2020-03-14 21:33:56
Φωτογραφία για Christian Louboutin: Τριάντα χρόνια σε κόκκινα ψηλά τακούνια
Με μια έκθεση που περιλαμβάνει 15.000 ζευγάρια παπούτσια και τον προβοκατόρικο τίτλο «L'Exhibition-iste», ο θρύλος της υποδηματοποιίας γιόρτασε 30 χρόνια εμπνευσμένης δημιουργίας

Η Αντζελίνα Τζολί φοράει αποκλειστικά δικά του παπούτσια, η Οπρα Γουίνφρεϊ λέγεται πως τσίριζε σαν έφηβη από ενθουσιασμό όταν μετά από μια συνέντευξη έλαβε στο καμαρίνι της 21 ζευγάρια ως δώρο από τον εν λόγω οίκο, η Τζένιφερ Λόπεζ έχει εμφανιστεί επί σκηνής μέσα σε ένα τεράστιο παπούτσι του, ενώ η βασίλισσα της σόουλ Αρίθα Φράνκλιν είχε ως τελευταία επιθυμία στην κηδεία της να φοράει ένα ζευγάρι λουστρινένιες κατακόκκινες γόβες Louboutin. Μέχρι και η -εσχάτως πολυτάλαντη και πολυμήχανη- Barbie άφησε για λίγο στην άκρη τις φεμινιστικές ανησυχίες της και υπέκυψε στη γοητεία ενός ζευγαριού ψηλοτάκουνες γόβες με τη χαρακτηριστική κόκκινη σόλα του οίκου. Ο σχεδιαστής παπουτσιών Κριστιάν Λουμπουτέν έχει τον τρόπο να τρελαίνει τις γυναίκες και δεν ντρέπεται να το παραδεχτεί.


Ο σταρ της υψηλής υποδηματοποιίας σε μια έκθεση που δεν έχει προηγούμενο στο ειδικά διαμορφωμένο «Palais de la Porte Dorée» παρουσίασε 15.000 δημιουργίες του που θυμίζουν περισσότερο έργα τέχνης παρά παπούτσια. Ο ίδιος ο τίτλος της έκθεσης, «Christian Louboutin - L' exhibition-iste», αποτελεί ένα ευφάνταστο λογοπαίγνιο, καθώς προσθέτοντας στο exhibition την κατάληξη -iste σχηματίζεται η λέξη «επιδειξίας». Οπως παραδέχεται βεβαίως ο Γάλλος designer, ο τίτλος αποτελεί ευθεία αναφορά στην έκθεση του εαυτού του, της ψυχής και των ιδεών του μέσα από το project, γεγονός που ήθελε να αποτυπώνεται με ρητό τρόπο.

1. Art installation που εξηγεί ποια είναι τα βήματα κατασκευής μια αυθεντικής Louboutin γόβας

2. Ζωντανή κλασική μουσική για τα εγκαίνια της περίφημης έκθεσης

3. Ακόμα και η αφίσα του event μοιάζει με έργο τέχνης

4. Ο Πακιστανός σχεδιαστής µόδας Ιµράν Κουρέσι δημιουργεί για τη μεγάλη στιγμή του Λουμπουτέν

5. Οι γυναίκες είχαν την τιμητική τους με κάθε τρόπο

Και η επιλογή του venue όπου στήθηκε η έκθεση, όμως, δεν έγινε τυχαία, αφού το «Palais de la Porte Dorée», ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα της εποχής της art deco, βρίσκεται μόλις ένα τετράγωνο από τη γειτονιά του Παρισιού όπου ζούσε όταν ήταν παιδί. «Μεγάλωσα στο 12ο Διαμέρισμα και φοίτησα στα Elisa Lemonnier και Paul Valery, ακριβώς πίσω από το “Palais”. Περνούσα ώρες ολόκληρες στα σινεμά της λεωφόρου Daumesnil, που τότε έπαιζαν ινδικές και αιγυπτιακές ταινίες. Το να κάνω εκεί μια έκθεση ήταν για μένα όνειρο ζωής, αφού με τον συγκεκριμένο χώρο διατηρώ σχέσεις και αναμνήσεις από τα πρώτα χρόνια της ζωής μου. Δεν είχα μεγαλύτερη ευτυχία από το να με πηγαίνουν βόλτα εκεί οι γονείς μου, καθώς υπήρχε ένα τροπικό ενυδρείο που το λάτρευα. Καθόμουν με τις ώρες και παρατηρούσα τα ψάρια να κολυμπούν και τα χρώματά τους να εναλλάσσονται μέσα στο νερό», αναφέρει ο Λουμπουτέν στο «Gala». Εκείνο που του έδωσε το έναυσμα να γίνει σχεδιαστής ήταν η πινακίδα δίπλα στην πόρτα που απεικόνιζε μια διαγραμμένη με κόκκινη γραμμή ψηλοτάκουνη γόβα. Απαγορευόταν η είσοδος στον χώρο με τακούνια. Πριν από λίγες ημέρες ο Λουμπουτέν «εισέβαλε» στον ίδιο αυτό χώρο με 15.000 ζευγάρια τακούνια.

Στον χώρο του «L'Exhibition-iste» είχε την ευκαιρία να μπει πρώτο το υψηλών απαιτήσεων fashion crowd που αυτές τις μέρες βρισκόταν στο Παρίσι λόγω της Εβδομάδας Μόδας. Οι κριτικές ήταν διθυραμβικές γι' αυτή την έκθεση, που αποτελεί μια αναδρομή στο δημιουργικό παρελθόν του Λουμπουτέν και ταυτόχρονα μια υπόσχεση για το μέλλον. Στην είσοδο, το κόκκινο χρώμα κυριαρχεί. «Η πρώτη μεγάλη παρισινή έκθεση με τις δημιουργίες του Κριστιάν Λουμπουτέν που διοργανώνει το “Palais de la Porte Dorée” μέσα στο 2020 καλύπτει σχεδόν 30 χρόνια μιας δραστηριότητας με βαθιά γνώση δημιουργίας. Ο Κριστιάν επέλεξε μια γενναιόδωρη προσέγγιση που αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά του, με φαντασία και ελευθερία, που έχει ρίζες σε μια καλή γνώση του κόσμου, της τέχνης και της μόδας, ένα ταξίδι στο οποίο η εφευρετικότητα, το συναίσθημα και η τεχνογνωσία, η γνώση του θεάματος και η αίσθηση του χιούμορ δεν διαχωρίζονται ποτέ», δήλωσε ο Ολιβιέ Γκαμπέ, curator της έκθεσης και διευθυντής του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών στο Παρίσι, ο οποίος έχει επιμεληθεί και τα installations που φιλοξενούνται και φέρουν την υπογραφή μεγάλων δημιουργών που έχουν συνεργαστεί με τον Λουμπουτέν. Ανάμεσά τους ο σκηνοθέτης και φωτογράφος Ντέιβιντ Λιντς και η Νεοζηλανδή multimedia καλλιτέχνις Λίσα Ρεϊχάνα.

Στην επιβλητική περιστρεφόμενη σκάλα γραμμένα με κραγιόν υπάρχουν τα ονόματα των θρυλικών μοντέλων παπουτσιών του ιδιοφυούς Γάλλου. Ψηλοτάκουνες γόβες με στρας, πλεξιγκλάς, μεταλλικές λεπτομέρειες ή ακόμη και δέρμα ψαριού στολίζουν κάθε σπιθαμή του χώρου, μέσα ή έξω από προθήκες. Μπότες-γλυπτά κρέμονται από το ταβάνι. Στους τοίχους εκτίθενται σκίτσα που ο ίδιος έχει εμπνευστεί και δημιουργήσει από την ηλικία των 12 χρόνων του μέχρι σήμερα: μια θάλασσα, ένα ζευγάρι ψηλόλιγνα γυναικεία πόδια, ένα όμορφο ανδρικό πρόσωπο, ένα πολύχρωμο λουλούδι.

Ο Λουμπουτέν είναι τόσο εκκεντρικός όσο και οι κυρίες που φορούν τα παπούτσια του. Παρόλο που μένει στο Παρίσι, διαθέτει σπίτια στο Μιλάνο και την Αίγυπτο. Δεν έχει ποτέ χρήματα πάνω του, δεν χειρίζεται με άνεση το κινητό του τηλέφωνο και απέκτησε προσωπικό e-mail μόλις πριν από τρία χρόνια. «Η καλύτερή μου φίλη είναι η Νταϊάν φον Φίρστενμπεργκ. Πηγαίνουμε συχνά ταξίδια μαζί και καμιά φορά κοιμόμαστε στο ίδιο κρεβάτι καθώς γνωριζόμαστε χρόνια», αποκαλύπτει. Σε παλαιότερη συνέντευξή του μας είχε πει: «Υπάρχουν δύο κατηγορίες γυναικών. Εκείνες που είναι πέραν του δέοντος σέξι και αναζητούν σε ένα παπούτσι το class και εκείνες που είναι classy αλλά θέλουν την ψηλή γόβα για να δείχνουν σέξι. Δόξα τω Θεώ, διαθέτω πολλές πελάτισσες και από τις δύο κατηγορίες».

Τα σχεδόν 30 χρόνια ακατάπαυστης έμπνευσης και δημιουργίας του Λουμπουτέν παρουσιάζονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του «Palais de la Porte Dorée» σε συνεργασία με μεγάλους καλλιτέχνες από άλλους χώρους

Η ιδέα για την κόκκινη σόλα γεννήθηκε όταν προσπάθησε να εμπνευστεί ένα ζευγάρι παπούτσια από τον Αντι Γουόρχολ. Το τελικό αποτέλεσμα με το έντονο κίτρινο χρώμα δεν τον ικανοποίησε. Καθώς προσπαθούσε να διαχειριστεί την απογοήτευσή του, το βλέμμα του έπεσε πάνω σε μια συνεργάτιδά του που έβαφε τα νύχια της με κόκκινο μανό. «Αυτό είναι!», αναφώνησε ως άλλος Αρχιμήδης, και τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Με την αφοπλιστική εξωστρέφεια που τον χαρακτηρίζει αναφέρει: «Η πριγκίπισσα του Μαρόκου έχει πάνω από 6.000 ζευγάρια μου. Όπως και η διάσημη Αμερικανίδα συγγραφέας των best seller Ντανιέλ Στιλ που έρχεται στο Παρίσι μόνο για να διαλέξει παπούτσια και να φύγει. Κάθε φορά που μας επισκέπτεται με πιάνει άγχος γιατί αδειάζει το μαγαζί και μετά δεν έχουμε τι να πουλήσουμε. Άλλη μια ενδιαφέρουσα κυρία είναι η Λιβανέζα δισεκατομμυριούχος Χαρίρι, η οποία διαθέτει στο Παρίσι ένα διαμέρισμα χιλιάδων τετραγωνικών, το οποίο έχει στον πρώτο όροφο έντεκα σαλόνια. Οπότε ανανεώνει την γκαρνταρόμπα της καλεί εκπροσώπους οίκων μόδας και κοσμημάτων να απλώσουν παντού τις δημιουργίες τους. Εκείνη κάθεται χτενισμένη και βαμμένη στην κρεβατοκάμαρά της φορώντας μια μεταξωτή ρόμπα και όταν νιώσει έτοιμη δοκιμάζει ρούχα, παπούτσια και κοσμήματα Van Cleef κάνοντας συνδυασμούς».

Ο Λουμπουτέν «εισέβαλε» με 15.000 ζευγάρια τακούνια στον ίδιο χώρο όπου μικρός του κέντρισε την προσοχή η επισήμανση: «Απαγορεύονται τα τακούνια» Στα πόδια της «κυρίας Τεπενδρή»

«Δύο πόδια πάνω σε δικά μου ψηλά τακούνια ξεσηκώνουν. Με ενδιαφέρει περισσότερο η καλαισθησία και λιγότερο η άνεση», παραδέχεται ο βασιλιάς της γόβας-στιλέτο. Άλλωστε όλα τα καλλιτεχνικά πειράματα που έχει τολμήσει κατά καιρούς έχουν τύχει ευρείας αποδοχής. Το επιβεβαιώνει και ο φίλος του, εικαστικός Κωνσταντίνος Κακανιάς, που έχει και αυτός μια δική του δημιουργία στη συγκεκριμένη έκθεση. «Γνωριζόμαστε χρόνια, δεν είμαστε απλώς φίλοι, είμαστε αδέλφια. Σε αυτόν τον χαρισματικό άνθρωπο χρωστώ τα πάντα», λέει αποκλειστικά στο «Gala», και συνεχίζει: «Γνωριστήκαμε στα 18 μας, γίναμε κολλητοί στα 29. Μου έχει γνωρίσει όλο τον κόσμο, μοιραζόμαστε τα προσωπικά μας. Τον θαυμάζω, είναι ένα ανήσυχο πνεύμα. Μου πρότεινε να φτιάξω για την έκθεση ένα ζευγάρι μπότες. Ήταν σκέτη αποτυχία. Υπάρχει όμως στην έκθεση ένα installation, το “Ατελιέ”, όπου δείχνει πώς φτιάχνονται τα παπούτσια του. Εκεί μέσα ήθελε να τοποθετήσει εικονικά μια πελάτισσα. Αρχικά σκεφτόταν την Κέιτ Μος, μετά κάποιες άλλες. Στο τέλος του ήρθε η ιδέα μιας διαφορετικής πελάτισσας όπως η “κυρία Τεπενδρή”. Δημιουργήθηκε, λοιπόν, ένα έργο τέχνης όπου ο Κριστιάν Λουμπουτέν σκύβει και φοράει στα πόδια της ένα ζευγάρι κόκκινα μποτίνια με καρφιά. Είναι πολύ συγκινητικό».

Δημιουργίες-φετίχ από τον μετρ της γόβας-στιλέτο σε ένα απολύτως δραματικό σκηνικό, ιδανικό για μια εκκεντρική ιδιοσυγκρασία όπως αυτή του εμβληματικού δημιουργού

«Δύο πόδια πάνω σε δικά µου ψηλά τακούνια ξεσηκώνουν. Με ενδιαφέρει περισσότερο η καλαισθησία και λιγότερο η άνεση»

Η Αμαλία Κάτσαρη-Κορασίδου, αντιπρόσωπος του οίκου στην Ελλάδα και ιδιοκτήτρια της boutique Louboutin στη Μύκονο, δηλώνει ότι ο Λουμπουτέν έχει τον τρόπο να δημιουργεί πάντοτε τους πιο ενδιαφέροντες και όμορφους χώρους στις μπουτίκ του, κάτι που αντικατοπτρίζεται σε μεγάλη κλίμακα και στις εκθέσεις του. Δεν είναι παράξενο, λοιπόν, που κάθε του έκθεση αποτελεί παγκόσμιο γεγονός». Ο Κωνσταντίνος Κακανιάς, από την άλλη, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα κεφάτα πάρτυ του: «Το τέλος των εγκαινίων της έκθεσης στο Παρίσι επισφράγισε ένα πάρτυ με όλες τις καλλονές της Ευρώπης (Μόνικα Μπελούτσι, Φανί Αρντάν κ.ά.) να παρελαύνουν δηλώνοντας για μία ακόμη φορά τον θαυμασμό τους στο πρόσωπό του».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ