2020-03-10 12:12:41
Φωτογραφία για «Στον Έβρο «έσπασε» το σχέδιο Ερντογάν να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα» - Ελληνοτουρκικά

Στον Έβρο «έσπασε» το σχέδιο του Ερντογάν να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και μέσω αυτής της κίνησης να στείλει μήνυμα στην Ευρώπη για τους μετανάστες, τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α’ Αθηνών, αν. καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Ο Ερντογάν κράδαινε ως όπλο όλα αυτά τα χρόνια την απειλή ότι θα ανοίξει τις πύλες της Τουρκίας προς την Ευρώπη και θα «πλημμυρίσει» η Ευρώπη με πρόσφυγες. Ανοίγει τις πύλες και δεν γίνεται τίποτα. «Σπάει» όλο αυτό το πράγμα στον Έβρο», ανέφερε ο κ. Συρίγος, σχολιάζοντας ότι αυτό που έγινε στον Έβρο «είναι η επιτομή του υβριδικού πολέμου». Στόχος του Τούρκου Προέδρου, όπως είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΝΔ, ήταν «να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα και μέσω αυτού να στείλει ένα μήνυμα στην Ευρώπη «κοιτάξτε τι μπορώ να σας κάνω με τους μετανάστες»», κάτι το οποίο ωστόσο δεν κατάφερε.

Ο κ. Συρίγος δήλωσε ακόμα πως εξεπλάγην από αυτό που έγινε στον Έβρο καθώς παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πως ο Τούρκος Πρόεδρος είναι «ένας άνθρωπος που παίζει στα άκρα» τόσο στην εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας του όσο και στην «προσπάθειά του να αποσταθεροποιήσει άλλα κράτη την περίοδο των Αραβικών Ανοίξεων και να τοποθετήσει φίλα προσκείμενες μουσουλμανικές αδελφότητες σε Αίγυπτο, Τυνησία, Συρία», ωστόσο αυτό που έγινε το τετραήμερο της Καθαράς Δευτέρας αφορά τη συνειδητή προσπάθεια αποσταθεροποίησης μιας χώρας της ΕΕ. «Μιλάμε για μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο ίδιος συνειδητά προσπάθησε να μας αποσταθεροποιήσει. Ήταν απόλυτα οργανωμένο αυτό το πράγμα», υπογράμμισε.

Ό,τι έγινε στον Έβρο, σύμφωνα με τον κ. Συρίγο, ήταν η επιτομή του υβριδικού πολέμου, ωστόσο ο σχεδιασμός έπασχε. «Επέλεξε τον Έβρο, που είναι το καλύτερα φυλασσόμενο τμήμα της ελληνικής μεθορίου […] Το δεύτερο είναι ότι είχαν ήδη ληφθεί μέτρα δυο μέρες πιο πριν για να σταματήσουν οι παράνομες είσοδοι στη χώρα. Το τρίτο είναι ότι η κυβέρνηση αντέδρασε έγκαιρα και έστειλε ευτυχώς αστυνομικές δυνάμεις, διότι όταν έχεις αμάχους δεν μπορείς να βάλεις τον στρατό μπροστά γιατί θα έχεις θύματα. Είναι εντυπωσιακό το πώς οι Τούρκοι «έψαχναν» για νεκρό και κατασκεύασαν. Όλη αυτή η προπαγάνδα είναι στο πλαίσιο του υβριδικού πολέμου», σημείωσε ο κ. Συρίγος, ο οποίος εξήρε την ομοψυχία του ελληνικού λαού και ειδικά των Εβριτών.

Σε ό,τι αφορά τις χθεσινές επαφές του Τούρκου Προέδρου στις Βρυξέλλες, ο κ. Συρίγος είπε πως ο κ. Ερντογάν πήγε εκεί διεκδικώντας άρση της βίζας για τους Τούρκους που ταξιδεύουν στην ΕΕ. «Ήθελε να γυρίσει πίσω και να πει: «κοιτάξτε τι πήρα». Αυτό δεν του το έδωσαν κι αυτό τον εκνεύρισε. Από εκεί και πέρα, αυτό που ξεκίνησε χθες είναι η επαναδιαπραγμάτευση της ειδικής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ».

Αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις του κ. Ερντογάν, ο κ. Συρίγος εκτίμησε ότι «στα νησιά θα συνεχίσει την τακτική που είχε στο παρελθόν, δηλαδή πριν από την Καθαρά Δευτέρα, θα ελέγχει ως ένα βαθμό τις ροές. Στον Έβρο- επειδή δεν περιλαμβάνεται στο ανακοινωθέν της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση του Μαρτίου 2016- στον Έβρο θα εξακολουθεί να υπάρχει πίεση».

Για την κατάσταση στη Συρία, ο κ. Συρίγος σχολίασε ότι «στο Συριακό υπάρχει προσωρινή αυτή τη στιγμή παύση των εχθροπραξιών, αλλά στην ουσία δεν έχει λυθεί το ζήτημα» και εξήγησε πως «εξακολουθούμε να είμαστε σε φάση, όπου οι δύο πλευρές είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη προσπαθώντας να ξαναρχίσουν τις μάχες».

Let's block ads! (Why?)


ΠΗΓΗ
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ