2020-03-19 01:56:45
Φωτογραφία για Γιατί «δεν βρίσκει πάτο» η Wall Street και συμπαρασύρει όλες τις αγορές του πλανήτη
Μια ματιά κάτω από το αδιαφανές “καπώ” του κινητήρα της Wall Street δίνει ερμηνεία στη σφαγή που συντελειται σε όλες τις αγορές του πλανήτη

Αναλυτές και traders είναι εντυπωσιασμένοι από την πρόσφατη συμπεριφορά των αγορών – η οποία δεν έχει ερμηνεία, ούτε προηγούμενο:

Παρά τις απανωτές πρωτοβουλίες στήριξης της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) και παρά τις ανακοινώσεις με εντυπωσιακά μέτρα στήριξης, οι αγορές δεν στέκονται ούτε στιγμή να τα αξιολογήσουν. Οι δείκτες δεν κάνουν ούτε μια σύντομη στάση -αλλά συνεχίζουν ακάθεκτοι προς νέα χαμηλά.

Η πτώση της Wall Street είναι πρωτοφανής στην ιστορία. Και δεν πέφτουν μόνο οι μετοχές, πέφτουν και τα ομόλογα που κανονικά ακολουθούν αντιστροφή πορεία. Επιπλέον, για να γίνει το μυστήριο πιο πυκνό, δεν πέφτουν μόνο τα ομόλογα με ρίσκο αλλά και τα θεωρούμενα ως καταφύγια.

Για αυτή τη γενικευμένη εικόνα κατάρρευσης -είναι ο κορωνοϊός επαρκής καταλύτης; ή μήπως είναι και κάποιος παίκτης – κάποιος πολύ μεγάλος παίκτης – που δεν έχει άλλη επιλογή παρά να ξεφορτωθεί το χαρτοφυλάκιο του γιατί οι πελάτες του του ζητούν τα χρήματα τους πίσω;


Μπορεί ένας μεγάλος παίκτης (ή λίγοι μεγάλοι παίκτες) να σαμποτάρει της προσπάθειες της Fed για σταθεροποίηση;

«Αυτό δεν είναι μόνο κορωνοϊός», μου είπε αναλυτής σε μεγάλο hedge fund της Νέας Υόρκης. «Αυτό είναι κάποιος ή κάποιοι που έχουν τεράστιο χαρτοφυλάκιο που τώρα ξίνισε και για αυτό έχει απόλυτη ανάγκη να το ρευστοποιήσει γιατί τους ζητάνε πίσω τα χρήματα οι πελάτες τους».

Πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλος παίκτης – για να μπορεί να εξουδετερώσει τις εξαγγελίες της Fed που είναι τις τάξης μεγέθους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίου. Το οικοσύστημα των αγορών μετά την κρίση του 2008 έχει δημιουργήσει αρκετούς παίκτες με τεράστιο μέγεθος και επιρροή στα ταμπλό.

Ποιος μπορεί να είναι ο σούπερ-«πωλητής»;

Ο κόσμος των hedg funds είναι αδιαφανής και προστατευμένος με συμφωνίες εμπιστευτικότητας. Έχουμε στη διάθεσή μας ενδείξεις για το ποιός μπορεί να κάνει τη ζημιά αλλά δε θα τον ονομάσουμε σε αυτή τη φάση, ας πούμε ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα hedge fund του πλανήτη. Ένα fund που διαχειρίζεται επίσημα περισσότερα από 150 δισ. δολάρια. Πρόκειται για ζεστό χρήμα που έχουν εισφέρει οι πελάτες του.

Οι πελάτες του μπορεί να προέρχονται από την Κίνα, από τη Σαουδική Αραβία, από ένα σωρό χώρες του πλανήτη – και είναι ισχυροί, δεν τους λές όχι όταν και αν σου ζητήσουν τα χρήματά τους.

Επιπλεόν με τη μόχλευση που μπορεί να κάνει ένα hedge fund στα κεφάλαια των πελατών του, σημαίνει ότι το χαρτοφυλάκιο που διαχειρίζςεται μπορεί να είναι έξι με δέκα φορές μεγαλύτερο.

Δηλαδή, το χαρτοφυλάκιο που ελέγχει ένα fund με εισφορές 150 δισεκ. ζεστά κεφάλαια, μπορεί να υπερβαίνει άνετα το ένα τρισεκατομμύριο – μπορεί δηλαδή να κοιτάει “στα ίσα” τις παρεμβάσεις ολόκληρης της Fed.

Τι γίνεται τώρα αν το χαρτοφυλάκιο πάρει την κάτω βόλτα;

Το συγκεκριμένο fund είχε μια επενδυτική θέση: Στοιημάτιζε ότι θα ανεβαίνουν και οι μετοχές και τα ομόλογα και ο χρυσός. Είναι ένα fund που αξιοποίησε στο έπακρο το υπερδεκαετές πάρτυ της χαμηλής μεταβλητότητας και των ενισχύσεων με φρέσκο χρήμα. Το στόιχημα «όλα πάνω» του βγήκε για χρόνια και το βοήθησε να μεγαλώσει απίστευτα.

Τώρα όμως η κατεύθυνση είναι ανάποδη: Το πάρτυ τελείωσε. Ο τυφλοσούρτης «φρέσκο χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες ταΐζει αγορές και όλοι κερδίζουν», ξόφλησε.

Τώρα οι επενδυτές φοβούνται και θέλουν να εξασφαλίσουν τα χρήματα τους, άρα τα ζητούν πίσω από το hedge fund. Τί επιλογές έχει αυτό; Μόνο να πουλήσει (κι ας ρίχνει στην πορεία τις τιμές) ωστε να πάρει ρευστό και να το επιστρέψει στους πελάτες του, τουλάχιστον στους πιο πιεστικούς, εκείνους που τα ζητούν πρώτοι.

Αυτό ακριβώς γίνεται.

Μεγάλα funds με τεράστιες θέσεις δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πουλήσουν το χαρτοφυλάκιό τους, ακόμα και με χασούρα.

Δεν τους ενδιαφέρουν τα μέτρα των κεντρικών τραπεζών, δεν νοιάζονται για τις προοπτικές διάσωσης του συστήματος, θέλουν χρήμα εδώ και τώρα γιατί αλλιώς θα τους κυνηγούν οι πελάτες τους.

Για αυτό και κάθε σχεδόν μέρα οι μετοχές κλείνουν στο limit down. Πρέπει πρώτα να πουλήσουν αυτοί που απήλαυσαν το υπερδεκαετές ράλι – πριν η Wall Street αλλά και τα χρηματιστήρια και οι αγορές ομολόγων σε όλο τον κόσμο να βρουν πάτο και να ανακάμψουν.

Τέτοιοι πωλητές είναι πολύ ισχυροί για να τους υπερσκελίσουν οι αγοραστές.

Δυστυχώς τα χαρτοφυλάκια τους έχουν μεγαλώσει πολύ και οι ρευστοποιήσεις φαίνεται να έχουν μέλλον.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ