2020-03-08 20:08:49
Φωτογραφία για Τα 12 μέτρα που ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τον κοροναϊό
Έκτακτη σύσκεψη με θέμα τον κοροναϊό στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ), σήμερα το μεσημέρι. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε έμφαση στην ανάγκη λήψης μέτρων για τη θωράκιση του υγειονομικού συστήματος προκειμένου να ανταπεξέλθει στην εξάπλωση του κοροναϊού.

Σημειώνεται ότι μετά τα επτά νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, ο συνολικός αριθμός των φορέων ανέβηκε σε 73. Όλοι τους είναι Έλληνες πολίτες και η σοβαρότερη περίπτωση είναι αυτή του 66χρονου από την Αμαλιάδα (σ.σ. το 9ο επιβεβαιωμένο κρούσμα) που νοσηλεύεται διασωληνωμένος με βαριά πνευμονία στο νοσοκομείο του Ρίου.

Ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στον κίνδυνο της ενδονοσοκομειακής διασποράς, ενώ τονίστηκε η 

ανάγκη να ληφθούν έκτακτα μέτρα, τόσο για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού που βρίσκεται στην ομάδα υψηλού κινδύνου για νόσηση, όσο και των ασθενών. Επίσης, αποφασίσθηκε η δημιουργία 7μελούς Επιτροπής, αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΙΣΑκαι της Περιφέρειας Αττικής, η οποία θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη του θέματος.


Ακολουθούν τα 12 μέτρα που ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για να περιοριστεί ο κοροναϊός στην Ελλάδα.

Επίσπευση των διαδικασιών για την πρόσληψη εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ.Ενίσχυση Δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και νοσοκομείων ώστε να λειτουργούν με ασφαλή τρόπο για το προσωπικό και τους πολίτες.Αξιοποίηση των επικουρικών γιατρών καθώς και του προσωπικού που συνταξιοδοτήθηκε από το ΕΣΥ προ διμήνου και των γιατρών του πρώην ΙΚΑ που αποχώρησαν από το σύστημα υγείας.Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας και των Αγροτικών Ιατρείων, με προσωπικό και υγειονομικό υλικό καθώς και επισταμένη ενημέρωση του προσωπικού.Διασφάλιση του απαραίτητου υγειονομικού υλικού (μάσκες, αντισηπτικά, σαπούνια κ.τ.λ.) σε όλες τις δημόσιες Δομές υγείας. Αυστηρά μέτρα πρόληψης στα Κέντρα Αιμοκάθαρσης και γενικότερα στα Κέντρα διαχείρισης ευπαθών ομάδων π.χ. ΚΕΠΑ.Αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ και των Δομών του.Άμεση ενημέρωση των ιατρών μελών του ΙΣΑ που παρέχουν υπηρεσίες ΠΦΥ σχετικά με τη λήψη ορθού επιδημιολογικού ιστορικού και τη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών.Αύξηση των εργαστηρίων που διενεργούν τις διαγνωστικές εξετάσεις για τον κοροναϊό σε όλη τη χώρα.Να δοθούν οδηγίες από τον ΕΟΔΥΥ στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και να ενισχυθεί η ενημέρωση των εμπλεκόμενων.Μέτρα πρόληψης στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ενημέρωση του κοινού από τον ΕΟΔΥ.Αποσαφήνιση των μέτρων για τις αθλητικές δραστηριότητες και τα Πανελλήνια πρωταθλήματα Junior, με δεδομένο ότι υπάρχει μεγάλη μετακίνηση πληθυσμού.Λήψη μέτρων για την οικονομική υποστήριξη των πληττομένων ιατρείων εργαστηρίων και πολυϊατρείων.Γιώργος Πατούλης για κοροναϊό: Ακρογωνιαίος λίθος η πρόληψη

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Πρόεδρος Γ.Πατούλης τόνισε τα εξής: 

«Η χώρα μας όπως όλες οι χώρες του κόσμου βρίσκεται μπροστά σε μία υγειονομική 

απειλή με απρόβλεπτες επιπτώσεις. Όπως σε όλες τις μεταδοτικές νόσους η πρόληψη είναι 

ο ακρογωνιαίος λίθος της αντιμετώπισης και γι αυτό πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη βαρύτητα 

τόσο στην ενημέρωση του κοινού όσο και στην ενημέρωση των υγειονομικών».

Και πρόσθεσε: «Μέχρι τώρα η πολιτεία έχει δείξει καλά αντανακλαστικά και χειρίστηκε το πρόβλημα με ψυχραιμία και ετοιμότητα. Θεωρούμε μάλιστα θετικό ότι υιοθετήθηκε η πρότασή μας για τα ΚΑΠΗ. Εκτιμούμε ωστόσο ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο στάδιο και πρέπει να δοθεί μάχη με τον χρόνο για να θωρακιστεί το υγειονομικό σύστημα προκειμένου να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού».

Ποιοι συμμετείχαν στην έκτακτη σύσκεψη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών για τον κοροναϊό

Στην έκτακτη σύσκεψη για τον κοροναϊό συμμετείχαν πέρα των μελών του Δ.Σ του ΙΣΑ οι κάτωθι: 

Γαργαλιάνος Παναγιώτης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων Κανελλακοπούλου Κυριακή, ομότιμος Καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων, Μέλος της Εταιρείας Χημειοθεραπείας Βαθιώτης Αθανάσιος, αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας Ευσταθίου Πάνος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων.

Τα 12 μέτρα για τον κορωνοϊό που ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, έρχονται την ώρα που το Υπουργείο Υγείας συνιστά ψυχραιμία και καλεί τους πολίτες να ενημερώνονται τακτικά από τους αρμοδίους για τις εξελίξεις με τον Covid-19.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ