2020-03-17 16:41:57
Φωτογραφία για Τουρκία – Εκτακτα μέτρα από την κυβέρνηση
Απαγορεύονται συναθροίσεις σε χώρους λατρείας, κλείνουν καφέ, σινεμά, θέατρα,

αναστέλλονται αεροπορικές συνδέσεις και με άλλες χώρες - Μέτρα στήριξης της οικονομίας ανακοινώνει ο Ερντογάν

Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας η γειτονική χώρα είχε ανακοινώσει 18 κρούσματα, ωστόσο κατά τη διάρκεια της νύχτας στον κατάλογο προστέθηκαν άλλες 29 περιπτώσεις ανεβάζοντας τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε σχεδόν 50.

Ο τριπλασιασμός των κρουσμάτων χτύπησε «καμπανάκι» στην κυβέρνηση Ερντογάν που, μέχρι πρότινος, συμπεριφερόταν σαν να μην αφορά την Τουρκία ο ιός. Τώρα ωστόσο αναγκάζεται να προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων για να περιορίσει την εξάπλωση της πανδημίας που επηρεάζει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα, ανέφερε ότι πάνω από 29 άτομα διαγνώστηκαν με τον ιό, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό σε 47.


Όπως είπε, οι νέες περιπτώσεις προήλθαν από το εξωτερικό: τις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη ενώ τρεις ήταν προσκυνητές που έφτασαν στην Τουρκία από τη Σαουδική Αραβία.

Στα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνεται το κλείσιμο επ’ αόριστον των μπαρ και των νυχτερινών κέντρων, ενώ ακολούθησε το λουκέτο σε δεκάδες δημόσιους χώρους, από θέατρα και κήπους, έως πισίνες και δημόσια λουτρά σε μια δραματική προσπάθεια να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός πολλών ανθρώπων. Επίσης κλείνουν τα σχολεία για δύο εβδομάδες, ενώ κλείνουν τα γήπεδα, οι αίθουσες τελετών, ειδικά σε αυτές που τελούνται γάμοι. Επίσης το υπουργείο ανακοίνωσε ότι όλες οι μαζικές συγκεντρώσεις, περιλαμβανομένων αυτών στις οποίες καλούν διάφορες ΜΚΟ ή συνδικάτα, αναβάλλονται.

Αναβολή και για τις δίκες, εκτός εκτάκτων περιπτώσεων.

Για να ανασχεθεί η εξάπλωση, οι αεροπορικές συνδέσεις με έξι χώρες, περιλαμβανομένων της Βρετανίας και της Σαουδικής Αραβίας, αναστέλλονται από σήμερα το πρωί, ανακοίνωσε η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είχαν ήδη ανασταλεί μέχρι νεοτέρας οι πτήσεις προς και από 14 άλλες χώρες.

Σημειώνεται πάντως ότι πάνω από 20.000 άνθρωποι που είχαν ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία για προσκύνημα έχουν τώρα επιστρέψει στην Τουρκία. Τα τοπικά ΜΜΕ μάλιστα μεταδίδουν ότι πολλοί από αυτούς δεν συμμορφώθηκαν με την εντολή της κυβέρνησης να τεθούν σε αυτοπεριορισμό για δύο εβδομάδες και αντίθετα συναντήθηκαν με φίλους και συγγενείς, όπως συνηθίζεται μετά από προσκύνημα.

Οι αρχές αποφάσισαν την Κυριακή να βάλουν σε καραντίνα πάνω από 10,000 προσκυνητές στην Αγκυρα και σε δυο άλλες κεντρικές πόλεις. Όπως ανακοινώθηκε από τις ιερατικές αρχές , η προσευχή στα τζαμιά δεν θα γίνεται με μεγάλο αριθμό πιστών αλλά θα μείνουν ανοιχτά για ατομική προσευχή. Εκτιμάται ότι 15 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολουθούν κανονικά τις προσευχές της Παρασκευής κάθε εβδομάδα.

Ισχυρό ήταν το πλήγμα χθες και στο τουρκικό χρηματιστήριο που σημείωσε απώλειες 8% ενώ η τουρκική λίρα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2018, όταν η Τουρκία ήταν στο επίκεντρο της συναλλαγματικής κρίσης που βύθισε τη χώρα σε ύφεση.

Ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ υποσχέθηκε να διασφαλιστεί η ρευστότητα της αγοράς και να δοθεί πρόσθετη βοήθεια για όσοσυς πληγούν περισσότερο. Όπως έγραψε στο τουίτερ η Τουρκία είναι πιο προετοιμασμένη από ποτέ για πιθανές παγκόσμιες ανατάραξεις. Αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Ερντογάν θα ανακοινώσει αναλυτικά μέτρα στήριξης της οικονομίας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι ο Ερντογάν δεν έχει κάνει καμία δημόσια εμφάνιση την τελευταία εβδομάδα ενώ σήμερα θα έχει τηλεδιάσκεψη με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας με θέμα συζήτησης την προσφυγική κρίση της Συρίας.

Μέχρι στιγμής, η χώρα δεν έχει ανακοινώσει θάνατο από τον κορωνοϊό, την ώρα που ανά τον κόσμο έχουν καταγραφεί σχεδόν 180.000 κρούσματα και πάνω από 7.000 θάνατοι.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ