2020-03-13 20:58:46
Φωτογραφία για Αικατερίνη Σακελλαροπούλου: “Οι γυναίκες αυτής της χώρας μπορούν να φτάσουν όπου ονειρεύονται με την αξία τους”
Όσα είπε αναλαμβάνοντας και επίσημα το αξίωμα της Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου ορκίστηκε σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας και

ανέλαβε κι επίσημα τα καθήκοντά της. Στην πρώτη της ομιλία με το νέο της αξίωμα, ανάμεσα σε άλλα, εξέφρασε την ελπίδα «η εκλογή της πρώτης γυναίκας στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας να είναι η αφορμή για τη βελτίωση της θέσης όλων των γυναικών τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία» ώστε οι γυναίκες «αυτής της χώρας να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να φτάσουν όπου ονειρεύονται με την αξία τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν εμπόδια μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν γυναίκες».

Μήνυμα στην Αικατερίνη Σακελλαροπούλου μετά την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της, έστειλε μέσω Twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μία άξια γυναίκα, έναν άνθρωπο που μας ενώνει όλους σε μία στιγμή που έχουμε ανάγκη περισσότερο παρά ποτέ να μείνουμε ενωμένοι».


Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος την κ. Σακελλαροπούλου, της ευχήθηκε ολόψυχα κάθε επιτυχία κατά την επιτέλεση των καθηκόντων της, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία της αφορά τον τόπο μας και το λαό μας.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε ότι γνωρίζει την κ. Σακελλαροπούλου πολλά χρόνια, προσθέτοντας πως έχει παρακολουθήσει την πορεία της στο κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το εμβληματικό Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη μεγάλη ιστορία, τη μεγάλη παράδοση και, ταυτοχρόνως, με μία νομολογία, η οποία έχει χαράξει την ερμηνεία του Συντάγματος, όλων των Συνταγμάτων από τότε που δημιουργήθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Φτάσατε μέχρι την κορυφή αυτού του δικαστηρίου. Και θεωρώ ότι αυτό το εφόδιο είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για το ότι θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και, το κυριότερο επίσης, με πλήρη γνώση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, έτσι ώστε να υπερασπισθείτε στο ακέραιο τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου.

Ποια είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1956. Η καταγωγή της οικογένειάς της είναι από τη Σταυρούπολη Ξάνθης. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Paris II. Εισήλθε ως Εισηγήτρια στο Συμβούλιο της Επικρατείας και εν συνεχεία προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο (1988) και Σύμβουλο (2000). Τον Οκτώβριο του 2015 τοποθετήθηκε Αντιπρόεδρος του ΣτΕ, ενώ τον Οκτώβριο του 2018 τοποθετήθηκε ομόφωνα στη θέση της Προέδρου του ΣτΕ.

Έχει συμμετάσχει στην Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, της οποίας έχει διατελέσει γενική γραμματέας (1985-1986), αντιπρόεδρος (2006-2008) και πρόεδρος (1993-1995, 2000-2001). Κατά καιρούς αρθρογραφεί σε επιστημονικά περιοδικά ενώ έχει συμμετάσχει στη συγγραφή του βιβλίου “Οικονομική κρίση και προστασία του περιβάλλοντος στη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας” (εκδόσεις Παπαζήση). Ηταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου που δίκασε την υπόθεση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωσταντίνου για την λίστα Λαγκάρτ, από την οποία αφαιρέθηκαν τα ονόματα δύο συγγενικών του προσώπων (εξαδέλφες του). Ως σύμβουλος Επικρατείας ήταν εισηγήτρια σε πολλές μεγάλες υποθέσεις.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ