2020-03-19 13:53:50
Φωτογραφία για Bloomberg: «Βρόγχος» για την Ελλάδα ο τουρισμός στην εποχή του κορωνοϊού
H επίπτωση του κορωνοϊού στον ζωτικό τομέα του τουρισμού που αντιστοιχεί στο 1/5 της

ελληνικής οικονομίας και πάνω από το 25% των θέσεων εργασίας, απειλεί να στερήσει τους καρπούς της οικονομικής ανάκαμψης

Την ώρα που οι Έλληνες βγαίνουν από τη 10ετή κρίση που κόστισε στη χώρα το 1/4 του ΑΕΠ της, η επίπτωση του κορωνοϊού στον ζωτικό τομέα του τουρισμού απειλεί να τους στερήσει τους καρπούς της οικονομικής ανάκαμψης.

Η βιομηχανία του τουρισμού αντιστοιχεί περίπου στο 1/5 της οικονομίας της Ελλάδας και πάνω από το 25% των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού με έδρα το Λονδίνο. Αυτό την καθιστά την δεύτερη πιο εκτεθειμένη χώρα της ΕΕ στον τουρισμό μετά την Κύπρο και σηματοδοτεί περισσότερα προβλήματα για τους Έλληνες που «αναρρώνουν» μετά από πολυετή δυσπραγία.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη διατάξει το κλείσιμο των εποχιακών καταλυμάτων που περιλαμβάνει πάνω από το 50% των ξενοδοχείων.


Και μετά το φαινόμενο του κόσμου που «έτρεξε» στις παραλίες με την πρώτη άνοδο της θερμοκρασίας, διατάχθηκε και το κλείσιμο των οργανωμένων παραλιών την περασμένη Κυριακή.

«Ήμασταν πλήρεις, αλλά οι μισές από τις κρατήσεις δεν εμφανίστηκαν ποτέ και από εδώ και πέρα τα πράγματα θα επιδεινωθούν», αναφέρει η Ελένη Μιχαήλ, ιδιοκτήτρια ενός ξενοδοχείου 25 δωματίων κοντά στην κεντρική πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα. «Οι άνθρωποι φοβούνται.»

Η Ελλάδα έχει 352 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και τέσσερις θανάτους. Η κυβέρνηση έκλεισε όλα τα σχολεία και τα πανεπιστήμια μέχρι τις 24 Μαρτίου και ακύρωσε τις παρελάσεις για τις εορταστικές εκδηλώσεις της επόμενης εβδομάδας. Οι αρχές ανακοίνωσαν τα πρώτα μέτρα την περασμένη εβδομάδα για να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και οι γονείς μπορούν να λάβουν ειδική άδεια μετ ‘αποδοχών, για όσο διάστημα είναι κλειστά τα σχολεία.

«Παρακολουθούμε ώρα με την ώρα τις κρατήσεις και τις ακυρώσεις», αναφέρει ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Η κα Μιχαήλ, η οποία η οποία διαχειρίζεται ένα από τα σχεδόν 10.000 ξενοδοχεία της Ελλάδας, αναφέρει ότι τα ταξίδια ακυρώνονται σε ποσοστό άνω του 20%. «Είχαμε πολλές κρατήσεις μέχρι τα τέλη Απριλίου, συμπεριλαμβανομένου του Πάσχα, αλλά τώρα η κατάσταση είναι καταστροφική και είναι πιθανό να συνεχιστεί έτσι μέχρι τον Μάιο. Αυτή τη στιγμή, το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται οι άνθρωποι είναι οι καλοκαιρινές διακοπές».

Τα ελληνικά ξενοδοχεία είχαν έσοδα 8,7 δισ. ευρώ το 2019, αύξηση άνω του 7% απο το 2018, σύμφωνα μς τα στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ο αριθμός των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα από το εξωτερικό ανήλθε σε 31,3 εκατομμύρια άτομα το 2019, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος του πληθυσμού της χώρας, και δαπάνησαν 18,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο τουρισμός δεν θα είναι ο μόνος τομέας που θα υποφέρει, αναφέρει ο κ. Βασιλικός, παροτρύνει ωστόσο την κυβέρνηση να δώσει προτεραιότητα στη βιομηχανία, διότι αν καταρρεύσει «οι συνέπειες θα γίνουν αισθητές από τον λογιστή στη Ρόδο μέχρι τον υδραυλικό στην Αθήνα».

Η επιδημία έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή για την Ελλάδα. Την ώρα που το κράτος άρχισε να επωφελείται από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού που είχε καταγραφεί πριν η παγκόσμια πανδημία δώσει ώθηση τις αποδόσεις των ομολόγων, η πραγματική οικονομία εξακολουθούσε να υποφέρει.

Η κυβέρνηση είχε προβλέψει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2020, αλλά οι οικονομολόγοι βλέπουν τώρα την οικονομία να αναπτύσσεται κατά λιγότερο από 2% – στο θετικό σενάριο. Η ανάπτυξη θα μπορούσε να επιβραδυνθεί έως και κατά 0,9%, ανάλογα με τη διάρκεια της επιδημίας, σύμφωνα με αναλυτές της Alpha Bank.

Αυτό που είναι κρίσιμο για τους Έλληνες ξενοδόχους είναι να εξασφαλίσουν αρκετή ρευστότητα. «Προς το παρόν θέλουμε μέτρα για να διατηρήσουμε την ταμειακή μας ροή και να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας», αναφέρει ο κ. Βασιλικός. Η συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών ξενοδοχείων είναι υγιείς επιχειρήσεις και δεν πρέπει να μείνουν απροστάτευτες και να καταρρεύσουν για κάτι που είναι πέρα από τον έλεγχό τους, είπε.

Στα αιτήματα του περιλαμβάνονται η αναβολή των υποχρεώσεων φορολογίας και κοινωνικής ασφάλισης τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου, η χορήγηση κρατικών εγγυήσεων σε ξενοδοχεία ώστε να μπορούν να δανειστούν χρήματα και η αναστολή των δόσεων δανείων σε τράπεζες.

Σημαντικές είναι και οι ανησυχίες των ξενοδόχων για τα δάνεια που έχουν λάβει από τις τράπεζες. Η κα Μιχαήλ πήρε ένα δάνειο για να ανακαινίσει το ξενοδοχείο της το 2018 και για να αναίξει ένα εστιατόριο βίγκαν και τώρα αναρωτιέται να θα μπορέσει να συνεχίσει να πληρώνει τακτικά τις δόσεις του δανείου της, αφού δεν θα έχει πελάτες.

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα πάνω από 70 δισ. ευρώ και προσπαθούν να τα μειώσουν κατά 40% μέσω του σχεδίου Ηρακλής, με κρατικές εγγυήσεις. Ενα νέο κύμα κόκκινων δανείων θα τινάξει στον αέρα τις προσπάθειές τους να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους και να ξανανοίξουν πιστωτικές γραμμές στην εύθραυστη οικονομία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ