2020-03-08 17:28:08
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Σε υπερνοσοκομείο μετατρέπει το νοσοκομείο της Πάτρας η κυβέρνηση
Το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο του Ρίου καθίσταται σε νοσοκοµείο περίθαλψης ασθενών µε κορονοϊό, αναφέρει η εφημερίδα Το Εθνος

ΓΡΑΦΕΙ: THETOC TEAM

Σε υπερνοσοκομείο για τον κορονοϊό μετατρέπεται το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Πατρών, καθώς θα αποτελέσει τον δίαυλο υποδοχής και αντιµετώπισης του πρώτου κύµατος ασθενών με τον ιό, και όχι απλώς περιστατικών που θα χρειαστούν να νοσηλευθούν.

Σύµφωνα µε πληροφορίες του "Εθνους της Κυριακής", ειδικοί επιστήµονες µαζί µε τον ΕΟ∆Υ θεωρούν ότι το πρώτο µεγάλο κύµα ασθενών που θα νοσήσουν και είτε θα χρειαστούν απλή νοσηλεία είτε θα µπουν σε εντατική µονάδα, θα είναι στην περιοχή της Αχαΐας, ακριβώς επειδή εκεί καταγράφηκαν και τα πρώτα µαζικά κρούσµατα, µετά την εκδροµή των 53 ατόµων στους Αγίους Τόπους.

Υψηλόβαθµες κυβερνητικές πηγές υπογραµµίζουν ότι πλέον οι υγειονοµικές Αρχές θεωρούν την περιοχή της Πάτρας την πρώτη µεγάλη πηγή των πιο σοβαρών κρουσµάτων στη χώρα και για τον λόγο αυτό εστιάζουν στη λήψη µέτρων πρώτιστα στη συγκεκριµένη περιοχή.


Ηδη, έπειτα από αλλεπάλληλες συσκέψεις τόσο στο υπουργείο Υγείας όσο και στην 6η Υγειονοµική Περιφέρεια (ΥΠΕ), αποφασίστηκε ότι το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο Πατρών θα αποτελέσει τον πρώτο δίαυλο υποδοχής και αντιµετώπισης του πρώτου κύµατος ασθενών και όχι απλώς περιστατικών που θα χρειαστούν να νοσηλευθούν.

Στο Ρίο όλα τα περιστατικά

Ουσιαστικά, το Πανεπιστηµιακό Νοσοκοµείο του Ρίου περνά πλέον σε µια διαφορετική φάση λειτουργίας και καθίσταται ουσιαστικά νοσοκοµείο περίθαλψης ασθενών µε κορονοϊό. Μάλιστα, σε µερικές µέρες θα λειτουργήσει και το τοπικό εργαστήριο ελέγχου, ώστε να µην αποστέλλονται τα δείγµατα στο Ινστιτούτο Παστέρ.

Το νοσοκοµείο περιορίζει τη λειτουργία του χειρουργικού τοµέα και πλέον θα πραγµατοποιούνται µόνο οι απολύτως απαραίτητες επεµβάσεις. Ηδη µεταφέρθηκαν όλοι οι ασθενείς από την ΩΡΛ Κλινική και την Οφθαλµολογική Κλινική σε άλλους θαλάµους, ώστε οι δύο αυτοί χώροι να διατεθούν αποκλειστικά για τον κορονοϊό. Σύµφωνα µε τον έως τώρα σχεδιασµό, σε συνολικά 45 κλίνες θα νοσηλεύονται µόνο ασθενείς µε κορονοϊό.

Το πλάνο περιλαµβάνει την ανάπτυξη µε διαδικασίες-εξπρές 10- 11 κρεβατιών ΜΕΘ, αποκλειστικά για ασθενείς µε κοροναϊό, καθώς θα πρέπει τα περιστατικά να είναι πλήρως αποµονωµένα από άλλους νοσηλευόµενους σε εντατικές. Ηδη έχουν γίνει οι απαραίτητες επαφές µε εταιρείες σε περίπτωση που χρειαστεί να προµηθεύσουν το υπουργείο Υγείας και τις αρµόδιες Αρχές µε ιατροτεχνολογικά συστήµατα για εντατικές.

Αυτό πάντως φαίνεται πως είναι και το εγγενές πρόβληµα στα µεγάλα δηµόσια νοσοκοµεία της Αττικής: δεν έχουν αποµονωµένες κλίνες σε εντατικές. Στελέχη του Μεγάρου Μαξίµου φέρονται να έχουν ζητήσει να επιταχυνθεί η διαδικασία για την επιχειρησιακή ετοιµότητα, ειδικά σε περίπτωση που θα υπάρξουν περιστατικά τα οποία θα απαιτούν νοσηλεία σε ΜΕΘ. Ο σχεδιασµός περιλαµβάνει αντίστοιχες ταχείες διαδικασίες και για αποµόνωση και άλλων κλινών σε ΜΕΘ σε µεγάλα νοσοκοµεία της Αθήνας.

Να σηµειωθεί ότι από την πρώτη στιγµή πολλοί εµπειρογνώµονες εισηγούνταν στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στον διαχωρισµό των κλινών στις εντατικές, καθώς επιδηµιολογικά δεν µπορούν να συνυπάρχουν περιστατικά διαφόρων ασθενών µε αυτούς που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ