2020-03-05 19:13:55
Φωτογραφία για Ενημέρωση διαπιστευμένων συντακτών Υγείας από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό Καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα (5/3/2020)
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Καλησπέρα σας. Μας συγχωρείτε για την καθυστέρηση, η οποία οφείλεται σε κάποια αποτελέσματα που ανέμενε ο κύριος Τσιόδρας και τα οποία θα σας ανακοινώσει ευθύς αμέσως.

Σας παρακαλώ πάρα πολύ αν είναι εύκολο να χαμηλώσετε όλοι τα κινητά σας. Σας ευχαριστώ πολύ. Το λόγο έχει ο κ. Τσιόδρας.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όπως σε όλες τις επιδημίες, η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη από την πραγματική επιδημία. Χρειάζεται λοιπόν πάρα πολλή ψυχραιμία από όλους μας, να δούμε με ηρεμία τα πράγματα και να μη σπείρουμε μία επιδημία πανικού.

Θα αρχίσω με τα διεθνή δεδομένα και θα τελειώσω με τα δικά μας. Σύμφωνα με όλα τα διεθνή σημερινά δεδομένα, ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου από το νέο κορονοϊό είναι υψηλός, ιδιαίτερα σε άτομα που επιστρέφουν από χώρες στις οποίες υπάρχει μετάδοση του ιού στην κοινότητα.

Υπάρχει επίσης σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά στην υποδιάγνωση του ιού, κυρίως σε ήπια ή ασυμπτωματικά περιστατικά. Ο αριθμός των χωρών και των περιοχών τους, που εμφανίζουν μετάδοση στην κοινότητα, είναι ήδη πολύ μεγάλος και θα συνεχίζει να αυξάνεται, όσο οι εισαγωγές της ίδιας της νόσου από το νέο ιό, σε μη επηρεαζόμενες περιοχές, όπως η περιοχή της πατρίδας μας στην Αχαΐα και στην Ηλεία, θα συνεχίσουν να συμβαίνουν.


Στην Ευρώπη, 38 χώρες εμφανίζουν σήμερα περιστατικά της νόσου, με την Ιταλία να έχει ξεπεράσει τα 3.000 κρούσματα και 3 άλλες χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία να έχουν περισσότερα από 200 κρούσματα.

Σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί 96.000 κρούσματα.

Θέλω να τονίσω εδώ, ότι είναι πολύ περισσότερα τα κρούσματα. Τον αληθινό παρονομαστή δεν τον ξέρουμε και είναι δεκάδες, να μην πω εκατοντάδες φορές παραπάνω από τα 96.000 κρούσματα.

Η δυνατότητα καταγραφής εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσης κάθε χώρας και ξέρουμε με πολύ καλά δεδομένα, πόσο χαμηλή είναι η δυνατότητα ανίχνευσης και καταγραφής της νόσου σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας.

Αυτή τη στιγμή, όλη η Ευρώπη είναι σε μία επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών της νόσου, με επακόλουθο μετάδοσης στην κοινότητα, η οποία φαίνεται να είναι περιορισμένη. Στην πραγματικότητα δεν είναι και γρήγορα προχωράει σε ένα σενάριο, όπου εμφανίζεται αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων και συνεχιζόμενης μετάδοσης στην κοινότητα, από αυτές τις εισαγωγές.

Σε αυτή τη φάση, η μείωση και πρόληψη όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων.

Στόχος είναι αυτό που σας είπα πριν από λίγες μέρες. Να επιπεδώσουμε την καμπύλη όσο μπορούμε περισσότερο, να διασπαρεί η μετάδοση και η διασπορά της νόσου στο χρόνο, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στο σύστημα υγείας μας και τυχόν κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις.

Το σύστημα υγείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν αυξημένο αριθμό ασθενών, όπως το κάνουμε κάθε χρόνο για τη γρίπη. Είναι μία γρίπη στη συμπεριφορά της και στον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στην κοινότητα.

Οι επαγγελματίες υγείας είναι στην πρώτη γραμμή. Αντιμετωπίζουν το νέο ιό από εκεί και παραμένουν σε επαγρύπνηση για αναγνώριση πιθανών περιπτώσεων της νόσου και σε πρώιμα, αλλά και σε προχωρημένη φάση, ώστε να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα.

Αυτό έγινε και εχθές στην Αχαΐα, όπου αναγνωρίστηκε περίπτωση της νόσου χάρη στην επαγρύπνηση της εξαιρετικής ομάδας λοιμωξιολόγων και παθολόγων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών σε ομάδα εκδρομέων, που πραγματοποίησαν προσκυνηματική εκδρομή στο Όρος Σινά και στους Αγίους Τόπους.

Να τονίσω εδώ, ότι το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα στα οποία δεν υπήρχε μετάδοση της νόσου στην κοινότητα. Σε εισαγωγικά δεν υπήρχε Η ομάδα αυτή επέστρεψε από το Ισραήλ στις 27 Φεβρουαρίου 2020, όταν το Ισραήλ, όπως σας είπα δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος της Ευρώπης.

Αυτό δείχνει τη δυναμική του ιού να ξεπερνά τα σύνορα και κουβεντιάστηκε εκτενώς, εχθές το βράδυ και σήμερα, με συναδέλφους από το ευρωπαϊκό CDC, σχετικά με τη δυναμική αυτού του ιού ο οποίος μεταδίδεται εύκολα, συνεχίζει να μεταδίδεται εύκολα, δεν είναι πιο θανατηφόρος, δεν έχει δύο μεταλλάξεις και δύο ποικιλίες, η οποία είναι πιο θανατηφόρα η μία από την άλλη – όπως ακούγεται το τελευταίο 24ωρο – και μεταδίδεται και από άτομα που έχουν ελαφρά συμπτωματολογία.

Είναι σημαντικό να το κατανοήσουμε αυτό: μεταδίδεται από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία.

Οι περιπτώσεις με ελαφρά συμπτώματα είναι πολυάριθμες και πολλές φορές δεν γνωρίζουν ότι μεταδίδουν. Κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα, αναζητούν και ιατρική φροντίδα και μπορεί να μολύνουν και επαγγελματίες υγείας, όπως ακριβώς και με τη γρίπη.

Τα κύρια μέτρα, το έχουμε πει πολλές φορές, πρέπει να το ξαναπώ, με τα οποίο θα αντιμετωπίσουμε αυτή την έξαρση της νόσου η οποία έρχεται, αφορούν στα μέτρα υγιεινής των χεριών, της κάλυψης του βήχα, της κάλυψης του φτερνίσματος, της απομόνωσής μας στο σπίτι όταν εμφανίζουμε συμπτώματα, όπως ο πυρετός και ο βήχας, ώστε να μη μεταδοθεί περαιτέρω ο ιός στους συνανθρώπους μας και ιδιαίτερα σε αυτούς που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, στους ηλικιωμένοι και στους ανθρώπους με τα χρόνια προβλήματα υγείας.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των περιπτώσεων της νόσου στην πατρίδα μας, όπως και σε όλο τον κόσμο.

Τα καθ’ υπερβολήν μέτρα που ελήφθησαν στις περιοχές της Ηλείας, η οποία είχε τις περισσότερες πόλεις στις οποίες επέστρεφαν οι εκδρομείς, Αχαΐας και Ζακύνθου, μεμονωμένες περιπτώσεις, έχουν στόχο να καθυστερήσουν τη γρήγορη διασπορά της νόσου στις τοπικές κοινότητες.

Σχετικά με τους κατοίκους αυτών των περιοχών, πρέπει να τονίσουμε ιδιαίτερα τα προαναφερθέντα προληπτικά μέτρα υγιεινής και να τους πούμε ξεκάθαρα και με διαφάνεια, ότι πρόκειται για μια νόσο η οποία είναι ήπια στη συντριπτική της πλειοψηφία.

Δεν χρειάζεται κανένας πανικός. Ιατρική βοήθεια στις περιπτώσεις αυτές, αναζητούν οι άνθρωποι που έχουν τα σοβαρά συμπτώματα της νόσου. Όχι όλοι.

Ήδη σε συνεννόηση με την πανεπιστημιακή ομάδα του Νοσοκομείου Πατρών, άνθρωποι οι οποίοι θα έχουν ήπια συμπτώματα από αυτή την ομάδα των εκδρομέων και θα είναι θετικοί στον ιό, με τις κατάλληλες οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, θα παραμένουν σε παρακολούθηση στο σπίτι, σε συνεννόηση με το γιατρό τους, όπως θα γίνεται και στη συνέχεια.

Όσον αφορά την μέχρι τώρα ιχνηλάτηση επαφών της συγκεκριμένης ομάδας εκδρομέων – καταλαβαίνετε πρόκειται για τεράστιο έργο – έχουν ιχνηλατηθεί περισσότερες από 400 επαφές και έχει πραγματοποιηθεί εργαστηριακός έλεγχος, ή πραγματοποιείται την ώρα που μιλάμε, σε άτομα που τηρούσαν τα κλινικοεπιδημιολογικά κριτήρια.

Αυτός ο έλεγχος συνεχίζεται. Και πάλι στοχεύει σε κάποια παροδικά μέτρα, αλλά τα κύρια μέτρα θα είναι αυτά που σας ανέφερα.

Μέχρι πριν από λίγη ώρα δεν είχαμε αποτελέσματα, αλλά όπως αναμενόταν 21 από τους 24 ελεγχθέντες βρέθηκαν θετικοί. Είναι όλοι στενές επαφές. Ήταν μια κλειστή συνάντηση ανθρώπων σε ένα λεωφορείο, το οποίο ήταν πάρα πολλές ημέρες μαζί σε μια εκδρομή. Όπως το περιμέναμε, 21 από τους 24 είναι θετικοί και είναι καλά στην υγεία τους.

Θα σας πω ότι αυτή τη στιγμή στη νοσοκομειακή μονάδα του Ρίο νοσηλεύονται 3 άνθρωποι, ο ένας έχει σοβαρά συμπτώματα, οι 2 λιγότερο σοβαρά, και άλλοι 6 σε παρακολούθηση με πολύ ήπια συμπτώματα. Είναι συνολικά 9. Και οι άλλοι είναι με κατ’ οίκον περιορισμό στα σπίτια τους.

Τέλος, με απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Υγείας και έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού, αναστέλλεται η λειτουργία των τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης που έχουν έδρα στο Ρέθυμνο, για 48 ώρες

Πρόκειται για άλλον έναν ταξιδιώτη, ο οποίος φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο Ρεθύμνου, γιατί θα ελεγχθεί και αυτός για προληπτικούς λόγους Δημόσιας Υγείας. Σας ευχαριστώ.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Συνάδελφοι, ο κ. Τσιόδρας θα δεχθεί ερωτήσεις. Σας παρακαλώ να κάνουμε λίγη ησυχία. Θα ρωτήσετε όλοι ό,τι θέλετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα θέλαμε να μας πείτε καθαρά, το σύνολο τελικά των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ποιο είναι;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Αυτή τη στιγμή ελέγχονται ακόμα. Έχουμε 24 που έχουν ελεγχθεί από την ομάδα αυτή των εκδρομέων και είναι 21 θετικά. Συν το ένατο που είναι η αρχική περίπτωση της νόσου στην Πάτρα και το συγγενικό του μέλος που είναι το δεύτερο. Συνολικά είναι 23 από τα 26.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα, 31 σύνολο.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Παρακαλώ περιμένετε να δίνει το λόγο ο συντονιστής. Προσοχή με τα νούμερα. Σας παρακαλώ πολύ. Η φιλολογία αυτή που αφορά τα νούμερα, αν είναι 23 ή 31, όπως καταλαβαίνετε δεν έχει καμία σημασία για τη δημόσια υγεία. Απολύτως καμία για έναν ιό ο οποίος προσβάλει δεκάδες χιλιάδες άτομα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης αυτή τη στιγμή, κάτω από τη μύτη μας. Αν παραμείνετε στα νούμερα, έχετε χάσει το παιχνίδι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλάζει ο χάρτης των χωρών που θεωρούνται επικίνδυνες πλέον για την Ελλάδα; Γιατί το Ισραήλ δεν ήταν στις χώρες υψηλού κινδύνου.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ακριβώς όπως το είπατε είναι. Αλλάζει ο χάρτης των χωρών κάθε μέρα και πρόκειται για μια παγκόσμια επιδημία. Περιμένουμε περισσότερες περιπτώσεις της νόσου, από χώρες τις οποίες δεν αναφέρονται. Σας το είπα καθαρά στις δηλώσεις που έκανα προηγουμένως.

Περιμένουμε επέκταση των επιδημιών αυτών στη χώρα μας, όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Από κάποια στιγμή και μετά θα το χειριζόμαστε σαν μια περίπτωση.

Γινόμαστε λιγότερο ευαίσθητοι στο θέμα των χωρών και περισσότερο ευαίσθητοι στα θέματα ατομικής προστασίας της υγείας μας και προφύλαξης των διπλανών μας με τα μέτρα υγιεινής και της απομόνωσης στο σπίτι μας.

Πλησιάζουμε σε αυτήν την κατάσταση. Είμαστε πάρα πολύ κοντά. Ήδη το κάνουμε στις περιοχές της Αμαλιάδας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αλλάζει ο χάρτης των χωρών. Υπάρχουν πολλές εκδρομές προγραμματισμένες σε Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία. Θα υπάρξουν νέα μέτρα για τα ταξίδια;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όπως είδατε, τα μέτρα για τα ταξίδια είναι πολύ λίγο αποτελεσματικά. Αφορούσαν σε ανθρώπους που έρχονταν από πληττόμενες περιοχές και οι οποίοι έμπαιναν σε καραντίνα.

Το ίδιο έκαναν οι Ισραηλινοί, οι οποίοι έχουν επιδημία στη χώρα τους. Το ίδιο έκαναν και άλλα κράτη της Ευρώπης. Η Ιταλία πήρε αυστηρά μέτρα για την Κίνα και εκεί ξεκίνησε η διασπορά.

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή τα μέτρα τα ταξιδιωτικά έχουν πολύ μικρή σημασία όταν αφορούν, παραδείγματος χάρη στις σχολικές εκδρομές. Όταν αφορούν σε ανθρώπους οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Άρα, οι άνθρωποι οι οποίοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, θα πρέπει να αποφεύγουν τα ταξίδια σε χώρες οι οποίες έχουν κρούσματα, σε χώρες οι οποίες έχουν μεγάλη διάδοση στον πληθυσμό και αυτές οι χώρες όπως βλέπετε όλο και αυξάνονται.

Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να προστατεύουν περισσότερο την υγεία τους, να είναι λιγότερο εκτεθειμένοι αυτήν την εποχή. Αυτοί οι άνθρωποι θα πρέπει να προστατευτούν ιδιαίτερα, γιατί είναι υψηλότερου κινδύνου.

Σχετικά με τις σχολικές εκδρομές. Είδατε ότι τις τελευταίες μέρες πάρθηκαν κάποια μέτρα, ιδιαίτερα αυστηρά. Αφορούσαν σχολικές εκδρομές, οι οποίες είχαν επιστρέψει από περιοχές πληττόμενες της Ιταλίας.

Έκλεισαν κάποια σχολεία για κάποιες μέρες, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση στην κοινότητα λόγω αυτών των εκδρομών. Ποια κοινότητα; Των μαθητών, η οποία κινδυνεύει πολύ λίγο, ώστε να καθυστερήσει η διασπορά στην κοινότητα. Αυτά τα μέτρα είναι παροδικού χαρακτήρα και σιγά – σιγά θα εκλείψουν

Η ανθρωπότητα πρέπει να περάσει σε μία φάση που θα αποδέχεται το γεγονός ότι ο ιός αυτός θα κυκλοφορεί. Θα τηρεί τα μέτρα υγιεινής, θα προσπαθεί να κάνει αυτήν την ιχνηλάτηση επαφών, ιδιαίτερα όταν έρχονται από χώρες στις οποίες υπάρχει μεγάλη κυκλοφορία του ιού. Αλλά δεν θα είναι τόσο εύκολο αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφέρατε νωρίτερα ότι αλλάζει ο χάρτης των χωρών. Θέλω να μας πείτε τι ακριβώς σημαίνει αυτό γιατί σήμερα, για παράδειγμα, που είχαμε την επίδειξη των isolation box στο Γεννηματάς, στην ταμπέλα που υπήρχε απέξω δεν αναφερόντουσαν και άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, που βλέπουμε ότι υπάρχει τελικά θέμα.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Είδατε, είναι δυναμική η εξέλιξη μιας τέτοιας επιδημίας και σταδιακά περιλαμβάνει οποιαδήποτε πληττόμενη περιοχή του πλανήτη. Είναι περισσότερες από 80 χώρες. Γρήγορα θα είναι όλος ο πλανήτης.

Άρα, η διαλογή είναι πάρα πολύ σημαντική. Γιατί είναι σημαντική η διαλογή; Για να βλέπεις τους ανθρώπους οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια, τα κριτήρια που συζητάμε και εχθές και σήμερα θα συζητήσουμε ξανά με ομάδα του ευρωπαϊκού CDC και τα οποία θα είναι πολύ ευρεία.

Ίσως να είναι ταξιδιώτης με πυρετό που έχει σοβαρή νόσο, ενώ οι υπόλοιποι θα είναι στο σπίτι. Ή να είναι ταξιδιώτης από τη λίστα αυτών των 85 χωρών, ο οποίος θα έχει πυρετό και συμπτώματα αναπνευστικού.

Μέσα στην προσπάθεια κατά το δυνατόν περιορισμού, κατά τη γνώμη μου, αυτά τα μέτρα είναι σημαντικά. Έχουν σχέση με τη διαλογή ανθρώπων οι οποίοι έχουν λοίμωξη του αναπνευστικού. Αφορούν και άλλους ιούς από το νέο κορονοϊό και είναι μια βελτίωση, αν θέλετε, της ποιότητας της παροχής της φροντίδας υγείας σε αυτούς τους ευαίσθητους νοσοκομειακούς χώρους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν πιστεύετε ότι έγιναν όλα ορθά στα νοσοκομεία της Αμαλιάδας και του Ρίο. Γιατί είχαμε έναν άνθρωπο ο οποίος επέστρεψε, πήγε σε δύο νοσοκομεία, νοσηλεύτηκε στα νοσοκομεία αυτά, εξ όσων γνωρίζω ήρθε σε επαφή με υγειονομικό προσωπικό, αλλά και άλλους ασθενείς, έμεινε αρκετές ημέρες.

Και θέλω να ρωτήσω, επίσης, αν έχουν ιχνηλατηθεί οι επαφές των ανθρώπων που ήταν στο πούλμαν, εννοώ αν έχουν ιχνηλατηθεί οι επαφές των συγγενών τους από τις 27 του μήνα που κανείς δεν γνώριζε τίποτα και για 10 ημέρες σε συγκεκριμένα χωριά της Πελοποννήσου και οι οποίοι προφανώς συνέχισαν να μεταδίδουν τον ιό και στις επαφές τους που ζουν σε αυτές τις περιοχές.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όσον αφορά τον χειρισμό στα νοσοκομεία Αμαλιάδας και Ρίο, ο οποίος ξεκινάει στην ουσία για το περιστατικό το πρώτο, που νοσηλεύεται στην Αχαΐα, την ημερομηνία 28–29 Φεβρουαρίου, πρέπει να αναφέρω τα εξής.

Σας τα είπα κιόλας. Όποιος έχει νου και λογική, καταλαβαίνει μέσα από αυτά που λέω τι εννοώ. Αλλά πρέπει να τα εξηγήσω φαίνεται καλύτερα.

Δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος το Ισραήλ. Δεν αφορούσε στην περιοχή του Ισραήλ το μέτρο ανίχνευσης ή επιτήρησης του νέου ιού, κάτι που δείχνει τη δυναμική που έχει αυτός ο ιός.

Άρα, μην προσπαθούμε να αποδώσουμε ευθύνες. Είναι ένας ιός που όπως είπαμε, περνάει κάτω από τη μύτη μας. Ένας ιός που οι γιατροί του Ρίο σκέφτηκαν και τον έψαξαν. Είναι ένας ιός για τον οποίο παλεύουμε όλοι μαζί σαν κοινωνία, σαν κοινότητα και οι γιατροί έχουν ευαισθητοποιηθεί εδώ και ένα μήνα για την παρουσία του και τον σκέφτονται και τον ψάχνουν όποτε έχουν ύποπτο περιστατικό.

Θα σας πω εδώ κάτι που δεν το γνωρίζετε. Ότι στο πρώτο περιστατικό στην πατρίδα μας, υπήρξε επικοινωνία με γιατρό από την επιτελική ομάδα του Υπουργείου για να ανιχνευθεί. Και τότε δεν πληρούσε τον ορισμό κρούσματος.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι εδώ και δύο εβδομάδες περίπου οι άνθρωποι που ανήκουμε σε αυτή την επιτελική ομάδα και σκεφτόμαστε για αυτόν τον ιό, γνωρίζουμε ότι ο ιός αυτός περνάει τα σύνορα και μεταδίδεται από ήπιες, ασυμπτωματικές μορφές της νόσου καμιά φορά. Τις ήπιες μορφές πολύ δύσκολα τις «πιάνεις» και κολλάει στον άλλο συνάνθρωπό μας.

Για αυτό έχουν σημασία τα μέτρα υγιεινής. Για αυτό δεν έχει σημασία να ψάξεις να βρεις σε ποιο χωριό της Πελοποννήσου πήγε ή σε ποιο χωριό της Θράκης έφτασε.

Πρέπει να τηρήσουμε όλοι τα μέτρα υγιεινής, όσο μπορούμε πιο αυστηρά. Να απομονωνόμαστε στο σπίτι αν έχουμε συμπτώματα όπως πυρετός και βήχας, είναι τα δύο κύρια συμπτώματα του νέου ιού, και να αναζητούμε ιατρική βοήθεια αν είμαστε πολύ σοβαρά.

Θα το κάνουμε από τώρα σε όλη την Ελλάδα; Είναι ευκαιρία να το κάνουμε ούτως ή αλλιώς, όχι γιατί έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ελλάδα – δεν το πιστεύω αυτό. Πιστεύω ότι υπήρξε μετάδοση στην κοινότητα στην Αμαλιάδα και για αυτό η Αμαλιάδα είναι αυτή τη στιγμή ο στόχος μας. Είναι το κεντρικό σημείο επιτήρησης και έγινε από χώρα που δεν την περιμέναμε, κάτω από τη μύτη μας.

Αλλά αυτό είναι αναμενόμενο με αυτό τον ιό. Καταλάβατε; Το πραγματικό γεγονός είναι ότι δεν ήταν στον ορισμό κρούσματος το Ισραήλ και φυσικά το περιμέναμε να γίνει ούτως ή άλλως, θα γινόταν.

Έγινε στην Αμαλιάδα. Όποιος εξετέθη έχει ιχνηλατηθεί. Αυτή τη στιγμή είναι περισσότερες από 400 οι ιχνηλατήσεις και συνεχίζονται. Εξαντλητική ιχνηλάτηση επαφών, είναι σε αυτούς και επαγγελματίες υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πόσοι είναι οι επαγγελματίες υγείας;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Υπάρχουν αρκετοί επαγγελματίες υγείας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι ασθενείς που νοσηλεύονταν στους ίδιους θαλάμους;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ήταν στη βραχεία νοσηλεία, χωρίς επαφή στους θαλάμους. Έχουν ιχνηλατηθεί οι επαγγελματίες υγείας, έχουν απομονωθεί όπου αυτό είναι απαραίτητο, έχουν δοθεί οι οδηγίες που πρέπει και παρακολουθούν την υγεία τους αυτοί που πρέπει να την παρακολουθούν. Η διαδικασία συνεχίζεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποιοι που τουλάχιστον έχουν πέσει στην αντίληψή σας, ότι έχουν νοσήσει λίγο πιο βαριά μετά από αυτή όλη την ιστορία που έγινε στο νοσοκομείο των Πατρών;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι. Είναι άνθρωποι από την ίδια ομάδα, την εκδρομική ομάδα που είχαν στενό συγχρωτισμό, που είναι μέσα στο ίδιο γκρουπ εκδρομέων. Είναι ο ένας που έχει τη σοβαρή πνευμονία ο οποίος νοσηλεύεται σε πολύ έντονη παρακολούθηση αυτή τη στιγμή και η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή. Και άλλοι δύο, οι οποίοι έχουν μια ήπια πνευμονία. Οι υπόλοιποι είναι όλοι ελαφρά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που διέσπειραν, κατά τη γνώμη σας, τον ιό μετά την παραμονή του συγκεκριμένου ανθρώπου στο νοσοκομείο για τρεις μέρες; Και αν σας προβληματίζει αυτό.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Δεν φαίνεται να ισχύει αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα και τα κλινικοεπιδημιολογικά. Το παρακολουθούμε. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν καταγραφεί, είναι σε μια data base μεγάλη, τους παρακολουθούμε μέρα με την ημέρα και είμαστε σε επικοινωνία μαζί τους. Είναι ένα εξαντλητικό contact tracing, ιχνηλάτηση επαφών, η οποία τις επόμενες μέρες θα μας δώσει περισσότερες απαντήσεις στο ερώτημά σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το λέω γιατί έχουμε το προηγούμενο της Ιταλίας…

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Βεβαίως, έχετε δίκιο. Αλλά σας λέω και πάλι: βλέπετε ότι η Ιταλία παρά το γεγονός ότι πήρε δρακόντεια μέτρα, τα οποία αφορούν σε 5 μεγάλες πόλεις σε καραντίνα, την οποία δεν συστήνει ο WHO, ο ιός εξαπλώνεται σε όλη την Ιταλία. Καταλαβαίνετε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή υπάρχουν κάποιες καταγγελίες από τον Πρόεδρο των εργαζομένων, υπάρχουν καταγγελίες από τον Πρόεδρο των νοσοκομειακών γιατρών κάτω στην Αχαΐα, ότι είχαν επικοινωνήσει με τον ΕΟΔΥ τρεις φορές και δεν τους έδωσαν εντολή. Τους έλεγαν μπορεί να είναι πιθανό κρούσμα και τους έλεγε όχι μην κάνετε την εξέταση. Αυτό είναι κάποιο πρόβλημα; Είναι τρύπα στο σύστημα; Γιατί συνέβη;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, δεν είναι τρύπα στο σύστημα, ούτε πρόβλημα. Οι γιατροί, οι άνθρωποι που δούλευαν εκεί στα τηλέφωνα, λειτούργησαν με βάση τις οδηγίες και δείχνει αυτό που σας είπα για αυτό το νέο ιό. Ότι ο ιός αυτός θα διασπαρεί ό,τι μέτρο και να πάρεις.

Δε μπορείς αυτή τη στιγμή να βάλεις σε καραντίνα 86 χώρες σε όλο τον κόσμο, είναι αδύνατον. Πρέπει να το σκέφτεσαι ιδιαίτερα στα σοβαρά περιστατικά και ήδη έχει ξεκινήσει σύστημα επιτήρησης για τον ιό στα σοβαρά περιστατικά. Και πρέπει να τηρείς με θρησκευτική ευλάβεια σαν πολίτης, τα μέτρα υγιεινής που δεν τηρήθηκαν και από πολλούς συμπατριώτες μας εις ένδειξη αγανάκτησης, κατά κάποιον τρόπο, για κάποια από τα μαζικά μέτρα, τα καθ’ υπερβολήν που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα.

Θα σας πω εδώ κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Όλοι βρίσκουν μια ευκαιρία να καταγγέλλουν το σύστημα υγείας. Καλό θα ήταν να σκέφτονται τις ευθύνες τους και να βοηθούν τον κόσμο, παρά να πανικοβάλουν τον κόσμο και να μιλούν για τρύπες και ελλείμματα στο σύστημα υγείας της χώρας, το οποίο πιέζεται αφόρητα και με αυτοθυσία των γιατρών δίνει πραγματικά μάχη σε καθημερινό επίπεδο – το έχω ζήσει στα επείγοντα του νοσοκομείου «Αττικόν» – για να βοηθήσει το συνάνθρωπο.

Είναι νομίζω ντροπή να βγαίνουμε και να καταγγέλλουμε τα νοσοκομεία μας, τα οποία αυτή τη στιγμή κάνουν θαυμάσια δουλειά αφιλοκερδώς και δωρεάν στους Έλληνες πολίτες και τους Έλληνες γιατρούς οι οποίοι με αυτοθυσία υπηρετούν τον Έλληνα πολίτη. Το έχω ζήσει και πρέπει από την καρδιά μου να σας το πω, ότι πολύ στεναχωριέμαι όταν βγαίνουν συνάνθρωποί μας και ιδιαίτερα του επαγγέλματός μας να καταγγέλλουν τα νοσοκομεία μας. Είναι ντροπή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια η καταγγελία εδώ είναι για τον ΕΟΔΥ κύριε καθηγητά, δεν είναι για τα νοσοκομεία.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Κακώς είναι για τον ΕΟΔΥ ο οποίος τελούσε ορισμό κρούσματος ευρωπαϊκού οργανισμού. Είναι λάθος αυτό που λέτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε καθηγητά, εχθές στη Γαλλία ο Πρόεδρος Μακρόν επισκέφτηκε τον αρμόδιο ΕΟΔΥ και η χώρα δέσμευσε για τις ανάγκες του υγειονομικού συστήματος όλο το αναγκαίο ιατρικό υλικό. Μάσκες, διάφορα άλλα είδη τα οποία προφανώς είναι άμεσα αναγκαία για τις επόμενες εβδομάδες που είπατε ότι θα έχουμε περισσότερα κρούσματα. Τι γίνεται με αυτό το θέμα στην Ελλάδα; Εμείς δεν είδαμε κάτι.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός τον οποίο δεν ξέρετε και έχει γίνει και θα ανακοινωθεί. Stock piling σε υλικά για μέτρα ατομικής προστασίας. Έχει γίνει καταγραφή όλων των υπαρχόντων αποθεμάτων και stock piling σε φάρμακα ειδικά για το νέο ιό.

Έχει γίνει ενίσχυση ειδικών μονάδων της υπηρεσίας υγείας, που θα ασχοληθούν με τέτοιες περιπτώσεις, όπως έχει γίνει πρόβλεψη και για κλίνες εντατικής θεραπείας.

Σας τονίζω εδώ, ότι το σύστημα υγείας ενισχύεται κατά το δυνατόν περισσότερο. Τα λόγια που είπα προηγουμένως δεν αφορούσαν τον ΕΟΔΥ, αφορούσαν τους ανθρώπους που καταγγέλλουν το σύστημα υγείας και όσοι είστε εδώ ενήμεροι για το τι γίνεται, ξέρετε και έχετε δει τις κάμερες έξω από νοσοκομεία που καταγγέλλουν ελλείψεις στα νοσοκομεία.

Σε αυτό αναφερόμουν έτσι; Να είμαστε σαφείς. Γίνεται τεράστια προσπάθεια ενίσχυσης των υπηρεσιών υγείας για κάθε περίπτωση, για αυτό που έρχεται και θα αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω λίγο να μας αποσαφηνίσετε κύριε Καθηγητά η διαδικασία ποια είναι για να καταλάβει ο κόσμος, επειδή ακριβώς θα επεκταθεί όπως είπατε ο ιός τις επόμενες μέρες και εβδομάδες. Υπάρχουν διάφορα ερωτήματα από το κόσμο. Αν κανείς εμφανίσει έντονα συμπτώματα, έχει ταξιδέψει σε κάποια χώρα. Προφανώς και δεν έχει καμία σημασία τώρα. Είναι στο σπίτι. Λέτε να τηλεφωνήσει είτε σε γιατρό, προφανώς ιδιώτη εννοείται ή στον ΕΟΔΥ; Υποθέτω ότι κανένας ιδιώτης γιατρός δεν θα πει στον ασθενή έλα από το ιατρείο να σε εξετάσω, διότι πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού στο ιατρείο του. Συνεπώς, υπάρχει λύση του να πάει στο νοσοκομείο. Το οποίο όμως δεν επιτρέπεται. Θέλω αυτό να μας το αποσαφηνίσετε.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Όχι, να το διορθώσω αυτό. Είναι σαφές ότι το ίδιο πράγμα γίνεται και για τη γρίπη και θα έπρεπε να γίνεται και για τη γρίπη. Όταν λέμε για έντονα συμπτώματα, εννοούμε τον υψηλό πυρετό και τη δύσπνοια. Επειδή ο ιός αυτός χαρακτηριστικά προσβάλει, στις σοβαρές του μορφές, το αναπνευστικό. Άρα λοιπόν, ο άνθρωπος που ανησυχεί γιατί έχει δέκατα ή τον τρώει λίγο ο λαιμός του ή έχει μια καταβολή, δεν χρειάζεται να πάει στο νοσοκομείο. Ο άνθρωπος που έχει τα έντονα συμπτώματα θα πάει στο νοσοκομείο. Φυσικά. Ή θα επικοινωνήσει με το γιατρό του και μην προεξοφλείτε ότι ο γιατρός του δεν θα τον δει.

Ο γιατρός του θα το χειριστεί με τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως χειρίζεται μία γρίπη και έχουμε τη συμμετοχή και την εθελούσια βοήθεια αυτή τη στιγμή από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος έχει ενημερώσει όλα του τα μέλη, ώστε με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας να εξετάσουν και τέτοιους ασθενείς.

Για τι πράγμα μιλάτε τώρα; Για ρατσισμό απέναντι στους ασθενείς; Δεν το καταλαβαίνω. Είναι δυνατόν να συμβεί ποτέ αυτό από Έλληνα γιατρό; Αυτό ειλικρινά μου διαφεύγει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εργαστηριακά κύριε καθηγητά αν μπορείτε να μου διευκρινίσετε λίγο. Πού μπορεί να ελεγχθεί κανείς; Γιατί απ’ ό,τι λένε τα στοιχεία του ρεπορτάζ, υπάρχει μία πολύ μεγάλη αναμονή στα νοσοκομεία αν θέλει κανείς να διαπιστώσει αν έχει τον ιό.

Μπορεί να γίνει αυτό; Γιατί νομίζω η παραπομπή γίνεται και σε ιδιωτικά νοσοκομεία αν δεν κάνω λάθος, αλλά οι πολίτες εκεί πληρώνουν.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Να πω εδώ κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό. Η εργαστηριακή ανίχνευση του ιού όσο περνάει ο καιρός, θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και όχι στα ελαφρά περιστατικά.

Έτσι κάνει όλος ο κόσμος. Ήδη στην Ιταλία και σε άλλες πληττόμενες περιοχές με πολλαπλά κρούσματα, εκατοντάδες κρούσματα, ο έλεγχος γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και ακόμα και εκεί, βλέπε παράδειγμα Κίνα, υπήρχαν περιστατικά που τεκμηριώνονταν μόνο με πυρετό και πνευμονία, χωρίς καν εργαστηριακό έλεγχο.

Η αδυναμία του συστήματος επιτήρησης με εργαστηριακό έλεγχο, δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι χάνεις το παιχνίδι με τον ιό. Όταν τηρείς τα μέτρα που είπαμε και καθυστερείς τη διασπορά και εξάπλωση του στην κοινότητα, επιτυγχάνεις ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα, ανεξαρτήτως του αν ξέρεις ή όχι αν έχεις τον ιό.

Δεν είναι τόσο σημαντικό να ξέρεις αν έχεις ή όχι ρινοϊό που κάνει την καταρροή, αναπνευστικό ιό που κάνει τη βρογχιολίτιδα στα παιδάκια, parainfluenza, ο ιός που κάνει αυτή τη φοβερή λαρυγγίτιδα στα παιδιά και δεν μπορούν να αναπνεύσουν καμία φορά τα μικρά ή μετά-πνευμονοϊό. Μιλάει κανένας σας για αυτό;

Ξέρουμε απλά το νέο κορονοϊό. Υπάρχουν άλλα τέσσερα είδη κορονοϊού. Ποιος ψάχνεται για τα άλλα τέσσερα είδη κορονοϊού που ήδη έχουν κάνει πνευμονίες στην πατρίδα μας.

Χρειάζεται λοιπόν πάρα πολλή προσοχή όταν μιλάμε για εργαστηριακό έλεγχο. Όσο περνάει και προοδεύει αυτή η φάση της επιδημίας, ο εργαστηριακός έλεγχος θα γίνεται στα σοβαρά περιστατικά και μόνο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα από το δίκτυο επιτήρησης.

Ένα δίκτυο που πιάνει όλη τη χώρα, για να βλέπουμε πώς πορεύεται ο ιός στη χώρα, όπως κάνουμε για τη γρίπη, ώστε να καταλάβουμε ότι υποχώρησε η έξαρση του ιού στην πατρίδα μας και να έχουμε μια καθαρή εικόνα στο πώς κινείται. Αυτά τα δίκτυα υπάρχουν και ενεργοποιούνται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε καθηγητά, ευχαριστώ. Ήθελα να κάνω δύο ερωτήσεις η οποία η μία είναι η συνέχεια της άλλης. Ήθελα να ρωτήσω, καθώς το υγειονομικό προσωπικό αυτή τη στιγμή είναι η ραχοκοκαλιά μας και το προσωπικό που θα στηρίξει όλη αυτή την κρίση.

Ήθελα να ρωτήσω αφενός εάν έχετε σκοπό να επεκταθεί η χρήση προστατευτικού υλικού μέσα στα νοσοκομεία, έτσι ώστε να μην υπάρξει διασπορά λοιμώξεων στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Και κατά δεύτερον, επειδή είδαμε ότι ήδη κάποιοι γιατροί και νοσηλευτές απουσιάζουν από τα δύο νοσοκομεία που πέρασε το ένα το περιστατικό, τι θα γίνει σε περίπτωση που μεταδοθεί; Και εσείς ο ίδιος είπατε ότι αυτός ο ιός περνάει κάτω από τη μύτη μας.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Να πω εδώ ότι υπάρχουν δύο λεπτές διαφορές. Το ένα είναι τα μέτρα προστασίας από τους επαγγελματίες υγείας που πρέπει να τηρούνται ούτως ή άλλως. Πότε έχουν ιδιαίτερη σημασία; Όταν έχει συμπτώματα ο ασθενής, συμβατά με λοίμωξη του αναπνευστικού.

Εκεί ο επαγγελματίας υγείας πρέπει να φορέσει τη μάσκα του, να φορέσει τα γάντια του και εάν βήχει ιδιαίτερα ο ασθενής, να φορέσει και την αδιάβροχη ποδιά.

Υπάρχει επάρκεια σε αυτά τα μέτρα και θα χρησιμοποιηθούν από τους επαγγελματίες υγείας.

Αν γίνει σωστά, ελαχιστοποιείς τον κίνδυνο. Πρέπει να δουλεύουν με μια τέτοια περιβολή οι γιατροί για όλους τους ασθενείς στο νοσοκομείο; Όχι.

Είναι ένας γιατρός ο οποίος έχει εκτεθεί και θα κληθεί αργότερα στο επιβαρυμμένο σύστημα υγείας μας, να μην πάει στο σπίτι του σε απομόνωση όπως πήγαν οι γιατροί τώρα στην Πάτρα, αλλά να συνεχίσει να δουλεύει κανονικά έως ότου, μακάρι ποτέ εάν τηρεί τα μέτρα, να εμφανίσει συμπτώματα και τότε να απομονώνεται; Ναι.

Και όσο περνάει η επιδημία και όσο θα προχωράμε προς αυτή τη φάση, οι γιατροί οι οποίοι θα έχουν εκτεθεί στον ιό, όπως εκτιθέμεθα στη γρίπη, θα συνεχίζουν τη δουλειά τους γιατί δεν θα έχουν εκτεθεί, θα έχουν τηρήσει τα μέτρα προστασίας. Θα συνεχίσουν τη δουλειά τους και όταν εμφανίσουν συμπτώματα θα απομονώνονται σπίτι τους για τις 3-4 ημέρες που είναι απαραίτητες.

Άρα, χρειάζεται λοιπόν μια ηρεμία, μια ψύχραιμη αντιμετώπιση και μια αποφυγή πάλι του πανικού. Βλέπετε έγιναν πάλι καθ’ υπερβολήν κάποια μέτρα στην Αχαΐα. Αποσύρθηκαν οι γιατροί από τις δουλειές τους, οι 11 συνάδελφοι, νομίζω είναι 8 γιατροί και 3 νοσηλεύτριες για κάποιες ημέρες, στα πλαίσια της προληπτικής δράσης που κάνουμε τώρα που είναι καθ’ υπερβολήν.

Αργότερα θα συνέχιζαν τη δουλειά τους, ένα μήνα από τώρα λέω, για παράδειγμα, θα συνέχιζαν τη δουλειά τους κανονικά και μόνο σε περίπτωση που είχαν συμπτώματα θα απομονώνονταν. Αν έκαναν τη δουλειά τους σωστά, δεν θα κολλούσαν ποτέ τον ιό. Εάν είχαμε εμβόλιο, θα ήταν ομάδα προτεραιότητας για τον εμβολιασμό. Θα έρθει και αυτή η ώρα, θα έχουμε εμβόλιο και θα είναι ομάδα προτεραιότητας για επαγγελματίες υγείας, όπως και οι ευπαθείς ομάδες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε καθηγητά, ποια είναι η πρόβλεψή σας για τη διασπορά του ιού σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που υπάρχουν; Κάποιοι επιστήμονες λένε και για το 70% του πληθυσμού. Εάν έχουμε μπει πλέον στην επόμενη φάση της επιδημίας και ποια είναι; Είναι η φάση 2, είναι η φάση 3; Τι συνιστά αυτό για τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν με βάση τα όσα προβλέπονται και στην πράξη νομοθετικού περιεχόμενου; Και τέλος τι θα γίνει με τις εκκλησίες, εάν προτίθεστε και εκεί να κάνετε κάποιες συστάσεις.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Να πω εδώ ότι για περιοχές της Ελλάδος, σταδιακά θα το βλέπουμε αυτό, όπως η Αμαλιάδα, θα θεωρούνται ότι έχουν περάσει στη φάση 2 από τις φάσεις που έχει το ευρωπαϊκό CDC.

Σας θυμίζω, ότι το ευρωπαϊκό CDC έχει πέντε φάσεις και ότι στην πατρίδα μας είμαστε στη φάση 1 στην επικράτεια. αλλά εκεί θα έχουμε μπει στη φάση 2 και θα θέλει λίγη παραπάνω προσοχή.

Όσον αφορά στην επαγρύπνηση, όσον αφορά στην αυστηρή προσήλωση στους κανόνες υγιεινής, όσον αφορά στην προστασία των επαγγελματιών υγείας οι οποίοι είναι οι πιο σημαντικοί «παίκτες» στο παιχνίδι αυτό απέναντι στον ιό, όσον αφορά στην απομόνωσή μας όταν έχουμε συμπτώματα, όσον αφορά στην αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων, αυτό περιλαμβάνει και τις εκκλησίες φυσικά, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες και πάνε σε αυτούς τους χώρους.

Θέλει, λοιπόν, πάρα πολλή προσοχή σε συνεννόηση και με τις τοπικές Μητροπόλεις να δοθούν αντίστοιχες οδηγίες. Ήδη έχει γίνει συνεννόηση, από όσο γνωρίζω, του Υπουργείου με την ηγεσία της Εκκλησίας στις περιοχές, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες.

Είναι πολύ σημαντικό αυτό που λέτε, να καταλάβουμε όλοι ότι εδώ πέρα είμαστε ενωμένοι απέναντι σε έναν ιό ο οποίος είναι μία νέα γρίπη, συμπεριφέρεται σαν αυτή, πάρα πολύ παρόμοια με αυτή και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε με όποιο μέτρο διαθέτουμε.

Όχι γιατί θα πεθάνουμε, έτσι; Όχι γιατί θα νοσήσουμε σοβαρά, αλλά γιατί θα κινδυνεύσουν κάποιοι αγαπημένοι δικοί μας από αυτόν και μακάρι να κάναμε την ίδια συζήτηση και τρεις μήνες πριν για τη γρίπη. Δεν την κάνουμε τόσο έντονα, έτσι;

Θέλει λοιπόν πάρα πολλή προσοχή, μην σπείρουμε τον πανικό. Δεν υπάρχει κανένας πανικός. Στην Αμαλιάδα δεν θα γίνει καμιά καραντίνα η οποία δεν συστήνεται από κανέναν. Χρειάζεται ψυχραιμία, είμαστε ένας λαός πάρα πολύ δημοκρατικός, με πάρα πολλές ευαισθησίες και πρέπει να χειριστούμε και το θέμα του ιού με ψυχραιμία.

Το ξανατονίζω, η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από τον ιό αυτό και τα 21 κρούσματα ή 31 κρούσματα ή 1000 κρούσματα. Υπολογίζεται ότι 5% με 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από τη γρίπη. Ξέρετε πόσο είναι αυτό; Είναι 1.500.000 άνθρωποι. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;

Θέλει λοιπόν πάρα πολλή προσοχή ο τρόπος με τον οποίο χειριζόμαστε τον ιό αυτό. Πόσοι θα προσβληθούν; Έ, όχι δεν θα είναι 70% συγγνώμη. Και μόνο τα μέτρα τα απλά που σας είπα… μην βιάζεστε όλοι θα απαντήσω σε όλους, περιμένετε. Βλέπω εδώ πέρα πετιούνται χέρια, εσείς έχετε πιο πανικό από εμένα. Εγώ δεν έχω. Γιατί γνωρίζω την αλήθεια. Έτσι πρέπει, σας παρακαλώ λοιπόν, αυτό είναι πανικός. Αυτό το χέρι είναι πανικός. Ηρεμία.

Δεν θα κολλήσει το 75% του πληθυσμού. Στο μέλλον προοπτικά σε ένα, δυο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι. Όπως κολλάμε από τη γρίπη. Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών.

Άρα μην προεξοφλούμε την αποτυχία όλων των συστημάτων και την ανάγκη τρομερών περιοριστικών μέτρων. Θέλει πάρα πολλή προσοχή να είμαστε πάρα πολύ ευαίσθητοι σε αυτά τα νούμερα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε καθηγητά, επειδή είπατε πολλές φορές για την ψυχραιμία και πραγματικά αυτό πρέπει να είναι το μήνυμα κατά τη γνώμη μου, θα ήθελα να σας ρωτήσω πότε ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται με μια οικογένεια στο σπίτι του πρέπει να κινητοποιηθεί και να πάρει κάπου τηλέφωνο; Γιατί ο πανικός δεν είναι μόνο τα σούπερ μάρκετ. Είναι και να πλακώσει ένα κύμα ανθρώπων οι οποίοι να τηλεφωνούν ή να πηγαίνουν στα νοσοκομεία.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο. Και ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, όπως σωστά τονίζετε. Χρειάζεται λοιπόν μια ψυχραιμία και στην αναζήτηση της ιατρικής συμβουλής και αυτό φυσικά θα το αποσυμφορήσουν και οι ιδιώτες γιατροί, οι προσωπικοί μας γιατροί, ο γιατρός του ΕΟΠΥΥ με τον οποίο είμαστε συμβεβλημένοι, ο άνθρωπος ο οποίος θα επιδείξει την κατάλληλη ψυχραιμία, θα σου δώσει την οδηγία για παραμονή στο σπίτι.

Ήδη έχουμε οδηγίες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας για νοσηλεία κατ’ οίκον και για παρακολούθηση υπόπτου σε αυτή τη φάση. Αργότερα δεν θα υπάρχει αυτό.

Κατ’ οίκον με παρακολούθηση της θερμοκρασίας σου, 2-3 φορές την ημέρα, με άνοιγμα των παραθύρων ώστε να υπάρχει επαρκής αερισμός, με απομόνωση του ασθενούς από την ευπαθή ομάδα. Ή εάν κάποιος είναι ευπαθής ομάδα και τον φροντίζεις, να έχεις μια μάσκα να μην τον κολλήσεις.

Χρειάζεται λοιπόν ο καθένας μας να βάλει απλά μέτρα στην καθημερινότητά του, στη ζωή του, ώστε να αποφύγει τη διασπορά αυτού του ιού, όπως το κάνουμε και θα έπρεπε να το κάνουμε και για την γρίπη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω κύριε καθηγητά, σχετικά με τα κρούσματα, τα περιστατικά τα επιβεβαιωμένα που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Είπατε προηγουμένως ότι είναι τρία, τρεις με συμπτώματα, ο ένας από αυτούς σοβαρά και έξι με ήπια συμπτώματα στο νοσοκομ medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ