2020-03-12 21:14:34
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: 117 τα κρούσματα στην Ελλάδα, διερευνώνται άλλα 15 -Κλείνουν θέατρα, σινεμά, γυμναστήρια, παιδότοποι
Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε και επισήμως ότι έχουμε πλέον 18 νέα κρούσματα κορωνοϊού με τα οποία ανεβαίνει ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με κορωνοϊό στην Ελλάδα, στα 117.

Από αυτά, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας, τα 107 προέρχονται από γνωστή πηγή, τα 82 είναι εισαγόμενα, τα 25 προέρχονται από τις επαφές τους και τα 10 είναι «ορφανά», χωρίς δηλαδή γνωστή προέλευση μετάδοσης της νόσου.

Ωστόσο ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι έχουμε ακόμη 15 κρούσματα στα οποία συνεχίζεται η διερεύνηση. Εφόσον επιβεβαιωθούν και αυτά, θα μιλάμε για 33 συνολικά νέα κρούσματα στη χώρα μας.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε 3 ασθενείς, ένας επιπλέον από χθες, νοσηλεύονται πλέον σε ΜΕΘ, και 2 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο αναφοράς ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Τσιόδρας: Σημαντικό μέτρο κατά του κορωνοϊού ο αυτοπεριορισμός

«Το σημαντικότερο μέτρο είναι ο αυτοπεριορισμός των ατόμων με συμπτώματα ίωσης. Θα πάρει 3 βδομάδες ακόμη για να δούμε τι συμβαίνει» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι έχουν παρθεί τα περισσότερα από τα μέτρα που μπορεί να πάρει κανείς για τον περιορισμό των κοινωνικών συναθροίσεων. Δεν θεωρώ ότι θα χρειαστεί να παρθούν πολλά περισσότερα μέτρα».


Ο λοιμωξιολόγος ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν όσο το δυνατόν την διασπορά της νόσου. «Να το δούμε όλοι με αίσθημα ευθύνης και να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες» είπε.

«Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε το αποτέλεσμα αν είστε υγιείς και έχετε ήπια συμπτώματα», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα και ανοσοκαταστολή, είναι σημαντικό όταν εμφανίζουν πυρετό και βήχα να επικοινωνούν με τα νοσοκομεία τα οποία θα διαχειρίζονται τον τρόπο με τον οποίο θα εξετάζονται για τον κορωνοϊό αλλά και αν απαιτείται η μεταφορά τους σε αυτά.

Τα σοβαρότερα κρούσματα κορωνοϊού σε μεγαλύτερες ηλικίες

«Μεγάλος ο μέσος όρος ηλικίας για τα σοβαρότερα κρούσματα. Αυτό υπάρχει και στην Ελλάδα, αλλά θέλουμε λίγο χρόνο ακόμη για να έχουμε τα δεδομένα με βεβαιότητα. Στην Ιταλία είναι μια 20ετία τα σοβαρά, με τα ελαφρότερα κρούσματα κορωνοϊού» σημείωσε ο κ. Τσιόδρας για τον τρόπο που χτυπά ο κορωνοϊός ανάλογα με την ηλικία.

«Για μας η πανδημία δεν αλλάζει κάτι, αλλά δικαιολογεί τις πράξεις μας που ίσως σας φαίνονταν υπερβολικές», συμπλήρωσε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε. «Υπήρξε μια καθυστέρηση στην ανακήρυξη, αλλά πιέστηκε ο ΠΟΥ από την άνοδο των κρουσμάτων στην Ευρώπη. Τα μέτρα που παίρνουμε είναι υπερβολικά, αφορούν τις συναθροίσεις, αλλά προσπαθούν να περιορίσουν μια νόσο που είναι επικίνδυνη όχι για το σύνολο του πληθυσμού, αλλά τις ευπαθείς ομάδες».

Νέα μέτρα για την πρόληψη του κορωνοϊού

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε νέα δρακόντεια μέτρα πρόληψης ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Μετά την ανακοίνωση του νεότερου απολογισμού όσων έχουν διαγνωστεί θετικοί στον κορωνοϊό, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε νέα μέτρα πρόληψης από τον ιό.

Αποφασίστηκε έτσι, η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων για 15 μέρες με εξειδίκευση των μέτρων το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, αναστέλλεται για ίσο διάστημα η λειτουργία παιδοτόπων, γυμναστηρίων, θεάτρων, χώρων καλλιτεχνικών εκδηλώσεων και κέντρων διασκέδασης.

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πως μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις συστάσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Νωρίτερα ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είχε κάνει έκκληση σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό να υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν στο ΕΣΥ «και μετά να παραμείνουν στο σύστημα υγείας για δύο χρόνια».
toeidesauto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ