2020-03-12 11:30:40
Φωτογραφία για Τουρκική προπαγάνδα δίχως όρια:Φωτό του 2015 για δήθεν ναυάγιο στην Κω
To Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων και η υπηρεσία του για ανίχνευση ψευδών ειδήσεων ανέδειξε σε fake news φωτογραφία με πρόσφυγες και μετανάστες να έχουν ναυαγήσει στο Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα, τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούσε στο διαδίκτυο κυρίως σε σελίδες από τον Καναδά, αλλά και σε σελίδες για τον Ντόναλντ Τραμπ μια φωτογραφία που παρουσιάζει μια αναποδογυρισμένη βάρκα με μετανάστες να προσπαθούν να σωθούν στα ανοιχτά της Κω. Το Γαλλικό Πρακτορείο διαπίστωσε ότι ναι μεν είναι πραγματική, πλην όμως το συγκεκριμένο συμβάν έγινε πριν από πέντε χρόνια, το 2015.

Σε μια κρίσιμη περίοδο στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας με αφορμή το μεταναστευτικό, η υπηρεσία ανίχνευσης ψευδών ειδήσεων και φωτογραφιών του Γαλλικού Πρακτορείου απευθύνθηκε στο τουρκικό λιμενικό. Συγκεκριμένα, στον επικεφαλής του γαλλικού σταθμού θαλάσσιων διασώσεων, Μπερνάρ Μπαρόν. Ετσι, έφτασε στο συμπέρασμα πως η φωτογραφία που κυκλοφόρησε πρόσφατα, αναρτήθηκε αρχικά τον Δεκέμβριο του 2015 στο Al Jazeera Turk, ενώ διακινήθηκε ξανά στο Facebook και στο Instagram το 2019.

Σύμφωνα με τις τότε αναφορές, δυνάμεις του τουρκικού λιμενικού, έφτασαν στο σημείο και έσωσαν 60 άτομα, ενώ εντοπίστηκαν και τέσσερα πτώματα.

Δείτε την φωτογραφία
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ