2020-03-05 16:35:44
Φωτογραφία για Μεταναστευτικό - ανθρώπινες ιστορίες: Σύροι πρόσφυγες πέρασαν τα νερά του Έβρου, αναζητώντας τ’ όνειρο
Οικογένειες με μικρά παιδιά αναζητούν την ελπίδα... πέφτοντας θύματα της τουρκικής προπαγάνδας και της εκμετάλλευσης δουλεμπόρων

Βράδυ Τετάρτης, ανάμεσα στα χωριά Πύθειο και Πετράδες, μέσα στα χωράφια και δίπλα ακριβώς από τον ποταμό Έβρο και τα σύνορα με την Τουρκία, δύο οικογένειες από τη Συρία, προσπαθούν να προσανατολιστούν μέσα στο σκοτάδι. Συνολικά οκτώ άτομα, ανάμεσά τους και τρία μικρά παιδιά, το ένα μόλις λίγων μηνών.

Οι οικογένειες του Ράιντ και του Ραζβάν πλήρωσαν 300 τουρκικές λίρες (σχεδόν 45 ευρώ) το κεφάλι, προκειμένου να τους περάσει Τούρκος διακινητής, στην απέναντι όχθη του Έβρου και στην Ελλάδα.

Η μία οικογένεια από το Αφρίν και η άλλη από το Ιντίλμπ της Β.Δ. Συρίας, που το τελευταίο διάστημα -και εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στην περιοχή- προκαλεί νέα ανθρωπιστική κρίση και κύματα προσφύγων, που «εργαλειοποιεί» ανοιχτά πλέον ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν για να εκβιάσει Ελλάδα και Ε.Ε.


Οι δύο οικογένειες γνωρίστηκαν στον μεθοριακό σταθμό του Παζάρκουλέ, απέναντι από τις Καστανιές, και βλέποντας πως τα σύνορα είναι κλειστά από τις ελληνικές Αρχές, Τούρκος διακινητής ανέλαβε να τους οδηγήσει σε πέρασμα προς την Ελλάδα, μέσω του ποταμού Έβρου, στην περιοχή του Πυθίου. Τις τελευταίες μέρες οι διακινητές στην απέναντι πλευρά του Έβρου, κάνουν χρυσές δουλειές, εκμεταλλευόμενοι τ΄ όνειρο και την επιθυμία ταλαιπωρημένων προσφύγων -και όχι μόνο- να για πέρασμα προς την Ελλάδα και από εκεί προς την Ευρώπη.

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά συνεχίζει να τους παραπληροφορεί και να τους εκμεταλλεύεται για ευνόητους λόγους διαδίδοντας fake news και προωθώντας τους προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Τέτοια είναι και η περίπτωση των δύο οικογενειών, από την Συρία, που τελικά συνελήφθησαν από τις ελληνικές Αρχές για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Όπως είπε ο 24χρονος Ράϊντ, θέλει να φτάσει στη Θεσσαλονίκη όπου ζει ο πατέρας του το τελευταίο διάστημα. Τα όνειρα των δύο οικογενειών πολλά. Το κυριότερο να στήσουν τη νέα τους ζωή σε ασφαλές περιβάλλον, για τους ίδιους και τα παιδιά τους.

Όπως και να το δει κανείς, είναι η ανθρώπινη πλευρά… η άλλη όψη του νομίσματος.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Morgan Plus Four
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Morgan Plus Four
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ