2020-03-10 13:54:37
Φωτογραφία για Μανώλης Σφακιανάκης: Τα ηλεκτρονικά εγκλήματα, η υπόθεση που τον συγκλόνισε και το «σκοτεινό διαδίκτυο»
Ο Μανώλης Σφακιανάκης, ο άνθρωπος που έστησε από το μηδέν το τμήμα Δίωξης

Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και το CSI institute βρέθηκε καλεσμένος στην εκπομπή «ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ» και μίλησε για τα ηλεκτρονικά εγκλήματα, για υποθέσεις που τον έχουν συγκλονίσει αλλά και για το «σκοτεινό διαδίκτυο». Δηλώνει πικραμένος από τον βίαιο τρόπο που αποστρατεύτηκε από τη θέση του και σύντομα πρόκειται να αποκαλύψει ποιοι κρύβονται πίσω από αυτή τη θέση μέσα από ένα αποκαλυπτικό βιβλίο που ετοιμάζει.

«Ενόχλησε κάποιους η αγάπη που μου είχε ο κόσμος όταν ήμουν στην Ελληνική Αστυνομία»

«Ενόχλησε κάποιους η αγάπη που μου είχε ο κόσμος,όταν ήμουν στην ελληνική αστυνομία. Δύο άνθρωποι φταίνε για τη βίαιη απομάκρυνσή μου από την αστυνομία. Όταν ξεχωρίζεις από το κοπάδι κι εγώ ξεχώρισα μέσα από τις σπουδές μου, μέσα από την αγάπη μου για τη δουλειά με αποτέλεσμα να γίνω αγαπητός κι αυτό φαίνεται πως ενόχλησε πολλούς. Αυτό πείραξε ανθρώπους που δυστυχώς έβαλαν το χεράκι τους την τελευταία στιγμή πάνω στο τελείωμα της καριέρας μου, να με απομακρύνουν. Εγώ έχω να πω ότι εξάντλησα όλη την ιεραρχία. Έφτασα Αντιστράτηγος και πιο πάνω δεν πάει. Δεν υπάρχει πίκρα καμία προς το σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.


Είναι μεγάλη τιμή για μένα που υπηρέτησα στο σώμα αυτό και τώρα στο επόμενό μου βήμα έχω ιδρύσει το ινστιτούτο μου, το CSI το οποίο μέσα σε τρία χρόνια έχει πάρει σάρκα και οστά πολύ δυνατά και σε ένα μήνα περίπου επιβραβεύεται από ένα διεθνή όμιλο»

«Το 1996 έγινε το πρώτο διαδικτυακό έγκλημα»

«Το 1996 έγινε το πρώτο διαδικτυακό έγκλημα. Κάποιος τότε που χώρισε με τη φίλη του θεώρησε καλό για να την εκδικηθεί να βάλει τα στοιχεία της με το τηλεφωνό της στο διαδίκτυο και στη συνέχεια αγγελία ότι η κυρία αυτή επιθυμεί σχέση ερωτική. Το είδε η κοπέλα και ήρθε σε εμάς να την βοηθήσουμε. Δεν πήγαινε το μυαλό της ότι πίσω από όλο αυτό κρυβόταν ο πρώην σύντροφός της. Ο κάθε άνθρωπος στο διαδίκτυο έχει ένα μοναδικό ηλεκτρονικό αποτύπωμα. Είδαμε ότι πίσω από αυτό το αποτύπωμα ότι βρισκόταν ο πρώην σύντροφός της και τον εντοπίσαμε.

Έκανα δυόμισι χρόνια να εξιχνιάσω κάποιον που πήγαινε σε internet cafe. Μια φορά δεν πήγε στο internet cafe και πήγε στο εξοχικό του σπίτι και μπήκε από εκεί στο διαδίκτυο. Αυτό το ίχνος που άφησε από το εξοχικό του σπίτι ήταν το ίχνος εκείνο που τον εντόπισα μετά από δυόμισι χρόνια. Ποτέ δεν έχω βάλει σοβαρή υπόθεση στο αρχείο εάν δεν εξαντλήσω τα πάντα»

«Η υπόθεση που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν η εξαφάνιση-αρπαγή μιας κοπέλας»

«Η υπόθεση που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν η εξαφάνιση-αρπαγή μιας κοπέλας. Δεν υπήρχε καμία πληροφορία για αυτή την κοπέλα. Εμείς στη Δίωξη παγιδευσαμε τα πάντα έτσι ώστε όταν θα έμπαινε το κοριτσάκι στο διαδίκτυο θα το καταλαβαίναμε. Εμείς ενημερώσαμε τις εταιρείες πως αν δουν κάτι να μας δώσουν το στίγμα. Στο εξάμηνο περίπου, στις 03.00 τη νύχτα χτύπησε το κινητό μου και κάποιος με έπαιρνε από Αμερική. Με ειδοποίησαν ότι εμφανίστηκε το στίγμα του παιδιού στο facebook. Αυτό είναι σημάδι ζωής. Και στις 6.00 το πρωί ξέραμε σε ποιο σημείο ήταν το παιδί. Πήγαμε και ήταν ένα internet cafe. Εκεί μας επιβεαίωσαν ότι το κορίτσι πέρασε από εκεί και διαπιστώσαμε ότι το παιδί ζει. Ψάχναμε όλα τα σπίτια και την τρίτη ημέρα μια ηλικιωμένη κυρία, μας είπε ότι εκεί απέναντι βρίσκεται το κορίτσι. Πήραμε χαρτί από την εισαγγελία γαι να μπούμε μέσα στο σπίτι και όταν μπήκαμε έιδαμε, δυστυχώς εννιά με δέκα άτομα και το κοριτσάκι το είχαν κρυμμένο μέσα σε ένα ντουλάπι. Ήταν μια πάρα πολύ ωραία κοπέλα και δυστυχώς την εκματαλλευόντουσαν σεξουαλικά. Όταν έδωσα την κοπέλα στους γονείς της, ήταν σαν να ξαναγεννήθηκε. Ήταν ό,τι πιο συγκλονιστικό έχω ζήσει».

«Το μεγαλύτερο έγκλημα στο διαδίκτυο είναι η παιδική πορνογραφία»

«Το 80%-90% της παιδικής πορνογραφίας είναι χαρτογραφημένη. Στο DARKWEB υπάρχει ανωνυμία και εκεί μπαίνουν όσοι ασχολούνται με εγκλήματα και παιδική πορνογραφία.Το μεγαλύτερο έγκλημα στο διαδίκτυο είναι η παιδοφιλία. Υπάρχουν κανόνες στο διαδίκτυο και πρέπει να είμαστε προσεχτικοί. Ο παιδόφιλος όταν δει κάτι που τον προκαλεί στο διαδίκτυο, θα ψάξει να το βρει. Τα παιδιά πρέπει να μπαίνουν στο διαδίκτυο μετά τα 13».

Ποιος είναι ο Μανώλης Σφακιανάκης

Ο Στρατηγός εν αποστρατεία και επικεφαλής του CSI institute Μανώλης Σφακιανάκης είναι ένας πρώην Αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Γεννήθηκε στις 9 Φεβρουαρίου του 1963 στο χωριό Σπηλιά Κισσάμου του Νομού Χανίων στην Κρήτη. Είναι γιος ιερέα, του πρωτοπρεσβύτερου Ευάγγελου Σφακιανάκη ο οποίος εκοιμήθει το 2013 και της πρεσβυτέρας Μαρίας. Έχει άλλα δύο αδέρφια, την Ολυμπία και τον Μιχάλη. Τελείωσε το σχολείο στα Χανιά. Σπούδασε Ανάλυση και Προγραμματισμό Ηλεκτρονικών Υπολογιστών στην Αθήνα. Το 1982 μπήκε στη Σχολή Νομοταρχών και το 1986 στη Σχολή Υπαστυνόμων της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά τις σπουδές του ο Μανώλης Σφακιανάκης εκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο στο έγκλημα που αφορά το πλαστικό χρήμα και στο FBI σε θέματα σχετικά με την τρομοκρατία στο διαδίκτυο. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο στις Ποινικές Επιστήμες του τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1995 έως το 2011 υπηρέτησε στη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής στο τήμα Οικονομικών Εγκλημάτων ως υπεύθυνος για τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Από το 2011 έως το 2017 ήταν Επικεφαλής της Υποδιεύθυνσης της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στην αρχή η Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν εκείνος. Το 2000 ζήτησε και πήρε ένα βοηθό και το 2004 κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, οι βοηθοί του έγιναν τέσσερις. Στην Ασφάλεια ήταν γνωστός ως ο Αξιωματικός με το τμήμα «ΤΑΧΙ» γιατί όλοι οι αξιωματικοί που τη στελέχωναν χωρούσαν σε ένα αυτοκίνητο. Το 2017 αποστρατεύτηκε.

Όλα τα χρόνια που ο Μανώλης Σφακιανάκης υπηρέτησε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κατάφερε να εξιχνιάσει και να οδηγήσει στη Δικαιοσύνη περίπου 12.000 υποθέσεις που αφορούσαν το κυβερνοέγκλημα. Κάθε χρόνο η υπηρεσία του χειριζόταν περίπου χιλιάδες υποθέσεις ηλεκτρονικής απάτης, υποθέσεις παιδικής πορνογραφίας καθώς και υποθέσεις παραβίασης προσωπικών δεδομένων. Μάλιστα, υπολογίζεται πως έχει αποτρέψει χιλιάδες αυτοκτονίες και οι μισές από αυτές αφορούσαν παιδιά. Έχει λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις μεταξύ άλλων από την Ακαδημία Αθηνών, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, από το Υπουργείο Παιδείας, από τη UNICEF και δύο φορές από το FBI για την προσφορά του στην εξιχνίαση κυβερνοεγκλημάτων.

Έχει γράψει βιβλία που αφορούν στο διαδίκτυο και τους κινδύνους του. Μεταξύ αυτών και τρία παιδικά βιβλία ενώ έχει επισκεφθεί αρκετά σχολεία της χώρας και έχει πραγματοποιήσει διαλέξεις για τους κινδύνους του κυβερνοχώρου. Μετά την αποστρατεία του ίδρυσε το CSI institute. Μια ψηφιακή πλατφόρμα που στοχεύει να εκπαιδεύσει το κοινό στους «κώδικες» του Διαδικτύου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ