2020-03-10 19:45:10
Φωτογραφία για Ελληνίδα γιατρός στην Ιταλία: Ζούμε «ταινία επιστημονικής φαντασίας»
Συντάκτης: Virus

Μια γεύση από τις δύσκολες συνθήκες στο Μιλάνο που βρίσκεται εδώ και καιρό σε καραντίνα μας δίνει Ελληνίδα αλλεργιολόγος-ανοσολόγος στο Instituto Auxologico Italiano.

«Σαν να ζούμε ταινία επιστημονικής φαντασίας» περιγράφει η κ. Χρύσα Σταφυλαράκη στα «Χανιώτικα Νέα» την πραγματικότητα που βιώνει σε μια περιοχή που έχει κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη.

Οι Ιταλοί πολίτες όπως αναφέρει όταν έχουν ύποπτα συμπτώματα τηλεφωνούν στους Carabinieri (στρατιωτική αστυνομία) και ειδική μονάδα λαμβάνει επίχρισμα για εξέταση κατ’ οίκον. Συνήθως τα αποτελέσματα βγαίνουν την ίδια μέρα, αλλά τα περιστατικά είναι πάρα πολλά και σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζονται και δύο μέρες πλέον.

Τα προληπτικά μέτρα τηρούνται αυστηρά στα κέντρα περίθαλψης καθώς οι επισκέπτες στα εξωτερικά ιατρεία που εργάζεται πλένουν τα χέρια τους πριν εισέλθουν αλλά και όταν φεύγουν από αυτό. Οι γιατροί φορούν ποδιά μιας χρήσεως, γάντια και μάσκα, ενώ απολυμαίνουν σε κάθε εξέταση «τις επιφάνειες εργασίας τα πόμολα, το πληκτρολόγιο, το στηθοσκόπιο ότι ακουμπήσω εγώ και ο ασθενής».


Στην Περιφέρεια του Μιλάνου έχουν προσβληθεί από τον ιό χιλιάδες Ιταλοί, ενώ στο κέντρο της πόλης μόνο 180 άτομα. Ωστόσο, στα δημόσια νοσοκομεία έχουν μεταφερθεί χιλιάδες ασθενείς και εκατοντάδες είναι αυτοί που χρειάζονται περίθαλψη στην εντατική για να τους παρασχεθεί αναπνευστική υποστήριξη. Τα εξωτερικά ιατρεία έχουν κλείσει και οι γιατροί έχουν εστιάσει στη νοσηλεία των ασθενών.

Ελλείψεις

Στον αγώνα κατά του ιού έχουν συνταχθεί παθολόγοι, οφθαλμίατροι ακόμη και δερματολόγοι και όλοι ακολουθούν μια κοινή γραμμή. Με αφορμή τις μεγάλες ελλείψεις που συναντά η Ελληνίδα γιατρό υποστηρίζει ότι «το Υπουργείο, μας έχει ενημερώσει ότι δυστυχώς θα φτάσουμε σε ένα σημείο που θα πρέπει να επιλέξουμε ποιος ασθενής θα πρέπει να τύχει της ανάλογης θεραπείας (φάρμακα, Ενταντικές κ.ά.) γιατί δυστυχώς δεν έχουμε ούτε τα μέσα ούτε το προσωπικό για να το κάνουμε».

Χαρακτηριστικό είναι ότι «όλες οι κλινικές και τα τμήματα των νοσοκομείων χρησιμοποιούνται για τους ασθενείς με κοροναϊό με αποτέλεσμα να μην γίνονται άλλες εγχειρήσεις ή επεμβάσεις καθώς δεν επαρκούν οι αναπνευστήρες και οι εντατικές!»

Μη τήρηση κανόνων

Παρά την αρχική συμμόρφωση με τη καραντίνα, μετά την πρώτη εβδομάδα η κυκλοφορία του κόσμου προκάλεσε ένα χάος. «Δυστυχώς ακόμα και τώρα πολλοί δεν υπακούν στις υποδείξεις του κράτους, συνωστίζονται στις πίστες για σκι, δεν σέβονται την απόσταση που πρέπει να κρατάμε από τον άλλο, δεν σέβονται τους κανόνες υγιεινής και αυτό είναι επικίνδυνο» αναφέρει χαρακτηριστικά η γιατρός.

Πλήγμα για τους υγειονομικούς

Την απώλεια της πρώτης γιατρού από κοροναϊό, μια αναισθησιολόγου 57 χρονών, σημειώνει η κ. Σταφυλαράκη, τονίζοντας ότι «το 10% των ασθενών είναι γιατροί».

Σε ότι αφορά τον φόβο που νιώθει το υγειονομικό προσωπικό, η ίδια τονίζει ότι «είναι μια ψυχοφθόρα διαδικασία γιατί πρέπει να μην κολλήσουμε και εμείς και να μην μεταφέρουμε και τον ιό στους άλλους ασθενείς».

Για το τι μέλλει γενέσθαι η κ. Σταφυλαράκη εκφράζει την ελπίδα «να βοηθήσει ο καιρός αλλά είμαι επιφυλακτική γιατί δεν βλέπω τον κόσμο να σέβεται την κρισιμότητα της κατάστασης, λειτουργεί ανεύθυνα και αυτό με τρομάζει πάρα πολύ».

Πηγή: www.haniotika-nea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ