητά τους να βοηθήσουν με όποιον τρόπο είναι δυνατό. Για παράδειγμα, οι καλυβιέρηδες στο Δέλτα του Εβρου προχωρούν σε σύσταση περιπολιών, οι οποίες θα «οργώνουν» τη δύσβατη και δαιδαλώδη περιοχή και θα ενημερώνουν Στρατό και Αστυνομία μόλις αντιληφθούν την παρουσία μεταναστών. Τη διάθεσή των μελών του να βοηθήσουν εξέφρασε και ο Αγροτικός και Κτηνοτροφικός Σύλλογος Αλεξανδρούπολης, ενώ πρόθυμοι να συμπαρασταθούν με όποιον τρόπο μπορούν δήλωσαν και οι Σερραίοι αγρότες.

Ξέγνοιαστοι… τουρίστες την ώρα της μάχης

Την ώρα που ο Εβρος βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό» προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα μεταναστών που ωθεί προς την Ελλάδα ο Ταγίπ Ερντογάν, υπήρξαν χιλιάδες Ελληνες που μετέβησαν στη γειτονική χώρα για το εορταστικό τριήμερο. Επρόκειτο κυρίως για οργανωμένες εκδρομές από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που κατευθύνονταν μέσω του Τελωνείου Κήπων προς την Κωνσταντινούπολη. Ομως και πολλοί κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης αποφάσισαν να μεταβούν στην Τουρκία για το τριήμερο και να κάνουν τις αγορές τους στις κοντινές πόλεις. Η κίνηση στους Κήπους ήταν αυξημένη, ενώ στις ερωτήσεις των τελωνειακών οι ξέγνοιαστοι… τουρίστες απαντούσαν ότι σε Κωνσταντινούπολη και Αδριανούπολη δεν υπάρχει πρόβλημα.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ