2020-03-12 12:13:18
Φωτογραφία για Κόλαφος για την Τουρκία η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Παρά τις... διακηρύξεις Ερντογάν το αμερικανικό ΥΠΕΞ μιλά για περιορισμό θεμελιωδών

ελευθεριών που θέτουν σε κίνδυνο το κράτος δικαίου - Αναφορές για ύποπτους θανάτους ανθρώπων που βρίσκονταν υπό κράτηση, βίαιες εξαφανίσεις, βασανιστήρια και αυθαίρετες συλλήψεις

Κόλαφο για την Τουρκία και τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποτελεί η ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία.

Λίγες ώρες μετά τις... υποδείξεις του Τούρκου προέδρου προς την Αθήνα για την ανάγκη σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, το Αμερικανικό ΥΠΕΞ του υπενθυμίζει ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, οι αρχές έθεσαν σε διαθεσιμότητα ή απέλυσαν πάνω από 45.000 αστυνομικούς και στρατιωτικούς και περισσότερους από 130.000 δημόσιους υπαλλήλους, απέπεμψαν το ένα τρίτο της δικαστικής εξουσίας, συνέλαβαν ή φυλάκισαν περισσότερους από 80.000 πολίτες και έκλεισαν περισσότερους από 1.500 ΜΚΟ) για λόγους που σχετίζονται με την τρομοκρατία κυρίως για τους ισχυρισμούς για τη μετακίνηση.


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κάνει αναφορές σε δολοφονίες, σε ύποπτους θανάτους ανθρώπων που βρίσκονταν υπό κράτηση, σε βίαιες εξαφανίσεις, βασανιστήρια, αυθαίρετες συλλήψεις και κρατήσεις δεκάδες χιλιάδων ανθρώπων για υποτιθέμενους δεσμούς με τρομοκρατικές οργανώσεις ή απλώς και για την ειρηνική έκφραση της γνώμης τους. Σε αυτούς περιλαμβάνονται βουλευτές της αντιπολίτευσης, πρώην βουλευτές, δικηγόροι, δημοσιογράφοι, ξένοι πολίτες ακόμα και εργαζόμενοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα.

Ταυτόχρονα διαπιστώνονται σημαντικά προβλήματα με την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αυστηροί περιορισμοί στην ελευθερία της έκφρασης, στον Τύπο και στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης της βίας και των απειλών βίας κατά των δημοσιογράφων, του κλεισίματος των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των αδικαιολόγητων συλλήψεων ή ποινικής δίωξης δημοσιογράφων και άλλων για κριτική πολιτικών ή αξιωματούχων της κυβέρνησης, λογοκρισία.

Το αμερικανικό ΥΠΕΞ διαπιστώνει παρατυπίες ακόμα και για την πολιτική της Άγκυρας στο προσφυγικό καθώς κάνει λόγο για περιπτώσεις επαναπροώθησης προσφύγων (push backs).

Η κυβέρνηση έλαβε περιορισμένα μέτρα για τη διερεύνηση, δίωξη και τιμωρία μελών των δυνάμεων ασφαλείας και άλλων αξιωματούχων που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, παρατηρεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ