2020-03-15 17:26:33
Φωτογραφία για Το Ισραήλ το 5G και ο…coronavirus;

Το 5G δεν είναι το μοναδικό θέμα που πλήττεται από τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια του Ισραήλ. Ολόκληρη η χώρα υποφέρει, καθώς οι ζωές των

Τη Δευτέρα, ο Ρόμπερτ Μπλερ, ο αναπληρωτής επικεφαλής του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τρούμπε, πέταξε στην Οττάβα για μια σημαντική συνάντηση με καναδούς αξιωματούχους. Ήρθε με μια προειδοποίηση – μην εγκαταστήσετε εξοπλισμό από την Huawei – μια κινεζική εταιρία τηλεπικοινωνιών – στο επόμενης γενιάς 5G του Καναδά.

Ο Μπλερ δήλωσε ότι μοιράστηκε με αξιωματούχους της καναδικής μυστικής υπηρεσίας πώς ο εξοπλισμός Huawei χρησιμοποιείται από την Κίνα για να αποκρύψει κρυφά τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μέσω «backdoors» που επιτρέπουν στους Κινέζους να κατασκοπεύουν τις κυβερνήσεις αυτές. Προειδοποίησε ότι αν ο Καναδάς προχωρήσει με την Huawei, η Αμερική δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να μοιράζεται ευαίσθητες πληροφορίες πληροφοριών με τον πλησίον της προς το βορρά.

Το μήνυμα του Μπλερ επανέλαβε μια παρόμοια προειδοποίηση που έκανε ο Richard Grenell, ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Γερμανία και ο νεοδιορισμένος διευθυντής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών τον περασμένο μήνα.

Ο Grenell αποκάλυψε ότι ο Trump τον είχε καλέσει από την Air Force One και ζήτησε να καταστήσει σαφές στη Γερμανία και σε άλλες χώρες «ότι κάθε έθνος που επιλέγει να χρησιμοποιήσει έναν αναξιόπιστο πωλητή 5G θα θέσει σε κίνδυνο την ικανότητά μας να μοιραζόμαστε πληροφορίες και πληροφορίες στο υψηλότερο επίπεδο . »

Δεν έχει λάβει υπόψη όλες οι προειδοποιήσεις του Trump. Το Ηνωμένο Βασίλειο, για παράδειγμα, αποφάσισε νωρίτερα αυτό το έτος να επιτρέψει στην Huawei να διαδραματίσει περιορισμένο ρόλο στην κατασκευή των 5G κινητών δικτύων της και να παράσχει μη βασικό εξοπλισμό. Η απόφαση επέσυρε μια έντονη καταδίκη από τον Tom Cotton, έναν κορυφαίο ρεπουμπλικανικό γερουσιαστή.

«Το να επιτρέψουμε στην Huawei να κατασκευάσει τα δίκτυα 5G του Ηνωμένου Βασιλείου σήμερα είναι σαν να επιτρέπει στην KGB να χτίσει το τηλεφωνικό της δίκτυο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο Cotton πριν από λίγες εβδομάδες καλώντας τον Grenell να διεξαγάγει μια λεπτομερή ανασκόπηση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ ΗΠΑ και Ηνωμένου Βασιλείου. »

Αυτό που καθιστά το 5G τόσο σημαντικό για το Trump και τις ΗΠΑ είναι ότι προβλέπεται ότι σύντομα θα χρησιμεύσει ως η ραχοκοκαλιά για όλες τις κρίσιμες υποδομές και θεωρείται από τους εμπειρογνώμονες ότι έχουν τη δυνατότητα να είναι μετασχηματιστική για τον κόσμο, όπως η εφεύρεση του ηλεκτρισμού ήταν στο 19ο αιώνας.

Οι ταχύτερες ταχύτητες λήψης των 5G σημαίνουν ότι θα αποτελέσει το θεμέλιο όλων των νέων τεχνολογιών – να θεωρήσουν τα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό ως παράδειγμα – και αν είναι συμβιβασμένα, θα μπορούσε να δώσει σε μια χώρα όπως η Κίνα η δυνατότητα να υπονομεύσει τις βασικές ανάγκες ενός άλλου έθνους.

Το Trump είναι αποφασισμένο να νικήσει τους Κινέζους που οδηγούν σήμερα στον κόσμο στην ανάπτυξη των 5G εξαρτημάτων. Τον περασμένο Απρίλιο είπε ότι «Ο αγώνας για 5G είναι ένας αγώνας που πρέπει να κερδίσει η Αμερική … Είναι ένας αγώνας που θα κερδίσουμε».

Ενώ οι ΗΠΑ και η Κίνα αγωνίζονται σε παγκόσμια σκηνή, το Ισραήλ υστερεί πολύ. Τον Απρίλιο, το υπουργείο Επικοινωνίας εξέδωσε διαγωνισμό για την κατασκευή του δικτύου που προσφέρει κυβερνητικά κίνητρα στους κυψελοδρομικούς φορείς ύψους μέχρι 200 εκατ. NIS.

Αλλά το Ισραήλ δεν μπορεί να κατασκευάσει το δίκτυο μόνο του. Όπως ο Καναδάς, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, πρέπει επίσης να αποφασίσει ποιος θα είναι ο κύριος εταίρος της – η Κίνα ή οι Ηνωμένες Πολιτείες. r. Η συμμαχία ΗΠΑ-Ισραήλ είναι το κλειδί για την επιβίωση του εβραϊκού κράτους και απεικονίζεται όχι μόνο στη στενή διπλωματική και στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και στην ανταλλαγή πληροφοριών που υπάρχει μεταξύ των διαφόρων φορέων.

Από την άλλη πλευρά όμως, οι σχέσεις Ισραήλ-Κινέζικα έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια και το Πεκίνο είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εταίρος του Ισραήλ στον τομέα των υποδομών, κατασκευάζοντας δρόμους, σήραγγες, λιμάνια, σιδηρόδρομους και πολλά άλλα, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων σέκελ.

Στην ξηρά, οι κινεζικές εταιρείες κατασκευάζουν σήραγγες για τον ελαφρύ σιδηρόδρομο του Τελ Αβίβ και στη θάλασσα, μια κινεζική εταιρεία ολοκληρώνει την κατασκευή του νέου λιμανιού Ashdod και ένα άλλο σύντομα θα αρχίσει να διαχειρίζεται το λιμάνι της Χάιφα. Και οι τρεις συμφωνίες αξίζουν κοντά σε 20 δισ. ΝΑΚ.

Κατά το τελευταίο έτος, λόγω της αντιπολίτευσης των ΗΠΑ, το Ισραήλ θέσπισε νέους μηχανισμούς εποπτείας για να εμποδίσει την Κίνα να εισχωρήσει περαιτέρω στην οικονομία του Ισραήλ. Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές στο Ισραήλ ότι εάν η Κίνα συνεχίσει να κατασκευάζει όλη την υποδομή του Ισραήλ, η συνέχιση της ανταλλαγής πληροφοριών θα διατρέχει τον κίνδυνο.

«Πρέπει να αποφασίσουμε αν είμαστε με τους Κινέζους ή τους Αμερικανούς και η κυβέρνηση το καταλαβαίνει πολύ καλά», εξήγησε ο Moshe Koppel, πρόεδρος του Forum Πολιτικής Kohelet στην Ιερουσαλήμ.

Ο Koppel εργάζεται πίσω από τις σκηνές προσπαθώντας να φέρει μαζί ισραηλινούς και αμερικανούς αξιωματούχους για να αναπτύξουν από κοινού μερικά από τα εξαρτήματα και το υλικό που χρειάζονται για δίκτυα 5G. Ενώ η Qualcomm των Η.Π.Α., για παράδειγμα, είναι ηγέτης στην τεχνολογία 5G, εξακολουθεί να πιστεύεται ότι υστερεί πίσω από τους Κινέζους. Εδώ, λέει ο Koppel, είναι δυνητικά όπου οι ισραηλινές εταιρείες μπορούν να βοηθήσουν.

«Πολλά από τα κορυφαία τεχνολογικά πράγματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και τη συλλογή μεγάλων δεδομένων δεν μπορούν να γίνουν μόνοι τους από μια μικρή χώρα όπως το Ισραήλ και πρέπει να γίνουν από μεγάλες διεθνείς κοινοπραξίες», εξήγησε. «Μπορούμε να είμαστε μόνο μέλη μιας κοινοπραξίας όπως αυτή με τις ΗΠΑ εάν δεσμευτούμε να μην θέτουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια με την συνεργασία με την Κίνα».

Επισήμως, το Ισραήλ δεν λέει πολλά, αλλά υπάρχουν συνομιλίες. Το θέμα 5G προέκυψε, για παράδειγμα, κατά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός Άμυνας Ναφτάλι Μπενέτ με τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper στο Πεντάγωνο τον Φεβρουάριο. Ένας κυβερνητικός αξιωματούχος εξήγησε ότι ο λόγος για τον οποίο το Ισραήλ μένει ήσυχο για τώρα δεν είναι να διαταράξει τους Κινέζους.

Αλλά στο τέλος, όπως είπε ο Koppel, το Ισραήλ θα πρέπει να κάνει σαφή τη θέση του. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Τράμπα έχει πατήσει εδώ και καιρό το Ισραήλ στην Κίνα και έχει γίνει ένα συνηθισμένο θέμα στις συνομιλίες του Πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. «Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η Κίνα θα μπορούσε να καταλήξει να είναι το ζήτημα που προκαλεί τη σχέση Ισραήλ-ΗΠΑ μεγαλύτερη ζημιά από οτιδήποτε πριν από αυτήν», δήλωσε πρόσφατα ένας αξιωματούχος των ΗΠΑ.

Όμως, ενώ η απόφαση φαίνεται εύκολη, υπάρχει ένα σημαντικό εμπόδιο – η ίδρυση μιας κυβέρνησης στην Ιερουσαλήμ που να μπορεί να πάρει αποφάσεις στρατηγικής σημασίας. Οι Αμερικανοί λέγεται ότι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν μπροστά, αλλά δεν υπάρχει πραγματικό σημείο επαφής στο Ισραήλ, καθώς η χώρα παραμένει κουρασμένη σε έναν ατελείωτο εκλογικό κύκλο.

Αυτό σημαίνει ότι είναι απλό – μια στρατηγική ευκαιρία, όπως η συνεργασία με την Αμερική σε δίκτυα 5G, απλώς χάνεται από την πλευρά της, περιμένοντας το Ισραήλ να συνάψει τη δράση του. Θα το κάνει;

Το 5G δεν είναι το μοναδικό θέμα που πλήττεται από τη συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια του Ισραήλ. Ολόκληρη η χώρα υποφέρει, καθώς οι ανθρώπινες ζωές απειλούνται από τη συνεχιζόμενη εξάπλωση του νέου κοροναϊού.

Ο χειρισμός της Netanyahu για την κατάσταση μέχρι τώρα φαίνεται να είναι υπεύθυνος. Το Ισραήλ, υπό την ηγεσία του, έχει θεσπίσει αυστηρούς περιορισμούς, ειδικά όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια στη χώρα, και την αποστολή δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων σε 14 ημέρες αυτο-απομόνωσης. Και μέχρι τώρα, φαίνεται να έχει δουλέψει, διατηρώντας τον αριθμό των ασθενών στον κόλπο.

Ωστόσο, η ποινική δίκη του πρωθυπουργού ξεκινά την Τρίτη και η κυβέρνησή του δεν είναι νομικά ικανή να περάσει τις απαιτούμενες αποφάσεις για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα περάσει από αυτή την κρίση, όπως απαιτείται. Δεν μπορεί να περάσει από κρατικό προϋπολογισμό και δεν μπορεί να εγκρίνει νόμους που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια και η ασφάλεια του κοινού σε μια εποχή μεγάλης αβεβαιότητας και ατομικού κινδύνου.

Η πιθανότητα η χώρα να βυθιστεί σε μια τέταρτη εκλογή δεν είναι πλέον παρασυρόμενη, ακόμη και αν φαίνεται να είναι αστείο να συμβαίνει σε μια εποχή που ολόκληρος ο κόσμος αγκαλιάζει τις βλαπτικές επιπτώσεις της πανδημίας των κοροναϊών.

Αλλά αυτό συμβαίνει όταν και οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι για να υπηρετήσουν ως πρωθυπουργός – Netanyahu και Benny Gantz – δεν συναντώνται και μιλούν ελάχιστα για τη δυνατότητα να καθίσουν μεταξύ τους για να συζητήσουν μια κυβέρνηση ενότητας. Αυτό που δείχνει το κοινό είναι ειλικρινά αυτό που έχει γνωρίσει εδώ και πολύ καιρό – οι πολιτικοί ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δουλειά τους απ ‘ό, τι για το κοινό.

Οι Ισραηλινοί δεν χρειάζονται τηλεοπτικές διαδηλώσεις από τον πρωθυπουργό κάθε δεύτερη νύχτα για να φτάσουν στο χέρι σας ή για να περπατήσουν με ένα πακέτο ιστών. Χρειάζονται μια κυβέρνηση που εργάζεται για να τους κρατήσει ασφαλείς. όχι πολιτικοί που περιμένουν απλώς μια τέταρτη εκλογή.

Ήρθε η ώρα να συναντηθούν οι Γκάντς και Νετανιάχου και να αρχίσουν να κάνουν ό, τι περιμένουν οι Ισραηλινοί από αυτούς – να δημιουργήσουν μια κυβέρνηση.

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗ

www.nikosxeiladakis.gr



Αξιολογήστε Το

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ