2020-03-15 08:43:59
Φωτογραφία για Στ. Πέτσας: Τα μέτρα στήριξης της οικονομίας θα είναι πρωτοφανή
«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί και πολλές φορές νωρίτερα από όσο χρειαστεί, για να προλάβουμε  τη διασπορά» του ιού τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και, διαβεβαίωσε για την παροχή ρευστότητας στην οικονομία ώστε να προστατευθούν οι θέσεις εργασίας και η διαταραχή που θα υπάρξει στην οικονομία να είναι παροδική.

«Δεν μιλάμε μόνο για κλείσιμο τομέων του δημόσιου τομέα, αλλά γενικά για κλείσιμο τομέων της οικονομίας. Είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση να προλάβουμε» ανέφερε ο κ. Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και πρόσθεσε: «Ευτυχώς, είμαστε μια μεσογειακή χώρα. Ο καιρός είναι ευνοϊκός για να περιορίζεται η επέκταση ιών, όπως αυτός. Ελπίζουμε η κορύφωση να μην γίνει τώρα, αλλά αργότερα. Θα κλείσουν, λοιπόν, σταδιακά, τομείς της οικονομίας μας».

Σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων στήριξης της οικονομίας και της εργασίας διευκρίνισε ότι «θα είναι πρωτοφανή» και θα υπάρξει εξειδίκευσή τους μετά το Eurogroup της Δευτέρας
. «Αυτά τα οποία συζητούνται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, ελπίζω να αποφασιστούν τη Δευτέρα στο Eurogroup, ώστε οι ηγέτες στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής να πάρουν τις οριστικές αποφάσεις, είναι δύο πράγματα: Πρώτον, όποια μέτρα χρειαστεί να παρθούν για να αντιμετωπιστεί η κρίση που δημιουργείται λόγω του προβλήματος δημόσιας υγείας, να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στα κράτη. Και δεύτερο εάν χρειαστεί, εάν δηλαδή υπάρξει σημαντική διαταραχή στο ΑΕΠ, τότε ανάλογα να μειώνονται και οι δημοσιονομικοί στόχοι» είπε. Όπως σημείωσε, αυτό που χρειάζεται είναι να σταματήσουμε τις επιπτώσεις, ώστε όλοι να νιώσουν ασφαλείς γιατί ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αβεβαιότητα. Την αβεβαιότητα μπορούμε να τη σταματήσουμε συντονισμένα και να λάβουμε πολλά μέτρα στήριξης της οικονομίας, παρατήρησε.

Σε ό,τι αφορά το θέμα των πλειστηριασμών είπε πως είναι ένα από τα θέματα που εξετάζονται. «Είναι πάρα πολλές οι πτυχές που το τραπεζικό σύστημα μπορεί να βοηθήσει για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας στην οικονομία. Αυτό περιλαμβάνει στοιχεία από περιόδους χάριτος μέχρι επιδοτήσεις επιτοκίου» είπε, προσθέτοντας παράλληλα πως «υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει το Δημόσιο για να ρίξει ρευστότητα». «Για παράδειγμα, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ακόμη και τώρα μιλάμε για μια οφειλή προς τους παρόχους, η οποία είναι περίπου 2 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο, ο κ. Σταϊκούρας με τον κ. Σκυλακάκη, ετοιμάζουν διάφορες παρεμβάσεις, προκειμένου να γίνει πιο γρήγορα η αποπληρωμή, ώστε να πέσει αρκετό ρευστό άμεσα. Υπάρχουν και παρεμβάσεις σε κλαδικό επίπεδο που αφορούν επιχειρήσεις που είχαν μεγαλύτερη πτώση στον τζίρο τους, όπως για παράδειγμα η εστίαση ή το κατάλυμα» δήλωσε.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ