2020-03-17 23:00:25
Φωτογραφία για Κορονοϊός: Ενας χρόνος φυλακή και πρόστιμο στους συλληφθέντες για αγνόηση των μέτρων
Δυο επαγγελματίες που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια ήρθαν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή 300 ευρώ

Οι πρώτες προειδοποιητικές βολές για όσους επαγγελματίες αρνούνται να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών ανοίγοντας τα καταστήματά τους, έπεσαν χθες από το αυτόφωρο τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Οι δυο επαγγελματίες που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια καταδικάστηκαν για παράβαση της διάταξης 285 του Ποινικού Κώδικα και ήρθαν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή 300 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η ανώτατη προβλεπόμενη ποινή είναι 5 έτη φυλάκισης για την πλημμεληματική μορφή του αδικήματος ενώ στην περίπτωση θανάτου αλλού προσώπου από την μετάδοση του ιού προβλέπεται ποινή 10 έτους κάθειρξης, ακόμη και ισόβια.

Συνολικά χθες παραπέμφθηκαν στο αυτόφωρο μετά τις συλλήψεις τους 31 κατηγορούμενοι, από τους οποίους τελικά δικάστηκαν μόνο 2. Οι υπόλοιποι ζήτησαν και πήραν προθεσμία και θα δικαστούν όταν ανοίξουν τα δικαστήρια και αρχίσουν να λειτουργούν σε κανονικούς ρυθμούς.


Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου υπενθύμισε με εγκύκλιό του σε όλες τις εισαγγελίες της χώρας την επίμαχη διάταξη του Ποινικού Κώδικα, ζητώντας την εφαρμογή της, όπου υπάρχουν παραβάσεις. Οι Αρχές, ακολουθώντας την εγκύκλιο για πιστή τήρηση της αυτόφωρης διαδικασίας για όποιον παραβιάζει τα μέτρα της πολιτείας, έχουν προχωρήσει σε δεκάδες συλλήψεις σε όλη την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, η Εισαγγελία και το Πρωτοδικείο της Αθήνας λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό με τους προϊσταμένους να κάνουν έκκληση σε δικηγόρους και πολίτες να μην προσέρχονται για "ψύλλου πήδημα" στα δικαστήρια και να ζητούν τηλεφωνικά οδηγίες.

Εξάλλου, όπως προβλέφθηκε με τη νεότερη ΚΥΑ, καμία προθεσμία ή αξίωση δεν πρόκειται να χαθεί.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ