2020-03-23 18:24:05
Φωτογραφία για Morgan Stanley: Ύφεση σοκ στην Ελλάδα το 2020 -Θα σβήσουν οι συνέπειες το 2021
Εκτιμήσεις για ύφεση-σοκ λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην Ευρωζώνη αλλά και στην Ελλάδα κάνει ο επενδυτικός οίκος Morgan Stanley.

Συγκεκριμένα για την Ελλάδα, η Morgan Stanley αναφέρει πως η ύφεση που θα φέρει η πανδημία, τόσο λόγω των έκτακτων οικονομικών μέτρων, όσο και λόγω της αναστολής της λειτουργίας της αγοράς, υπολογίζεται στο 5,3%, ενώ για τον πληθωρισμό προβλέπει να μειώνεται εκ νέου στο 0% και το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο -1,3%.

Παρ΄όλα αυτά, η ίδια πηγή εκτιμά ότι οι προοπτικές της οικονομίας της χώρας είναι πολύ καλές και ότι το 2021 θα «σβήσει» τις αρνητικές επιδράσεις της «χρονιάς του κορωνοϊού». Η Morgan Stanley τοποθετεί την ανάπτυξη στην Ελλάδα στο 6,3% για το 2021, γεγονός που θα σβήσει τις αρνητικές επιπτώσεις της χρονιάς που διανύουμε. Ταυτόχρονα, προβλέπει πως το 2021 ο πληθωρισμός θα επανέλθει σε θετικό 0,3%. Τα δημόσιο χρέος από το 189,3% του ΑΕΠ θα μειωθεί και πάλι στο 174,3% το 2021.


Για την Ευρωζώνη, η Morgan Stanley αναμένει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5% φέτος, με αυξημένους κινδύνους όμως για καθοδική αναθεώρηση. Βέβαια, τονίζει ότι η ισχυρή ανταπόκριση από την ΕΚΤ, η οποία πρόσθεσε το ποσό ύψους 750 δισ. ευρώ στην ποσοτική χαλάρωση σε ένα πακέτο έκτακτης ανάγκης, «είναι αρκετή για τώρα».

Θετικά είναι και τα εθνικά δημοσιονομικά πακέτα, που ανέρχονταν στο 1% του ΑΕΠ, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα μιας κοινής δημοσιονομικής δράσης - ίσως συμφωνία σχετικά με την είσοδο στον ESM, καθώς οι κυβερνήσεις επιδιώκουν να βοηθήσουν τις οικονομίες τους μέσω της επιδημίας.
toeidesauto
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ