2020-03-17 15:28:33
Φωτογραφία για Σπόροι μάραθου: Γνωρίστε τα οφέλη τους για την υγεία-ΒΙΝΤΕΟ

Ο μαραθόσπορος ή Φοινίκουλον το κοινό (Foeniculum vulgare), χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα, στη μαγειρική και την παραδοσιακή ιατρική.

Οι σπόροι του μάραθου συλλέγονται περίπου στο τέλος του καλοκαιριού (όταν έχουν ήδη πάρει ένα γκριζοπράσινο χρώμα) και στη συνέχεια καθαρίζονται και αποξηραίνονται.

Τόσο οι σπόροι, όσο και οι ρίζες, οι βλαστοί και τα φύλλα του φυτού φέρουν αυτό το χαρακτηριστικό άρωμα που μοιάζει πολύ με το άρωμα του γλυκάνισου.

Ο μάραθος περιέχει βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β, βιταμίνη C, πολλές φυτικές ίνες, αλλά και μέταλλα (σίδηρο, κάλιο, νάτριο, μαγγάνιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, ψευδάργυρο).

Λαμβάνεται ως αντιπυρετικό αλλά και κατά της εφίδρωσης. Θηλάζουσες μητέρες καταναλώνουν μαραθόσπορο γιατί πιστεύεται ότι αυξάνει την παραγωγή του γάλακτος. Είναι επίσης γνωστός για τη συμβολή του στο αδυνάτισμα.

Δείτε αναλυτικά τα οφέλη από την κατανάλωση μαραθόσπορου:

[embedded content]

Είναι ένα εξαιρετικό ίαμα για το στομάχι και το έντερο. Ανακουφίζει τον τυμπανισμό και τον κολικό, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει την πέψη και ανοίγει την όρεξη.

-Έχει ηρεμιστική επίδραση στη βρογχίτιδα και το βήχα. Για το άσθμα και τη γρίπη.

-Διουρητικό, για τις πέτρες στα νεφρά, την ολιγουρία, την κυστίτιδα και τα αρθριτικά.

-Χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει, συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και δρα κατά των ελεύθερων ριζών.

-Αυξάνει τη ροή του γάλακτος σε θηλάζουσες μητέρες.

-Εξωτερικά, το αιθέριο έλαιό του, ανακουφίζει τους μυϊκούς και ρευματικούς πόνους.

-Το έγχυμά του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της επιπεφυκίτιδας και της φλεγμονής των βλεφάρων (με κομπρέσες).

-Βοηθά στην αποβολή των αερίων και προωθεί την έκκριση της χολής.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr



Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ