2020-03-24 08:00:23
Φωτογραφία για Οδηγίες για σωστό καθάρισμα και απολύμανση σπιτιού και για να κρατήσετε, έξω τον κοροναϊό
Οδηγός καθαριότητας για τον κοροναϊό: Η καθαριότητα αποτελεί το νούμερο ένα μέτρο προστασίας ενάντια στην παγκόσμια πανδημία. Δηλαδή, στην αντιμετώπιση του κοροναϊού. Μάλιστα, αν γίνεται και με το σωστό τρόπο, τότε θα έχετε ήσυχη τη συνείδησή σας πως κάνατε το σωστό.

Αναλυτικότερα όλα όσα οφείλετε να γνωρίζετε για την καθαριότητα, με σκοπό την προστασία από τον κοροναϊό:

– Άφηνε τα παράθυρα ανοιχτά για ένα 10λεπτο καθημερινά: Ανέβασε την τέντα και άνοιξε τα παράθυρα για να μπει φρέσκο, καθαρό αεράκι αλλά και ήλιος σε όλα τα δωμάτια. Όταν ο αέρας ανανεώνεται, απομακρύνονται σκόνη και μικρόβια που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν τον οργανισμό μας.

– Απολύμανε τις επιφάνειες με το κατάλληλο καθαριστικό: Επέλεξε ένα αντιμικροβιακό, απολυμαντικό καθαριστικό προϊόν. Υπάρχουν διάφορα στην αγορά κι αυτά σε μορφή σπρέι είναι πολύ βολικά. Ψέκασε, άφησε λίγα λεπτά και μετά πέρνα με ένα πανάκι την επιφάνεια της κουζίνας και τον πάγκο. Επίσης το χερούλι του ψυγείου, τα χερούλια από τα συρτάρια – ντουλάπια και φυσικά το νεροχύτη.


Με το απολυμαντικό θα χρειαστεί επίσης να καθαρίσεις τις επιφάνειες στο μπάνιο, τις βρύσες, τα έπιπλα στο σαλόνι (βιβλιοθήκες, σύνθετο), τα πόμολα, τα τηλεχειριστήρια, το κινητό, το λάπτοπ, το πληκτρολόγιο του Η/Υ. Όλα τα σημεία δηλαδή που αγγίζετε συχνά ή έρχεστε καθημερινά σε επαφή. Ειδικά για τις ηλεκτρονικές συσκευές βέβαια πρόσεξε μην τις βουτήξεις στο οινόπνευμα και προκληθεί κάποια ζημιά. Ένα απολυμαντικό πανάκι μιας χρήσης, με το οποίο θα κάνεις ένα επιμελές πέρασμα, αρκεί.

– Σκούπισμα και σφουγγάρισμα με χλωρίνη: Αν και η χλωρίνη δεν ανήκει στα προϊόντα που χρησιμοποιώ συχνά στο σπίτι, σε αυτή την περίπτωση θα την προτιμήσω. Η χλωρίνη κάνει καταπληκτική δουλειά στο να σκοτώνει τα μικρόβια που είναι και το ζητούμενο. Μην την αναμειγνύεις όμως με άλλα προϊόντα καθαρισμού, γιατί δημιουργούνται αναθυμιάσεις. Η αναλογία που θα βάλεις στον κουβά σφουγγαρίσματος θα πρέπει να είναι 1:10, δηλαδή ένα μέρος χλωρίνης προς 10 μέρη νερού.

– Σχολαστικό και τακτικό καθάρισμα της τουαλέτας: Η χλωρίνη είναι κι εδώ ο σύμμαχος για να απολυμάνεις αποτελεσματικά τη λεκάνη, το κάθισμα της λεκάνης και το καζανάκι. Κι αυτό θα πρέπει να γίνεται τακτικά. Μια γενική καθαριότητα στο μπάνιο αυτές τις μέρες είναι εξίσου αναγκαία. Δες εδώ πως θα καθαρίσεις το μπάνιο σαν επαγγελματίας, χωρίς χημικά καθαριστικά.

– Τακτικό πλύσιμο σε πετσέτες & σεντόνια: Εν μέσω μιας γρίπης ή ίωσης αλλά και για προληπτικούς λόγους, φρόντισε να αλλάζεις τακτικά τις πετσέτες του μπάνιου και της κουζίνας καθώς και τα σεντόνια. Αυτή είναι μια καλή συνήθεια που πρέπει να τηρούν όλα τα νοικοκυριά κι όχι μόνο τώρα λόγω του κορωνοϊού. Εσύ ξέρεις κάθε πότε αλλάζουμε πετσέτες στο μπάνιο και την κουζίνα; Σημαντικό επίσης θεωρώ το να έχει ο καθένας την δική του προσωπική πετσέτα για τα χέρια, το πρόσωπο και φυσικά για το ντους.

– Πέτα τακτικά τα σκουπίδια και καθάρισε τον κάδο σκουπιδιών: Φρόντισε να βγάζεις καθημερινά τα σκουπίδια και καθάρισε τον κάδο σκουπιδιών. Άδειασε τον κάδο και βγάλε τον στο μπαλκόνι. Σε ένα δοχείο ψεκασμού βάλε ξύδι μαζί με λίγο νερό και ψέκασε τον κάδο εσωτερικά και εξωτερικά. Άφησε 20 λεπτά και πάρε ένα σφουγγάρι στο οποίο έχεις ρίξει υγρό πιάτων. Τρίψε φορώντας γάντια και ξέπλυνε με το λάστιχο.

Το πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο απλός και ταυτόχρονα βασικός κανόνας υγιεινής. Θα πρέπει να πλένεις τα χέρια σου αφότου έχεις πάει τουαλέτα, έχεις αλλάξει μια πάνα, πριν και μετά το φαγητό. Επίσης στην επαφή με ωμό κρέας, με ζώα, μετά από χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και γενικά κάθε φορά που επιστρέφεις στο σπίτι σου από έξω.

Βρέχεις τα χέρια με χλιαρό νερό και βάζεις σαπούνι. Τρίβεις τα χέρια σου έντονα μεταξύ τους με τρόπο που το επάνω μέρος του ενός χεριού να έχει καθαριστεί με την παλάμη του άλλου και προσέχοντας να υπάρχει αρκετό σαπούνι μεταξύ των δακτύλων.

Στη συνέχεια τρίβεις τις παλάμες και καθαρίζεις την περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλά σου. Βεβαιώσου ότι έχεις καθαρίσει και τους αντίχειρες σου. Ξεπλένεις και στεγνώνεις εντελώς. Ο συνολικός χρόνος στο πλύσιμο των χεριών θα πρέπει να είναι 20 με 30 δευτερόλεπτα. Αυτό φαίνεται αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, αν το μετρήσεις, αλλά ίσως να αξίζει την υπομονή σου τελικά!

Αν αντιμετωπίζεις πρόβλημα με ξηρότητα του δέρματος, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ενυδατική κρέμα χεριών, αρκεί η εφαρμογή της να γίνει σε στεγνά, καθαρά χέρια. Προτίμησε μια κρέμα χεριών σε σωληνάριο. Αν έχεις ήδη μία σε βάζο, είναι προτιμότερο να μην τη μοιράζεσαι με άλλους.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ