2020-03-19 09:51:21
Φωτογραφία για Τσιόδρας: Ενθαρρυντικά μηνύματα για το φάρμακο κατά του ιού -Στις 2.000-3.000 υπολογίζονται τα κρούσματα στην Ελλάδα
ΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Υπάρχουν ενθαρρυντικά δεδομένα στην μάχη κατά του κορωνοϊού τόνισε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας δίνοντας μια αισιόδοξη νότα στο σκοτεινό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η φονική πανδημία.

Ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας αναφέρθηκε σε νέα φάρμακα που δοκιμάζονται ανά τον κόσμο, όπως στην Κίνα και που δείχνουν αποτελέσματα σε λίγες ημέρες καθώς και σε σχήματα φαρμάκων που χορηγούνται και σε ελληνικά νοσοκομεία.

«Ερευνητική ομάδα από την Κίνα, ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Γουχάν και στο Σενζέν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός 4 ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου.

Επίσης, ερευνητική ομάδα της Γαλλίας από ομάδα του διάσημου καθηγητή λοιμώξεων, του κ. Ραούλτ, χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων που ήδη χρησιμοποιείται σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία. Χρήση των φαρμάκων σε 6 μέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό σε 90% των ασθενών, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου που δεν πήρε το σχήμα. Από την ομάδα ελέγχου το 96% παρέμεινε θετικό για τον ιό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.


Άρα υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία και περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες» τόνισε ο κ. Τσιόδρας για να προσθέσει: «Ειδικά για αυτό το θέμα, αναμένουμε και ειδικές οδηγίες, ιδιαίτερα για τα σοβαρά περιστατικά, από ειδική ομάδα εργασίας που έχει συστηθεί ειδικά για αυτό το σκοπό και συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του κυρίου Γαργαλιάνου που είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων».

Ερωτηθείς ειδικά για την χλωροκίνη, (υδροξυχλωροκίνη/Plaquenil, η οποία χρησιμοποιήθηκε προ 70 ετών για την ελονοσία) που άρχισε να δοκιμάζει η ομάδα του Γάλλου Ντιντιέ Ραούλτ, καθηγητή Ιατρικής και διευθυντή του Μεσογειακού Ινστιτούτου Μολυσματικών Ασθενειών της Μασσαλίας, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως είναι ένα ευρέως γνωστό φάρμακο για την μαλάρια (ελονοσία).

Οπως είπε υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου, το οποίο διατίθεται και στην ελληνική αγορά, καταλήγοντας ότι από τις διαρκείς επαφές που έχει με όλα τα ιατρικά κέντρα ανά τον κόσμο, όλοι χρησιμοποιούν χλωροκίνη.

«Να πω για τη χλωροκίνη. Είναι ένα ευρέως διαδεδομένο φάρμακο, το οποίο χρησιμοποιείται για τη μαλάρια εδώ και δεκαετίες και δίνεται και προληπτικά για την εμφάνιση μαλάριας, ελονοσίας δηλαδή. Είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται όντως και σε κατηγορίες ασθενών που έχουν ρευματολογικά νοσήματα. Θεωρώ ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα του φαρμάκου και μπορεί και διατίθεται αυτή τη στιγμή και στην ελληνική αγορά.

Εγώ γνωρίζω, γιατί είμαι σε επικοινωνία με όλους τους γιατρούς σε όλα τα νοσοκομεία που περιθάλπουν ασθενείς με το νέο κορωνοϊό, ότι όλοι παίρνουν χλωροκίνη» τόνισε.

Μιλώντας στο STAR, στενός συνεργάτης του Ραούλτ, υποστήριξε ότι από τα πρώτα αποτελέσματα προκύπτει ότι όσοι έλαβαν την υδροξυχλωροκίνη, μετά από 6 μέρες, ήταν αρνητικοί στα τεστ για τον κορωνοϊό και έπαυαν να μεταδίδουν τον ιό.

Σύμφωνα με την ομάδα του Ραούλτ, η ουσία θεράπευσε το 75% των ασθενών με κορωνοϊό που συμμετείχαν σε κλινική δοκιμή σε νοσοκομείο της Μασσαλίας. Ο Γκρεγκορί Ριγκανό, ένας εκ των συντακτών της επιστημονικής δημοσίευσης, τόνισε ότι συνιστώμενη δόση υδροξυχλωροκίνης είναι τα 600mg ημερησίως.

Τσιόδρας: Τα κρούσματα στην Ελλάδα υπολογίζονται στις 2-3 χιλιάδες

Παράλληλα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα κρούσματα στην Ελλάδα από τον κορωνοϊό, υπολογίζονται στις 2 με 3 χιλιάδες, με βάση μαθηματικά μοντέλα.

Αναφερόμενος στα υπόλοιπα στοιχεία της επιδημίας στην Ελλάδα είπε ότι έχουν γίνει ήδη 6 χιλιάδες τεστ από τα οποία έχουν βρεθεί 418 άτομα θετικά στον κορωνοϊό, εκ των οποίων 31 είναι σημερινά, από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα 64 αφορούν απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης, και 79 ασθενείς εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ 13 είναι διασωληνωμένοι.

Όλοι οι διασωληνωμένοι ασθενείς, που ο μέσος όρος ηλικίας τους κυμαίνεται στα 70 έτη, λαμβάνουν ειδικό κοκτέιλ αντιικών και άλλων φαρμάκων.

Αναφερόμενος στη θεραπεία των ασθενών που νοσούν βαριά ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, στην Ελλάδα εφαρμόζουμε, όσον αφορά τη θεραπεία, και κάποια από τα μοντέλα της Γαλλίας, που όπως φάνηκε σε πρόσφατη μελέτη οδήγησαν σε αρνητικοποίηση το 96% των ασθενών που την ακολούθησε.

Καλά νέα είχε και από την Κίνα όπου, όπως ανέφερε, υπάρχει θεραπεία με χρήση νέου φαρμάκου, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση στον ιό εντός τεσσάρων ημέρων από τη λήψη του.

Όσον αφορά τα τεστ ανίχνευσης του ιού και τον θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες και από επιστολές άλλων επιστημόνων προς την επιτροπή, που υποστηρίζουν ότι είναι απειροελάχιστα τα τεστ που γίνονται και ότι ο έλεγχος δεν αποδίδει την πραγματική εικόνα της διασποράς του ιού στην κοινότητα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι αυτές οι «δραματικές επιστολές είναι fake news» και τους κάλεσε «να μην διασπείρουν λάθος μηνύματα και προκαλούν επιδημία φόβου και πανικού».

Επανέλαβε ότι οι κύριοι στόχοι του ελέγχου εστιάζουν στους ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα και εξήγησε ότι η πορεία της νόσου παρακολουθείται επαρκώς με δύο τρόπους και με τα κριτήρια που έχουν θέσει οι διεθνείς οργανισμοί. Ο ένας τρόπος αφορά δείγματα που λαμβάνονται από ανθρώπους που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και σε ΜΕΘ και ο άλλος θα είναι δειγματοληπτικός στον γενικό πληθυσμό, καθώς οργανώνεται ο τρόπος υλοποίησή του τις επόμενες ημέρες. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι 500 συνεργεία θα επισκέπτονται κατ' οίκον ύποπτα κρούσματα κορονοϊού προκειμένου να λαμβάνουν το απαραίτητο υλικό για να γίνουν οι εξετάσεις.

Ο κ. Τσιόδρας ήταν ξεκάθαρος ότι σε λίγο καιρό οι αριθμοί δεν θα έχουν κανένα νόημα καθώς θα ανακοινώνονται μόνο τα σοβαρά κρούσματα και μόνο αυτά που χρειάζονται νοσηλεία.

Αναφορικά με τα τεστ που γίνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία ή εργαστήρια είπε ότι αυτά μπορούν να συνεχίσουν να γίνουν, εφόσον τηρούν τους κανόνες ασφαλείας, καθώς δεν θέλουμε να λειτουργήσουν οι εκεί έλεγχοι ως σημεία διασποράς του ιού, αφού κάποιος μπορεί να διασπείρει τον ιό ή να εκτεθεί σε αυτόν και να τον μεταφέρει στο σπίτι του.

Αναφορικά με το θέμα των τεστ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό είπε ότι υπάρχει επαρκής ποσότητα για όλους που εμπίπτουν στα κριτήρια και θα τα χρειαστούν και αυτοί είναι ασθενείς που θα νοσηλευτούν, αλλά και επαγγελματίες υγείας.

Για μία ακόμα φορά ο καθηγητής εξήγησε ότι είναι σημαντική η απομόνωση και η αποφυγή των συναθροίσεων καθώς αυτό παραμένει το πιο σημαντικό μέσο για την ελάττωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Συγκεκριμένα είπε ότι θα πρέπει να περιοριστούμε στις οικογενειακές επαφές και μόνο και όταν ρωτήθηκε για το εάν κάποιος υποπτεύεται ότι νοσεί ή νοσεί στο οικογενειακό περιβάλλον είπε ότι θα πρέπει να έχει το δικό του δωμάτιο ή δυνατόν ακόμα και τη δική του τουαλέτα. Εάν πρόκειται για άτομα που ανήκει σε ευπαθή ομάδα τότε πρέπει να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως η χρήση μάσκας, και να αποφεύγει την επαφή με τους οικείους του.

Την αντίδραση του κ. Τσιόδρα προκάλεσε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί να είναι η επόμενη Ιταλία απαντώντας λακωνικά: «Μου ζητάτε να γίνω προφήτης».

Πηγή: iefimerida.gr - 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ