2020-03-20 19:25:58
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: 31 νέα κρούσματα, 3 νεκροί το τελευταίο 24ωρο -Κλειστές οι λαϊκές το Σάββατο
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΑΡΔΑΛΙΑ

Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό -Φωτογραφία: Intimenews/Δελτίο τύπου / POOL

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε 31 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον αριθμό των συνολικών κρουσμάτων να ανέρχεται πλέον σε 495 κρούσματα.

Ο Σ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα επιπλέον 3 θανάτους, που αφορούσαν σε άνδρες μεγάλης ηλικίας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ανεβάζοντας των συνολικό αριθμό των νεκρών από επιπλοκές του κορονοϊού στους 9.Οι δυο κατέληξαν σε νοσοκομεία της Αθήνας και ο άλλος σε νοσοκομείο της Κοζάνης.

Στα 84 κρούσματα είναι «ορφανά», 90 ασθενείς νοσηλεύονται, 20 διασωληνωμένοι, ενώ 19 έχουν πάρει εξιτήριο. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 72 έτη.

«Δεν είναι διακοπές», Με αυτή τη φράση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό Σωτήρης Τσιόδρας τα είπε όλα. «Είναι συμπεριφορές που υποβαθμίζουν όλη την προσπάθεια που γίνεται και αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς της νόσου στις μικρές τοπικές κοινωνίες».


Ο κ. Τσιόδρας παρακάλεσε όσους ήδη βρίσκονται στην επαρχία και στα νησιά να μην έρθουν σε επαφή με κάποιον που θα μπορούσε δυνητικά να νοσήσει και να κινδυνεύσει από τον νέο κορονοϊό. Χαρακτηριστικά ανέφερε το παράδειγμα νησιού στα Δωδεκάνησα, όπου η μόνη επαφή επιβεβαιωμένου κρούσματος της νόσου ήταν επισκέπτης από την Αθήνα.

Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι το κύριο μήνυμα είναι «μένω στο σπίτι αν έχω ήπια συμπτώματα, δεν υπάρχει ανάγκη εργαστηριακού ελέγχου σε νέους, υγιείς αλλά και όσους έχουν ήπια συμπτώματα».

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την πορεία της επιδημίας, ο Σ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι «η πρόβλεψή μας παραμένει σταθερή για την πορεία της νόσου στην πατρίδα μας. Το αν αυτό αλλάξει εξαρτάται από την ακρίβεια με την οποία θα εφαρμόσουμε τα μέτρα του αυτοπεριορισμού». Εξήγησε ότι σε δυο εβδομάδες θα έχουμε ακριβή εικόνα της κατάστασης και είπε ότι δυο παραμένουν οι στόχοι του σχεδιασμού, να μην νοσήσουν οι ομάδες υψηλού κινδύνου και να μην νοσήσουμε όλοι μαζί.

Σύσταση για αποφυγή ταξιδιών στα νησιά και την επαρχία

«Δεν μπορεί να έχουμε περίπτωση στα Δωδεκάνησα και η μόνη επαφή με τη νόσο να είναι επισκέπτης από την Αθήνα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας. «Το ελάχιστο που μπορείτε να κάνετε είναι να μην έρθετε με κανέναν σε επαφή εκεί που ταξιδεύετε. Δεν είναι διακοπές. Αυτές οι συμπεριφορές δυσκολεύουν την προσπάθειά μας. Πόσες φορές πρέπει άραγε να το ξαναπώ», ανέφερε.

Κλειστές οι λαϊκές αγορές το Σάββατο -Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ

Αύριο, Σάββατο, θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες οι λαϊκές της χώρας, ανέφερε κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Από Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής ανά εβδομάδα.

Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, γνωστοποίησε ότι από τη Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τ.μ.

Ανακοίνωσε επίσης ότι από το Σάββατο απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια.

«Από όλους εμάς και τη δική μας συμπεριφορά εξαρτάται τελικά αν η κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας» τόνισε επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι «η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες, αλλά δυστυχώς κάποιοι δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά αγνοούν τις συστάσεις» και προσέθεσε: «Τέτοιες οι συμπεριφορές απασχολούν και την κοινωνία, αλλά και την πολιτεία. Και η ελληνική πολιτεία και γνώριζε και γνωρίζει και θα συνεχίσει να γνωρίζει ποια οχήματα περνούν τα διόδια».

Περαιτέρω επισήμανε ότι «κάποιοι συμπολίτες μας, δυστυχώς, παρατηρούμε ότι δεν το τηρούν και θεωρούν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό ή στο εξοχικό. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν σημειωθεί στην Αττική και εν γένει στις μητροπολιτικές περιοχές σε όλη τη χώρα, αντιλαμβάνονται όλοι τι μπορεί να σημαίνει όλο αυτό και τι συνέπειες μπορεί να έχει για την υγεία των πολιτών στις περιοχές όπου πάνε».

Επαναλαμβάνοντας το μήνυμα του πρωθυπουργού, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη, αφού δεν θα έχουμε καμία επαγγελματική υποχρέωση, απλώς δεν κυκλοφορούμε. Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε εκ νέου, αποφεύγουμε τις συναθροίσεις.

Παράλληλα, επισήμανε «αν δεν σταματήσουμε να κινούμαστε χωρίς να υπάρχει λόγος σοβαρής σημασίας η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να εξετάσει άλλα μέτρα και τα εξετάζει». «Είναι σημαντικό ότι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τον ιό, είναι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες. Δεν είναι άσκηση ετοιμότητας, είναι πραγματική μάχη», πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Πηγή: iefimerida.gr - https://www.iefimerida.gr/ellada/koronoios-kroysmata-nekroi-enimerosi-ypoyrgeioy-20-3-2020
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ