2020-03-21 03:50:06
Φωτογραφία για Δεν βγαίνει το στοίχημα του Ερντογάν: Σε αρνητικά ρεκόρ η λίρα –
Η τουρκική λίρα δέχεται ισχυρές πιέσεις που την ωθούν ακόμα πιο χαμηλά σε επίπεδα που

είχε να δεί από το ξέσπασμα της νομισματικής κρίσης του 2018, παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για δέσμη μέτρων ύψους 100 δισ. Λιρών (14,4 δισ. Ευρώ) για να βοηθήσει την οικονομία να αντέξει τον αντίκτυπο του κορωνοϊού.

Η ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου βρίσκεται σήμερα στις 6,53 λίρες ανά δολάριο, και αυτό παρά τη διεθνή υποχώρηση του δολαρίου που αμβλύνει τις κακές επιδόσεις της λίρας.

Οι απώλειες της από την Πρωτοχρονιά προσεγγίζουν το 10%.

Παρά τις νέες παρεμβάσεις των τουρκικών αρχών, (φαίνονται ως σκαλοπάτια στα αριστερά του παρακάτω διαγράμματος) η πίεση των αγορών είναι συνεχής και ωθεί τη σχέση ισοτιμίας δολαρίου/λίρας ψηλότερα – και άρα την αξία του τουρκικού νομίσματος πιο χαμηλά.

Η ισοτιμία είναι πολύ κοντά στο επίπεδο που δε θα επιτρέπει την αναχρηματοδότηση των δανείων σε δολάρια του ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον η Τουρκία έχει εξαντλήσει τους δημιουργικούς τρόπους ενίσχυσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων της προκειμένου να στηρίξει το νόμισμα στις αγορές με πώληση δολαρίων


Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τα σχέδια της κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας την Τετάρτη το απόγευμα. Την ίδια μέρα οι αρχές της χώρας ανέφεραν το δεύτερο θάνατο από κοροναϊό και τον υπερδιπλασιασμό των μολύνσεων. Σήμερα οι νεκροί έχουν διπλασιαστοί σε τέσσερις.

Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαιράκ είπε ότι τα μέτρα θα αμβλύνουν την ανησυχία για τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα της αγοράς.

Πάντως δεν βοήθησαν τη λίρα.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Ερντογάν περιλαμβάνουν το διπλασιασμό του μεγέθους του Ταμείου Εγγυοδοσίας της χώρας στα 50 δισεκατομμύρια λίρες, τριμηνιαία καθυστέρηση στις αποπληρωμές δανείων για επιχειρήσεις που υποφέρουν από έλλειψη ρευστότητας και εξάμηνη αναβολή του φόρου επί των πωλήσεων και των κοινωνικών ασφαλίσεων για βασικούς τομείς.

Οι φόροι στα αεροπορικά ταξίδια μειώθηκαν και καταργήθηκαν εξ ολοκλήρου για τη διαμονή στο ξενοδοχείο.

«Κλείσε τα εμπορικά»

Εν τω μεταξύ ανήσυχος ο εμπορικός κόσμος της χώρας αναμένει οδηγίες από ένα καθεστώς που μοιάζει να βρίσκεται σε άρνηση της πραγματικότητας. Τις προηγούμενες εβδομάδες ο Τούρκος πρόεδρος υποεκτιμούσε το πρόβλημα και μοίραζε διαβεβαιώσεις ότι ο κορωνοϊός αφορά άλλους, και δεν αποτελεί σοβαρή απειλή.

Οι επενδυτές σε εμπορικά κέντρα μπροστά στον κίνδυνο για την υγεία και στην πτώση του τζίρου τους κατά 70% την τελευταία έβδομάδα κλείνουν τα μαγαζιά τους αυτοβούλως, αλλά νιώθουν ανησυχία καθώς δεν υπήρξε σαφής κεντρική εντολή.

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε τα εμπορικά κέντρα συντονιζόμενοι με τη σύσταση του προέδρου να μείνουμε σπίτι, και με το στόχο να στηρίξουμε την δημόσια υγεία αλλά και να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των μελών μας και της κοινωνίας. Αναμένουμε απόφαση επειγόντως» αναφέρει σε ανακοίνωση της η Ένωση Εμπορικών Κέντρων και Επενδυτών.

Ποια τηλεεργασία; Ποιες τηλεπωλήσεις

Το πρόβλημα της Τουρκικής οικονομίας της οποίας η κοινή γνώμη δεν είχε επίσημη ενημέρωση για τους κινδύνους του ιού είναι – όπως λένε εκπρόσωποι των εμπόρων – ότι δεν υπάρχει υποδομή ή κουλτούρα για μετατόπιση των πωλήσεων στο διαδίκτυο. Οι εταιρίες έχουν πει μέχρι στιγμή ότι προτίθενται να πληρώνουν τους εργαζόμενους όσο διαρκέσει η κρίση, αλλά δεν είναι σαφές πώς.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ