2020-03-14 08:02:04
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Ο Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης
Αντιμέτωπος με την πανδημία του νέου κορωνοϊού, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, ανακοινώνοντας πως 50 δισεκατομμύρια δολάρια ομοσπονδιακής βοήθειας καθίστανται διαθέσιμα σε Πολιτείες και τοπικές κυβερνήσεις για την καταπολέμηση του ιού.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό με νέα μέτρα αναφορικά με την επιδημία του κορωνοϊου στις ΗΠΑ. Τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν καταγραφεί 1.678 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, μια αύξηση 414 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό τους, κι ότι ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο ανέβηκε στους 41.

Τι σημαίνει η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στις ΗΠΑ

Με την κήρυξη εκτάκτου ανάγκης ο Ντόναλντ Τραμπ αποκτά επιπλέον εξουσία ως ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να μπορεί να διοχετεύει πόρους μεταξύ των Πολιτειών και των τοπικών κυβερνήσεων.


Στο διάγγελμά του ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τις 50 Πολιτείες να συστήσουν κέντρα έρευνας και διαχείρισης της πανδημίας, καθώς και να ενεργοποιήσουν σχέδιο δράσης.

Με την κίνησή του αυτή, ο Ντόναλντ Τραμπ θα μπορεί να άρει κανονισμούς και νομοθεσίες, δίνοντας περισσότερη ευελιξίας στο σύστημα υγείας, προκειμένου να καταπολεμήσουν την πανδημία του κορωνοϊού.

Παράλληλα ανακοίνωσε ομοσπονδιακή βοήθεια για σπουδαστικά δάνεια φοιτητών και πάγωμα των τόκων μέχρι νεωτέρας για όσα από αυτά τα δάνεια διακρατεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

"Με ταλέντο, ή με τύχη, πείτε το όπως θέλετε, αλλά μέσα από μια συλλογική δράση και κοινές θυσίες, εθνική αποφασιστικότητα, θα υπερβούμε την απειλή του ιού".

Παράλληλα είπε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για να επιτύχει την παραγωγή διαγνωστικών τεστ ώστε να γίνουν ευρέως διαθέσιμα στους Αμερικανούς.

Πρόσθεσε πως θα υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 5 εκατομμύρια τεστ για τον κορονοϊό, αλλά εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον είναι αναγκαία τόσα πολλά. Παρότρυνε τους Αμερικανούς να επιδιώξουν να εξεταστούν μόνο αν αισθάνονται ότι το έχουν ανάγκη.

Δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο βρισκόταν ο Άνθονι Φαούτσι, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων ο οποίος δήλωσε: "Χρειάζεται να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη. Θα υπάρξουν πολλά περισσότερα κρούσματα. Αλλά θα τα φροντίσουμε", είπε.

«Θα εξεταστώ και εγώ» λέει τώρα ο Τραμπ

Ο Τραμπ ο ίδιος ήρθε σε επαφή με έναν Βραζιλιάνο αξιωματούχο το περασμένο Σάββατο που αργότερα βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό. Ο Λευκός Οίκος χθες ανακοίνωσε πως ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας δεν παρουσίαζε συμπτώματα και δεν έχει εξεταστεί. Σήμερα είπε πως πολύ πιθανόν θα εξετασθεί "σύντομα" για τον νέο κορονωϊό.

Βίντεο: Οι ανακοινώσεις Τραμπ για τον κορωνοϊό

LIVE: President @realDonaldTrump holds a news conference https://t.co/D975UkADhj

— The White House (@WhiteHouse) March 13, 2020Μέτρα των Πολιτειών στις ΗΠΑ για τον κορωνοϊό

Οι πρωτοβουλίες του Λευκού Οίκου έρχονται την ώρα που η μία μετά την άλλη, οι Πολιτείες στις ΗΠΑ παίρνουν μέτρα στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την πανδημία του κορωνοϊού. Μέσα στην εβδομάδα η Νέα Υόρκη έβγαλε την εθνοφρουρά στους δρόμους, προκειμένου να περιορίσει τα κρούσματα, ενώ και η πολιτεία της Ουάσιγκτον κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Σήμερα, ο κυβερνήτης της Βιρτζίνια, Ραλφ Νόρτχαμ, ανακοίνωσε το κλείσιμο των σχολείων για διάστημα τουλάχιστον δυο εβδομάδων ως μέτρο πρόληψης από τη διάδοση του κορωνοϊού.
toeidesauto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ