2020-03-06 10:00:54
Φωτογραφία για Τσίπρας: Φοβάται τουρκικό χτύπημα σε Κρήτη/Καστελόριζο
«Είναι κοινή διαπίστωση, όλων μας φαντάζομαι, ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη μιας σύνθετης και δύσκολη κρίσης, η οποία παίρνει διαστάσεις και χαρακτήρα γεωπολιτικής κρίσης».

Του Γιάννη Συμεωνίδη

Δεν είναι καθόλου τυχαίο πως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να ξεκινήσει με αυτόν τον τρόπο την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την Πέμπτη.

Κάτι παρόμοιο, άλλωστε, είχε διατυπώσει και στη συνέντευξή του στο MEGA την Τρίτη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανησυχεί- ρήμα που, επίσης, χρησιμοποίησε στην ομιλία του στην Κ.Ο.- για τον κίνδυνο ο Ταγίπ Ερντογάν να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στον Έβρο και στα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να «χτυπήσει» κάπου αλλού, δηλαδή είτε νοτίως της Κρήτης, στην ελληνική ΑΟΖ που καπηλεύονται Τουρκία και Λιβύη, είτε στο Καστελόριζο και, μάλιστα, εντός του Μαρτίου.

Αυτές τις ανησυχίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ μετάφερε στον Νίκο Δένδια, ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατά την ενημέρωση που είχε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών από τον διάδοχό του, ο οποίος τον πληροφόρησε πως τις ημέρες της κορύφωσης της κρίσης μπήκαν 200 πρόσφυγες και μετανάστες από τον Έβρο και 1900 από τα νησιά.


Αξίζει να σημειωθεί πως στην Κουμουνδούρου έχουν θετική γνώμη τόσο για τον κ. Δένδια όσο και για τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργο Κουμουτσάκο, ως προς τη σοβαρότητά τους, ιδίως μάλιστα εν συγκρίσει με τους Άδωνι Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη.

Από την άλλη, δεν είναι όλοι σύμφωνοι στο ΣΥΡΙΖΑ με τη ρητορική περί ταγμάτων εφόδου στον Έβρο και στα νησιά, ιδίως οι βουλευτές του κόμματος που εκλέγονται στους επίμαχους νομούς.

Αναφορικώς με τον Έβρο, υπενθυμίζουν πως λειτουργεί Εθνοφυλακή εδώ και δεκαετίες, ενώ οι βίλες που δήθεν υπάρχουν στην προστατευόμενη περιοχή Natura δεν είναι παρά φτωχικά κτίσματα κυνηγών και ψαράδων.

Σε σχέση με το αίτημα Τσίπρα για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, κοινοβουλευτικές πηγές του κόμματος εκτιμούν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αρνείται γιατί δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στάση του να μην ζητά έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και μετεγκαταστάσεις σε άλλα κράτη- μέλη.

Ανησυχία και για προβοκάτσιες στο Αιγαίο

Την ίδια ώρα, στην αξιωματική αντιπολίτευση ανησυχούν για τις τουρκικές προβοκάτσιες στο Αιγαίο.

Αναρωτιούνται, για παράδειγμα, γιατί οι διακινητές δεν βουλιάζουν τις βάρκες, απαντώντας πως περιμένουν αυτό να συμβεί από τις ελληνικές Αρχές για να μπορέσει στη συνέχεια η Άγκυρα να κατηγορήσει την Αθήνα για δολοφονίες απελπισμένων ψυχών.

Αναρωτιούνται, επίσης, και για τους άνδρες με «full face» που επιβαίνουν σε σκάφη του Λιμενικού Σώματος, κάτι το οποίο δεν συνηθίζουν οι λιμενικοί.

«Ήμασταν τυχεροί γιατί ο καιρός δεν ήταν καλός στο Αιγαίο τις τελευταίες ημέρες.

Αυτό, όμως, πρόκειται να αλλάξει σύντομα και τότε τα χειρότερα μπορεί να είναι μπροστά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά στο Politik βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσθέτει πως είναι πιθανό οι Τούρκοι να προκαλέσουν περιστατικό στο Καστελόριζο, όπου τυχόν απουσία μας από έρευνα και διάσωση ενδεχομένως να δημιουργήσει δεδικασμένο για την Άγκυρα.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ