2020-03-09 23:44:26
Φωτογραφία για Μητσοτάκης: Να αποσύρει ο Ερντογάν τους απελπισμένους από τον Έβρο - Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα, λέει η Μέρκελ
Δηλώσεις στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ -

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, τον κορωνοϊό και τις επενδύσεις στην Ελλάδα - Στήριξη από την Γερμανίδα καγκελάριο, καθώς το Βερολίνο επιρρίπτει και επισήμως στον Ερντογάν την ευθύνη για την κατάσταση στον Έβρο

Στο Βερολίνο βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ, που φέρει τίτλο «Όραμα και ευκαιρίες επενδύσεων» και φιλοξενείται στο «Μέγαρο της Γερμανικής Οικονομίας – Haus der Deutschen Wirtschaft».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, ξεκαθαρίζοντας πως «η ασύμμετρη απειλη εξ ανατολών αναδιατάσει τις προτεραιότητες και η υγειονομική κρίση κάνει πιο πολύπλοκο το έργο μας. Δείξαμε τις τελευταίες 10 ημέρες ότι μπορούμε να υπερασπιστούμε εθνική και ευρωπαική κυριαρχία. Η Ελλάδα και η Ευρώπη δεν εκβιάζονται από κανέναν. Χρειάζεται έμπρακτη αλλαγή στην πολιτική της Άγκυρας.


Η βοήθεια που μας παρείχαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες αποτελεί και έμπρακτη απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Όταν χρειαστήκαμε αγαπητή Άνγκελα τους φίλους μας αυτοί μας στήριξαν. Όχι μόνο ηθικά αλλά και υλικά.

Στο μεταναστευτικό εισερχόμαστε σε νέα φάση. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα βρεθεί το απόγευμα στις Βρυξέλλες. Θεωρώ θετική αυτή την εξέλιξη. Ελπίζω να είναι η αρχή της αποκλιμάκωσης της κρίσης. Αν ο Τούρκος Πρόεδρος επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το μεταναστευτικό που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, τότε να προβεί σε κινήσεις: Να αποσύρει τους απελπισμένους από τον Έβρο και να πάψει να διασπείρει fake news και προπαγάνδα και να εξετάσει και άλλες πιθανές βελτιώσεις, όπως π.χ. κοινές περιπολίες για τον έλεγχο των ροών, και στα τουρκικά σύνορα. Οι επιστροφές όσων παρανόμως περνούν στην Ελλάδα να γίνονται όχι μόνο από τα νησιά αλλά και από την ενδοχώρα. Η Ελλάδα πάντοτε αναγνώριζε και αναγνωρίζει ότι η Τουρκία έχει να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό συνθήκες απειλών και εκβιασμών».

Ο πρωθυπουργός ζήτησε να υπάρξει σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην Ευρώπη. «Καλώ τις χώρες να συμμετάσχουν σε αυτή την έμπρακτη απόδειξη αλληλεγγύης» τόνισε.

Για το κομμάτι των δημοσιονομικών και των επενδύσεων, ανέφερε: «Η Ελλάδα, σήμερα, είναι μια χώρα ανοιχτή σε επενδύσεις, δρομολογούμε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις. Προσβλέπουμε στη Γερμανία ως στρατηγικό εταίρο. Πράγματι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια τροχιά ανάπτυξης».

Ακόμη, σημείωσε ότι τα νέα προβλήματα την οδηγούν να επιταχύνει και όχι να επιβραδύνει τις αλλαγές.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει μελέτη σκοπιμότητας με τη Volkswagen «για να μετατρέψουμε ένα ελληνικό νησί σε κόμβο καινοτομίας για την ηλεκτροκίνηση. Θέλουμε πολύ περισσότερες από τις ήδη 162 γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα μας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιδημία του κορωνοϊού και στα μέτρα που έχει πάρει η Ελλάδα, λέγοντας πως στη χώρα μας μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν έχουμε ακόμη απώλεια, και σημείωσε πως είναι επιδημία που εξαπλώνεται γρήγορα. «Σήμερα ανακοινώσαμε ένα πρώτο πλέγμα μέτρων υποστήριξης της οικονομικής δραστηριότητας και στήριξης του κόσμου της εργασίας», ανέφερε και τόνισε: «Κανένα μαζικό μέτρο ωστόσο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη. Καμία κεντρική απόφαση δεν αποδίδει αν δεν τη συμμερίζονται πρώτα και πάνω από όλα οι πολίτες». «Αποφεύγουμε μέχρι και τις χειραψίες. Το κάναμε και με την καγκελάριο, δεν είμαστε τσακωμένοι» είπε χαρακτηριστικά. Απαιτείται και περισσότερος συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσέθεσε και ανέφερε ότι δρομολογείται τηλεδιάσκεψη.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι διαφορετική χρονιά από αυτή που προβλέπαμε και οι δημοσιονομικοί στόχοι ενδεχομένως να μην μπορεί να επιτευχθούν. Θα πρέπει να αντιδράσουμε γρήγορα», τόνισε ο πρωθυπουργός

Η ελληνογερμανική συνεργασία να αναπτυχθεί σε πιο δυναμικούς τομείς

«Το αφήγημα στις ελληνογερμανικές σχέσεις αλλάζει. Πήγαμε σε σχέση ισότιμων εταίρων που θα μπορέσει να δρομολογήσει επενδύσεις προς όφελος και των δύο πλευρών», επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά θετική. Το Φεβρουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος για την Ελλάδα ήταν ο υψηλότερος από το 2000».

«Θέλουμε να αυξήσουμε τα 4,5 εκατ. των Γερμανών που έρχονται στην Ελλάδα κυρίως το καλοκαίρι. Θέλουμε να έρχεστε και σε άλλες εποχές. Εκτός από ακρογιαλιές έχουμε και πολύ ωραία βουνά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Σημείωσε πως το πιο σημαντικό είναι η συνεργασία μας να αναπτυχθεί σε πιο δυναμικούς τομείς, αναφέροντας την πράσινη ενέργεια, τη φαρμακευτική τεχνολογία, την νέα διαχείριση των απορριμμάτων. «Μετράμε ήδη κάποιες πρώτες ενθαρρυντικές πρωτοβουλίες. Οι σχέσεις των δύο χωρών δοκιμάστηκαν στα χρόνια της κρίσης αλλά άντεξαν και έχουμε τη δυνατότητα να τις ενισχύσουμε περισσότερο» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ανέφερε ότι η κρίση που αντιμετωπίζουμε, κυρίως του κορωνοϊού, θα περάσει «και ευχόμαστε σύντομα». «Εδώ βάζουμε τα θεμέλια για την επόμενη και μεθεπόμενη ημέρα», τόνισε και πρόσθεσε: «Καθώς η Γερμανία είναι η τιμώμενη χώρα στη ΔΕΘ φέτος, προσβλέπουμε και στην παρουσία της καγκελαρίου (Άνγκελα Μέρκελ) στην Έκθεση, να έχουμε την ευκαιρία να την εγκαινιάσουμε από κοινού».

Δείτε την ομιλία του στο ακόλουθο βίντεο

Ο Μητσοτάκης με την Μέρκελ μπαίνουν στο χώρο του Ελληνογερμανικού φόρουμ

Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει την πλήρη υποστήριξή μας

Την πλήρη υποστήριξη της Γερμανίας στην Ελλάδα εξέφρασε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παρέθεσε στο πλαίσιο του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ.

«Δεν είναι δυνατόν η Άγκυρα να φορτώνει στους ώμους των μεταναστών τα εσωτερικά της προβλήματα και να τους εξωθεί στα σύνορα με την Ελλάδα. Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη», τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μερκελ.

Ρίχνοντας το... γάντι στον Τούρκο Πρόεδρο, η Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία δεν πρέπει να υπολογίζει στην κατανόηση της Ευρώπης με τη συμπεριφορά που επιδεικνύει. Το μήνυμα του Βερολίνου ήταν σαφές αφού όμως αναγνώρισε ότι η Τουρκία φιλοξενεί στο έδαφος της 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος εξέφρασε επίσης την αμέριστη υποστήριξη και αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα που αναλαμβάνει την ευθύνη της φύλαξης των συνόρων για όλη την Ευρώπη. Υπογράμμισε επίσης ότι η λύση είναι η συμφωνία «Τουρκίας-ΕΕ», που αποτελεί άλλωστε υπόδειγμα και για άλλες ανάλογες συμφωνίες με χώρες της Αφρικής, έστω κι αν οι σχετικές προβλέψεις του 2016 χρειάζονται ανανέωση.

«Μπορεί κάποιοι να λένε ότι το 2020 δεν είναι 2015», ωστόσο η Μέρκελ δήλωσε ότι, «τα προβλήματα παραμένουν: από τον πόλεμο στη Συρία ως τις συγκρούσεις στη Λιβύη».

Η Γερμανίδα καγκελάριος υπενθύμισε ότι χθες ο «Groko» , ο «μεγάλος συνασπισμός» στο Βερολίνο (Χριστιανοδημοκράτες- Σοσιαλδημοκράτες) αποφάσισε να υποδεχθεί ένα μέρος από τους 1.500 ανήλικους πρόσφυγες, κάτω των 14 ετών, που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε ελληνικούς προσφυγικούς καταυλισμούς.

«Τα τελευταία χρόνια και τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει πολλούς ανθρώπους που είναι απελπισμένοι και θέλουν να φύγουν, πολλούς που ζητούν άσυλο. Η Ελλάδα έχει την αλληλεγγύη μας και την πλήρη υποστήριξή μας. Η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είναι αυτή που της προκαλεί ειδικές και ιδιαίτερες προκλήσεις. Βρίσκεται στο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και λαμβάνει μια μεγάλη ευθύνη για όλη την Ευρώπη. Το 2019 είχαμε 6 δισ. που εξήχθησαν στην Ελλάδα από τη Γερμανία και είχαμε εισαγωγές περίπου 2 δισ. δολάρια εκεί υπάρχει δυνατότητα αυξήσεως» συμπλήρωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ζάιμπερτ: Ευθύνη της Τουρκίας η κατάσταση στον Έβρο

«Η Τουρκία απολύτως ξεκάθαρα φέρει την ευθύνη για το γεγονός ότι οδήγησε αυτούς τους απελπισμένους ανθρώπους σε αδιέξοδο», δήλωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στον Έβρο και τόνισε ότι η Τουρκία «φόρτωσε δυστυχώς στην πλάτη αυτών των ανθρώπων τις σοβαρές ανησυχίες της, τις οποίες η ΕΕ πρέπει να αντιληφθεί και για τις οποίες πρέπει να μιλήσει με την Τουρκία».

Επανέλαβε δε την αλληλεγγύη και την στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα. Ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ακόμη ότι πρέπει να υπάρχει ανθρωπιά και τάξη στη διαχείριση προσφύγων και μεταναστών. «Αυτό σημαίνει ότι παράνομο πέρασμα των συνόρων δεν μπορεί να επιβληθεί και μάλιστα δια της βίας». Όλα τα κρατικά μέσα πρέπει ωστόσο να σέβονται την αναλογικότητα και αυτό ισχύει και για το κρατικό μονοπώλιο εξουσίας, διευκρίνισε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Μόνο οι κρατικές δυνάμεις πρέπει να φροντίζουν για την τάξη κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων της Ευρώπης, ενώ αυτοαποκαλούμενες ομάδες άμυνας από πολίτες και σίγουρα ακραίοι δεξιοί, οι οποίοι φθάνουν εκεί από το εξωτερικό, δεν έχουν καμία δουλειά». Η Ελλάδα έχει ως χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ μια σημαντική και ταυτόχρονα δύσκολη δουλειά, να ελέγξει και να προστατεύσει αυτά τα σύνορα. Τόνισε ότι σε αυτό έχει (η Ελλάδα) δικαίωμα στην στήριξη και την αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων της.

«Η Ελλάδα έχει την γερμανική στήριξη και αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά τόσο την φύλαξη των συνόρων όσο και την φιλοξενία και την φροντίδα προσφύγων και μεταναστών που φτάνουν στην χώρα» κατέληξε.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ