2020-03-13 07:00:30
Φωτογραφία για Skyscanner: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα ταξίδια σας, λόγω κορωνοϊού
Ο πανικός που προκαλεί ο Κορωνοϊός με την εξάπλωσή του σε παγκόσμιο επίπεδο δικαίως κάνει τους τουρίστες να αναρωτιούνται για την ασφάλεια της υγείας και του ταξιδιού τους.

Η ιστοσελίδα Skyscanner δίνει συμβουλές και ενημερώνει τους τουρίστες σχετικά με τα δεδομένα και την κατάσταση, βασισμένη στις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, του Foreign and Commonwealth Office και του Εθνικού Συστήματος Yγείας της Αγγλίας (NHS).

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω Κορωνοϊού

Το FCO έχει εκδώσει τις εξής ταξιδιωτικές οδηγίες

Κίνα

Η πόλη Wuhan και άλλες πόλεις στην επαρχία Hubei βρίσκονται σε καραντίνα λόγω της έναρξης της μετάδοσης του ιού από την περιοχή. Όλες οι εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις έχουν καθηλωθεί, ενώ έχει ανασταλεί και η λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών. Το FCO αποτρέπει τους τουρίστες από το να ταξιδέψουν στην περιοχή και παροτρύνει όσους βρίσκονται εκεί να επιστρέψουν. Επίσης, δε συνιστά τα ταξίδια προς την ηπειρωτική Κίνα εκτός και αν υπάρχει ανάγκη. Από την οδηγία αυτή εξαιρούνται το Μακό και το Χονγκ Κονγκ.


Ιταλία

Δεν συνιστά τα ταξίδια στη Β. Ιταλία, παρά μόνο αν συντρέχει σημαντικός λόγος. Οι περιοχές, στις οποίες αναφέρεται η οδηγία, είναι: Λομβαρδία (Μιλάνο, Κόμο, Μπέργκαμο), Μοδένα, Πάρμα, Πασιέντζα, Ρίμινι, Ρέτζιο Εμίλια, Πεσάρο ε Ουρμπίνο, Πεδεμόντιο (Αλεσσάντρια, Άστι, Νοβάρο, Βερτσέλλι), Πάδοβα, Τρεβίζο και Βενετία. H είσοδος και η έξοδος στις παραπάνω περιοχές απαγορεύεται εκτός και αν υπάρχει επίσημη άδεια. Έχουν κλείσει όλα τα μουσεία και οι πολιτιστικοί οργανισμοί. Έχουν ανασταλεί οι δημόσιες και θρησκευτικές συγκεντρώσεις. Επίσης, έχουν κλείσει τα χιονοδρομικά κέντρα, ενώ τα μπαρ και τα εστιατόρια είναι ανοιχτά από τις 06.00 έως τις 18.00 με μειωμένες θέσεις.

Ν. Κορέα

Δεν συνιστά τα ταξίδια στις πόλεις Gyeongsan, Daegu και Cheongdu.

Ιράν

Συνιστά αποφυγή ταξιδιών στις εξής περιοχές: 100 χλμ από τα σύνορα Ιράν/Αφγανιστάν, 10 χλμ από τα σύνορα Ιράν/Ιράκ, την επαρχία Sistan-Baluchistan, την περιοχή ανατολικά της γραμμής Bam-Jask, και το υπόλοιπο Ιράν (εκτός και αν συντρέχει λόγος).

Ιαπωνία

Προς το παρόν δεν υπάρχει περιορισμός, αλλά το νησί Hokkaido έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης από τις 28 Φεβρουαρίου έως και τις 19 Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι της περιοχής παρακαλούνται να αποφύγουν τις εξόδους, ειδικά τα Σαββατοκύριακα.

Ταΐλάνδη

Δεν συνιστά τα ταξίδια προς τις επαρχίες των συνόρων Ταϊλάνδης-Μαλαισίας.

Συχνές ερωτήσεις

Τι ακριβώς είναι ο Κορωνοϊός;

Οι Κορωνοϊοί προκαλούν προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα και επηρεάζουν περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες. Ο νέος αυτός ιός δεν έχει εντοπιστεί σε ανθρώπους στο παρελθόν και φέρει την ονομασία COVID-19. Ο ιός προέρχεται από τα ζώα, αλλά δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμα τα είδη-φορείς, αν και οι αρχές έχουν κάνει μια σύνδεση με την αγορά θαλασσινών στο Huanan, όπου και διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα.

Τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στα αεροδρόμια;

Αρκετά είναι τα αεροδρόμια που ελέγχουν τους επιβάτες για τον Κορωνοϊό μέσω της μέτρησης θερμοκρασίας για να εντοπίσουν αν έχουν πυρετό. Είναι πιθανό, όσοι ταξιδεύουν σε περιοχή, για την οποία εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία, να περάσουν από τέτοιο έλεγχο. Όσοι είναι άρρωστοι θα επανεξεταστούν και ίσως τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες. Όσοι περάσουν τους ελέγχους και δεν είναι άρρωστοι θα λάβουν ενημερωτικό υλικό.

Πώς μπορώ να προστατευτώ;

Ο ΠΟΥ συνιστά το τακτικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό για 20 δευτερόλεπτα ή με αλκοολούχο αντισηπτικό. Πρέπει, επίσης, να μην αγγίζετε τα μάτια σας, τη μύτη και το στόμα σας και να αποφεύγετε την επαφή με όποιον έχει συμπτώματα κρυολογήματος και ίωσης. Κάθε είδος κρέατος και τα αυγά πρέπει να μαγειρεύονται σωστά.

Τι να κάνω εάν πρόσφατα ήμουν σε χώρα που σημειώθηκε έξαρση;

Εάν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα στο Ιράν, την Κίνα, την Ιταλία, τη Ν. Κορέα και σε άλλους προορισμούς, που αντιμετωπίζουν έξαρση, πρέπει να επικοινωνήστε με τον Εθνικό Οργανισμό Υγείας της χώρας σας. Η επίσημη οδηγία από το NHS αναφέρει, ότι όσοι πιστεύουν πως έχουν εκτεθεί στον ιό και νιώθουν αδιαθεσία, να μην πάνε σε νοσοκομείο ή παθολόγο προκειμένου να προστατευτούν οι ίδιοι, αλλά και οι ασθενείς. Όσοι αντιμετωπίζουν βαριά συμπτώματα παρακαλούνται να καλέσουν τον αριθμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας της χώρας τους.

Πώς πρέπει να απομονωθώ, εάν πιστεύω ότι έχω τον Κορωνοϊό;

Ο γιατρός σας ή το ΕΣΥ ίσως σας ζητήσουν να απομονωθείτε, εάν υπάρχει κίνδυνος να νοσείτε από τον Κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μείνετε σπίτι και να μην πάτε στη δουλειά σας, στο σχολείο ή άλλα μέρη δημόσιας συνάθροισης καθώς και να μη χρησιμοποιείτε δημόσια μέσα μεταφοράς. Μπορείτε να ζητήσετε από συγγενείς ή φίλους να αφήνουν φαγητό έξω από το σπίτι σας ή να σας βοηθούν με εξωτερικές δουλειές. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να ακολουθηθεί για 14 ημέρες.

Έχω διοργανώσει ταξίδι. Να το πραγματοποιήσω;

Πρόκειται για μια προσωπική απόφαση που εναπόκειται ξεχωριστά στην κρίση κάθε ατόμου. Προτείνεται να ελέγχετε τις ταξιδιωτικές οδηγίες της χώρας σας για τις τελευταίες ενημερώσεις και να επισκέπτεστε την ιστοσελίδα της αεροπορικής, στην οποία έχετε κάνει κράτηση.

Θέλω να προγραμματίσω ένα ταξίδι. Πώς μπορώ να προστατευτώ;

Αρκετά αεροδρόμια προσφέρουν ευέλικτες πολιτικές για αλλαγές πτήσεων και αποζημιώσεις για κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους ανάλογα την κάθε αεροπορική εταιρία.

Για να έχετε την καλύτερη δυνατή «ασφάλιση» συνίσταται να προχωρήσετε σε κράτηση με εταιρία που παρέχει δυνατότητα αποζημίωσης, ακόμα και αν η επιλογή αυτή κοστίζει περισσότερο.

money-tourism.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ