2020-03-10 13:57:02
Φωτογραφία για Καταγγελία ΦΣΑ κατά Κυριάκου Βελόπουλου για την κρέμα κατά του κορωνοϊού
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΑΝΑΦΟΡΑ

ΠΡΟΣ

1. Τον κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

2. Το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, που εδρεύει στην Αθήνα, οδός Αμερικής αρ. 5

Αξιότιμοι Κύριοι,

Ο γνωστός πολιτικός Κυριάκος Βελόπουλος σε εκπομπή τηλεπώλησης που παρουσιάζει στον τηλεοπτικό σταθμό “ALERT”, προωθεί προϊόν και ειδικώτερα κεραλοιφή με την ονομασία«ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΝ», η οποία κατά τους ισχυρισμούς του προσφέρει δήθεν προστασία από τον Κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και την ασθένεια της πνευμονίας που αυτός προκαλεί (COVID-19).

Ειδικώτερα, ο κ. Κ. Βελόπουλος εμφανίζεται στην εν λόγω εκπομπή στο πλαίσιο προωθητικών ενεργειών για την πώληση της εν λόγω κρέμας και επιδεικνύονταςτην διαφημιζόμενη κρέμα στην κάμερα, αναφέρει όλως παραπλανητικώς επί λέξει τα ακόλουθα:

«Βάζετε μία το πρωί στα χέρια, μία το απόγευμα και μία το βράδυ και δεν περνάει ούτε Κορωναϊός, ούτε ο ιός της γρίπης. Η μάσκα το’ χω πει και άλλη φορά δεν είναι το πρόβλημα. Στα χέρια μας είναι το πρόβλημα. Ο Κορωναϊός είναι ένα θέμα, ο ιός της γρίπης είναι ένα θέμα… Έχει μέσα τέτοιες ουσίες, έχει ένα κοκτέιλ ουσιών που είναι ό,τι καλύτερο. Ούτε να φοβάστε τον Κορωναϊό, ο οποίος απλώνεται δυστυχώς, το επαναλαμβάνω..[…].»


Επειδή ο συγκεκριμένος κύριος εκμεταλλεύεται τη δημόσια θέση του και την αναγνωρισιμότητά του για να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερους θεατές για την αποτελεσματικότητα ενός προϊόντος, εκμεταλλευόμενος το φόβο και την απόγνωση του κόσμου και ιδίως των ευπαθών ομάδων, τις οποίες δύναται να παρασύρει.

Επειδή, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τα μοναδικά έως σήμερα αποδεδειγμένα μέτρα προστασίας από τον Κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και την ασθένεια της πνευμονίας που αυτός προκαλεί (COVID-19) και πρωτίστως για την προστασία του υγιούς πληθυσμού από την διάδοση του ιού είναι:

• Παραμονή κατ’ οίκον και αποχή από την εργασία οποιουδήποτε ατόμου εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού.

• Αποφυγή στενής επαφής, εφ΄όσον αυτό είναι δυνατό, με οποιοδήποτε άτομο εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό, όπως βήχα ή πταρμό (φτέρνισμα). Αυτό ιδιαίτερα ισχύει για τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

• Αποφυγή επαφής χεριών με τα μάτια, τη μύτη και το στόμα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.

• Σε βήχα ή φτέρνισμα κάλυψη της μύτης και του στόματος με το μανίκι στο ύψος του αγκώνα ή με χαρτομάντιλο, απόρριψη του χρησιμοποιημένου χαρτομάντηλου στους κάδους απορριμμάτων και επιμελές πλύσιμο των χεριών.

• Τακτικό και επιμελές πλύσιμο των χεριών με υγρό σαπούνι και νερό, για τουλάχιστον 20’’, πριν τη λήψη τροφής και μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, και προσεκτικό στέγνωμα χεριών με χάρτινες χειροπετσέτες μιας χρήσης και απόρριψή τους στους κάδους απορριμμάτων.

• Εναλλακτικά του πλυσίματος χεριών, μπορεί να εφαρμοστεί καλό τρίψιμο των χεριών με αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

Επειδή επιπροσθέτως των ανωτέρω ο Ε.Ο.Δ.Υ. παρέχει σαφείς οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες οι ασθενείς πρέπει να φορούν μάσκα αναφέροντας ρητώς ότι «η χρήση μάσκας εμποδίζει τη μετάδοση της νόσου από αυτούς που είναι άρρωστοι στους υπόλοιπους».

Επειδή ως γνωστόν, έως σήμερα δεν έχει βρεθεί θεραπευτικό σκεύασμα ούτε και εμβόλιο για τον εν λόγω ιό, η αποφυγή διάδοσής του δε εξαρτάται κυρίως από την συστηματική και πιστή εφαρμογή των ως άνω οδηγιών των επισήμων κρατικών και υγειονομικών αρχών, οι οποίες καταφανώς υπονομεύονται από τους ως άνω αναληθείς ισχυρισμούς του κου Βελόπουλου.

Επειδή οι εν λόγω ισχυρισμοί θέτουν σε σφόδρα διακινδύνευση τη δημόσια υγεία και σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη εκπομπή δεν εξασφαλίζει την ποιοτική στάθμη που επιβάλλει η κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης.

Επειδή, είναι προφανές ότι με τους επίμαχουςισχυρισμούς για τις δήθεν προστατευτικές ιδιότητες της εν λόγω κρέμας από τον επικίνδυνο ιό, ο εν λόγω κύριος αποβλέπει στην αύξηση των πωλήσεων, αγνοώντας επιδεικτικά τις επίσημες οδηγίες των υγειονομικών αρχών της Χώρας που είναι οι μόνοι αρμόδιοι να υποδείξουν τα μέσα προστασίας εκάστου εξ ημών και του συνόλου, θέτοντας κατ΄αυτό τον τρόπο σε σοβαρή έκθεση όσους εμπιστευτούν τους ισχυρισμούς του και κατ’επέκταση σε διακινδύνευση τη δημόσια υγεία.

Επιφυλασσόμενοι παντός νομίμου δικαιώματός μας παρακαλούμε για τις ενέργειές σας για την παραδειγματική τιμώρηση του κ. Βελόπουλου και για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Για τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής ΝΠΔΔ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ​​​​​

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΡΑΝΤΟΣ ​​​

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΗΛΙΑΣ ΓΙΑΝΝΟΓΛΟΥ
farmakopoioi
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ