2020-03-08 20:28:33
Φωτογραφία για π. Σεραφείμ Ρόουζ: Η φαντασία είναι μία από τις χαμηλότερες λειτουργίες της ψυχής και το αγαπημένο παιχνίδι του διαβόλου
Αντλώντας από τους αγίους Πατέρες, ο π. Σεραφείμ συμβούλευε τα πνευματικά παιδιά του να μην εμπιστεύονται ή να παρασύρονται από τη φαντασία τους, ειδικά στην προσευχή. 

Ο π. Αλέξιος Γιάνγκ θυμάται πως, όταν ήταν ακόμα ρωμαιοκαθολικός προετοιµαζόµενος να γίνει Ορθόδοξος, πήρε ένα σημαντικό µάθηµα από τον π. Σεραφείµ: «Ρώτησα τον π. Σεραφείµ για την περισυλλογή,

την οποία η σύζυγός µου κι εγώ, ακόμα κάτω από την επιρροή του ρωμαιοκαθολικού υποβάθρου µας, είχαμε ως µέρος της τακτικής συνηθισμένης πρωινής µας προσευχής. 

Ακόμα δεν είχαμε συνειδητοποιήσει ότι η Ορθόδοξη αντίληψη περί περισυλλογής είναι αρκετά διαφορετική από τη δυτική χριστιανική άποψη. Στη συνομιλία, ο π. Σεραφείμ εξήγησε πως η χρήση της φαντασίας στα δυτικά πνευματικά συστήματα της περισυλλογής (δηλαδή, λέγοντας το ροζάριο, φέρναμε στη φαντασία µας τις στάσεις του σταυρού ή κάναμε τις πνευματικές ασκήσεις του Ιγνατίου Λογιόλα κ.λ.π.) δεν ήταν συμβατά με την Ορθόδοξη πνευματικότητα και ήταν απαγορευμένα επειδή η φαντασία εισήλθε µόνο µετά την πτώση του Αδάµ και της Εύας. 


Είναι µια από τις χαμηλότερες λειτουργίες της ψυχής και το αγαπημένο παιχνίδι του διαβόλου, ο οποίος µπορεί και χρησιµοποιεί την ανθρώπινη φαντασία προκειμένου να εξαπατήσει και να παραπλανήσει ακόμα και αξίους ανθρώπους». 

Ορθόδοξες επισημάνσεις του π. Σεραφείμ Ρόουζ (+1982), μια επιλογή κειμένων και σχόλια υπό Λεοντίου Μοναχού Διονυσιάτου από το βιβλίο: «π. Σεραφείμ Ρόουζ, η ζωή και  τα έργα του, τόμος Γ΄», Μυριόβιβλος, Α έκδοση.
paraklisi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ