2020-03-03 23:11:22
Φωτογραφία για Νευρική αντίδραση της Τουρκίας στην αυτοψία της ηγεσίας της ΕΕ στον Έβρο - Βλέπει «απάνθρωπη ιδιοτέλεια»
Τα fake news και τους ισχυρισμούς της προπαγάνδας της Τουρκίας περί πυροβολισμών

εναντίον προσφύγων επανέλαβε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ

Στα άκρα έχει οδηγηθεί η τουρκική προκλητικότητα, με την ελληνική κυβέρνηση να καταγγέλλει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από τη γειτονική χώρα όσον αφορά στην παρότρυνση των μεταναστών να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα και την ΕΕ να εκφράζει τη στήριξή της στη χώρα μας.

Έκδηλη είναι, την ίδια στιγμή, η δυσαρέσκεια της Τουρκίας και του Ταγίπ Ερντογάν για την επίσκεψη κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον Έβρο.

Παρόλο που οι Βρυξέλλες καλούν την Τουρκία να σεβαστεί την κοινή δήλωση με την ΕΕ για το Μεταναστευτικό, η Άγκυρα εναντιώνεται στις δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, που έγραψε στο Twitter:


«Οποιοσδήποτε λέει πως στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Ελλάδα γιατί προστατεύει τα σύνορα της Ευρώπης είναι υπεύθυνος για τους πυροβολισμούς της Ελληνικής Αστυνομίας και τους φόνους προσφύγων. Τέτοια απάνθρωπη ιδιοτέλεια δεν έχουμε ξαναδεί».

Συνεχίζει την προπαγάνδα ο Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες έδωσαν όπλα στους αγρότες στα σύνορα

Την προπαγάνδα των Fake news συνέχισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που όχι μόνο αύξησε κατά ένα τα «θύματα» για τα οποία μίλησε νωρίτερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά υποστήριξε ότι η Ελλάδα δίνει όπλα στους αγρότες για να πυροβολήσουν κατά μεταναστών στον Έβρο.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, μαζί με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντομινίκ Ράαμπ, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το Reuters, κατηγόρησε τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας ότι «μοιράζουν κυνηγετικά όπλα σε αγρότες στα σύνορα» για να δράσουν κατά μεταναστών. Ωστόσο, δεν έδωσε κανένα στοιχείο για τη συγκεκριμένη καταγγελία.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας «πυροβολούν μετανάστες», εκ των οποίων «τρεις σκοτώθηκαν. Τους πυροβολούν στην πλάτη, καθώς τρέχουν να απομακρυνθούν», υποστήριξε, χωρίς και πάλι να δώσει στοιχεία που να αποδεικνύουν τον ισχυρισμό του.

Η Ευρώπη στηρίζει την Ελλάδα

Την στήριξη της Ευρώπης στην Ελλάδα δήλωσαν ξεκάθαρα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου David Sassoli, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel στις κοινές τους δηλώσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και τον πρωθυπουργό της Κροατίας που επισκέπτονται σήμερα τον Έβρο για να επιθεωρήσουν την κατάσταση που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Σαρλ Μισέλ: Είναι σημαντικό να βρισκόμαστε στο πεδίο και να καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Θέλω να εκφράσω την υποστήριξή μας στην κυβέρνησή σας. Υπάρχει σημαντικό θέμα, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα και αυτό που κάνετε είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σας εμπιστευόμαστε. Πράγματι έχουμε συμφωνία με την Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα τη συμφωνία και θα περιμένουμε από την Τουρκία να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Για τη Συρία, θα εντείνουμε τις προσπάθειες για πολιτική λύση. Είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας.

Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν: Είδαμε πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους Ελληνες πολίτες και τους αστυνομικούς και λιμενικούς για τις άοκνες προσπάθειές τους. Οι ελληνικές ανησυχίες, γιατί τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Κατόπιν αιτήματος της Ελλάδας η Φρόντεξ ετοιμάζεται να αναπτύξει ομάδα ταχείας παρέμβασης. Η Φρόντεξ είναι έτοιμη να αναπτύξει τρια πολεμικά πλοία, τρια ελικόπτερα, 100 συνοριακούς φύλακες. Θα υπάρξει άμεση βοήθεια 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα. Η οικονομική βοήθεια είναι για την βοήθεια σε ιατρικό εξοπλισμό και υλικά. Είναι θέμα της Ευρώπης ως σύνολο, θα την αντιμετωπίσουμε ενωμένοι και με αποτελεσματικότητα. Η ενότητά μας θα επικρατήσει.

Η Τουρκία δεν είναι εχθρός και οι άνθρωποι δεν είναι μέσα για την επίτευξη ενός σκοπού. Η τάξη στα ελληνικά σύνορα θα τηρηθεί. Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα. Θα είμαστε σε στενή επικοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε την απαραίτηση υποσρτήριξη, ευθύνη της Ευρώπης συνολικά τα σύνορα της Ελλάδας. Οσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα σ' αυτούς τους καιρούς.

Νταβίντ Σασόλι: Είμαι πολύ ανήσυχος ότι πολλές κυβερνήσεις μπορεί να μην συνειδητοποιούν. Πριν από ενάμισι χρόνο αν είχαμε ακολουθήσει και είχαμε κάνει την μεταρύθμιση του Δουβλίνου, θα ήταν αλλιώς τα πράγματα. δεν έρχονται στην Ελλάδα ή στην Ιταλία. Χρειάζεται ευρωπαϊκή πολιτική, κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό για να εγγυώμεθα τα ανθρώπινα δικαιώματα. Χρειαζόμαστε μια καμπή και η παρουσία μας σήμερα είναι κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και να υπάρξει κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό. Και παράλληλα να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, αλλά και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες. Πρέπει να χαράξουμε κοινή πολιτική, αυτό μας ζητούν οι Ελληνες πολίτες σήμερα, να αντιμετωπίσουμε μια πρόσκληση που θα έχει μακροπρόθεσμη πολιτική. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα και μια δέσμευση που πρέπει να αναλάβουμε είναι να προστατεύσουμε το μέλλον τους και επ' αυτού η δέσμευση πρέπει να είναι εντονότερη. Εως τώρα δεν βασιστήκαμε στη γενναιοδωρία, αλλά ο καθένας στο δικό του συμφέρον.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ