2020-03-13 22:14:55
Φωτογραφία για Φόβος στην Τουρκία για κοροναιό σε κρουαζιερόπλοιο από Ρόδο
Τουρκία: Κορονοϊός… ένα μόνο από τα δυνητικά “θανατηφόρα” προβλήματα

Κρουαζιερόπλοιο με σημαία Μάλτας, το οποίο μεταφέρει 375 τουρίστες από το ελληνικό νησί της Ρόδου προς το δημοφιλές τουρκικό θέρετρο του Κουσάντασι, αγκυροβόλησε στο λιμάνι ενός από τα σημαντικότερα τουριστικά κέντρα της Τουρκίας, όπως μας πληροφορεί η τουρκική Hurriyet, σε ένα δημοσίευμα που δεν μπορεί να κρύψει τη δικαιολογημένη ανησυχία των γειτόνων μας για τις τρομακτικές δυνητικές συνέπειες στον τουρισμό, από τη διάδοση του “κορονοϊού” Covid-19.

Περίπου 375 τουρίστες, ως επί το πλείστον υπήκοοι των ΗΠΑ που βρέθηκαν στην αποβάθρα, εισήλθαν στη χώρα, αφού υποβλήθηκαν πρώτα σε έλεγχο με θερμική κάμερα, σε ένα από τα μέτρα προφύλαξης κατά του κοροναϊού.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, δραστηριότητες απολύμανσης πραγματοποιούνται σε ορισμένα σημεία του λιμανιού και στα τουριστικά λεωφορεία που χρησιμοποιούνται από τους τουρίστες, ορισμένοι εκ των οποίων επέλεξαν εναλλακτικά προγράμματα ξενάγησης σε τουριστικά αξιοθέατα (Έφεσος, ιστορικές εκκλησίες κ.λπ.), ενώ άλλοι προτίμησαν να ψωνίσουν στο κέντρο της πόλης.


Ο γενικός διευθυντής του λιμανιού, δήλωσε ότι όλες οι προφυλάξεις έχουν ληφθεί εναντίον του ιού, τονίζοντας πως όλοι οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιων που φθάνουν στο σημείο ελέγχου που ορίστηκε από τη Γενική Διεύθυνση των Συνόρων και την Ακτοπλοϊκή Υγεία υποβάλλονται σε έλεγχο με θερμική κάμερα.

Γενικά, οι γείτονες Τούρκοι κάνουν ό,τι περνάει από τα χέρια τους να δώσουν την εντύπωση της ασφάλειας, καθώς η τουριστική βιομηχανία είναι και στην Τουρκία “αιμοδότης” της οικονομίας. Όπως διευκρινίζεται στο ρεπορτάζ, πέρυσι, 194 συνολικά κρουαζιερόπλοια επισκέφθηκαν τον λιμένα του Κουσάντασι, μεταφέροντας περίπου 180.000 επισκέπτες.

Το πρόβλημα του κορονοϊού είναι τεράστιο τόσο για την ελληνική όσο και για την τουρκική οικονομία. Ακόμα μεγαλύτερο είναι όμως το πρόβλημα της αδυναμίας συνεννόησης της Τουρκίας υπό την ηγεσία του Ερντογάν με τον οποιονδήποτε.

Μπορεί απέναντι στους ισχυρούς ο Ερντογάν να δείχνει έτοιμος για συμβιβασμούς, παριστάνοντας ότι η Τουρκία είναι υπερδύναμη όπως π.χ. οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η Κίνα. Όμως, ο μεγαλοϊδεατισμός του, το έχει οδηγήσει σε διατάραξη και τραγικές παραβιάσεις κάθε είδους περιφερειακής ισορροπίας και αυθαίρετη θεώρηση ως “συμβιβασμού”, την απόλυτη ικανοποίηση των τουρκικών απόψεων.

Τα αποτελέσματα θα είναι τραγικά για την Τουρκία. Οι συνέπειες θα είναι χειρότερες από ότι σε άλλες χώρες. Εδώ θα είμαστε να το διαπιστώσουμε. Ήδη, οι γείτονες πρέπει να βρίσκονται σε τραγικά δύσκολη θέση, καθώς όλο αυτό το διάστημα, υπολογίζοντας για άλλη μια φορά λανθασμένα, έδειξαν μια Τουρκία αν ζηλεύει τα χαρακτηριστικά της Βόρειας Κορέας. Άρα και εξισώνοντας τον Ερντογάν με τον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Θεωρώντας τους πάντες κορόιδα, επιχείρησαν να τους πείσουν ότι ο κορονοϊός δεν τους έπληξε, επειδή αυτοί είναι καλύτεροι και προφυλάχθηκαν πιο αποτελεσματικά. Τα αποτελέσματα τα βλέπουν τώρα. Και θα δουν πολύ χειρότερα. Η αιφνιδιαστική αφύπνιση της ηγεσίας της Τουρκίας, οι απανωτές συσκέψεις και τα εσπευσμένα και αγωνιώδη μέτρα, μάλλον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το “υπόδειγμα Τουρκία” πρέπει να πλησιάζει πολύ σε αυτό της -σιιτικής- Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Η Τουρκία του Ερντογάν ως μια επίσης -σουνιτική βέβαια- Ισλαμική Δημοκρατία, έκανε το λάθος και θα το πληρώσει ακριβά. Έκανε πολλά λάθη τελευταία και από κανένα δεν θα βγει αλώβητη. Κατάφερε να κάνει τους πάντες εχθρούς της. Η τέλεια καταιγίδα που τους πλησιάζει επικίνδυνα, θα έχει επιπτώσεις πολύ χειρότερες από ότι σε άλλες χώρες.

Κι αυτό διότι θεώρησαν αλαζονικά ότι μπορούν να κοροϊδέψουν όλους τους άλλους, αλλά και διότι στην Τουρκία και την ισλαμιστική ηγεσία της, είναι φανερός και πολιτικά ορατός, ένας ψυχολογικός μηχανισμός άρνησης της πραγματικότητας.

Δείχνουν να κινούνται σε ένα παράλληλο σύμπαν. Σα να θεωρούν ότι ο 21ος αιώνας θα είναι τουρκικός. Δείχνουν βαθειά πεπεισμένοι γι’ αυτό. Το πρόβλημα είναι ότι θέλουν να πετύχουν τον στόχο τους σε βάρος όλων των άλλων… Αυτά έχουν -πάντα είχαν για την ακρίβεια- συνέπειες.

defence-point.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ