2020-03-21 04:20:25
Φωτογραφία για Έχεις έλλειψη βιταμίνης D; Δες ποιες τροφές την περιέχουν
Θα φανταζόταν κανείς ότι ζώντας σε μια ηλιόλουστη χώρα, όπως η Ελλάδα, θα παίρναμε

σε καθημερινή βάση την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Κι όμως, έρευνες έχουν δείξει ότι περίπου το 60% των Ελλήνων άνω των 65 ετών έχουν ανεπάρκεια στο συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό!

Η βιταμίνη D είναι πολύτιμη, αφού ο ρόλος της είναι καταλυτικός στην απορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου. Η επαρκής πρόσληψή της είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη των οστών και των δοντιών αλλά και για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να συμβάλλει στην προστασία από πολλές ασθένειες, όπως σκλήρυνσης κατά πλάκας, καρδιοπάθειας και απλής γρίπης. Μόλις 10 λεπτά έκθεσης στον ήλιο την ημέρα είναι αρκετά για να συνθέσουμε τις ποσότητες βιταμίνης D που χρειάζεται ο οργανισμός μας. Ωστόσο οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και οι ανειλημμένες υποχρεώσεις συχνά δεν μας επιτρέπουν να περνάμε όσο χρόνο θα θέλαμε στη φύση.


Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργικών Επιστημών τα παιδιά και οι έφηβοι θα πρέπει να λαμβάνουν ημερησίως 600 IU, οι ενήλικες έως 70 ετών 600 IU, οι ενήλικες άνω των 70 ετών 800 IU και οι εγκυμονούσες και οι γυναίκες που θηλάζουν 600 IU. Πριν τρέξεις στο φαρμακείο για να πάρεις κάποιο συμπλήρωμα διατροφής, ρίξε μια ματιά στην κουζίνα σου μήπως έχεις μία από τις παρακάτω τροφές, που είναι πλούσιες σε βιταμίνη D.

Σολωμός (85γρ.)

Φρέσκος: 450 IU

Σε κονσέρβα: 650 IU

Τόνος (σε κονσέρβα με νερό)

154 IU

Σαρδέλες (2 ψαράκια)

46 IU

Κρόκος αυγού (1 μεγάλος)

37 IU

Τυρί

Ένα κομμάτι ελβετικού τυριού: 6 IU

Ένα φλιτζάνι τυρί ricotta: 25 IU

Βοδινό συκώτι (85γρ.)

42 IU

Γάλα (250 ml)
100 IU
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ