2020-03-24 20:52:35
Φωτογραφία για Κορονοϊός: 20 νεκροί και 48 νέα κρούσματα -Στα 743 συνολικά στη χώρα μας (video)
Είκοσι συνάνθρωποί μας έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία, το απόγευμα της Τρίτης. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 75 έτη.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανήλθαν στα 743, καθώς επιβεβαιώθηκαν 48 νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο. Συνολικά 134 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, εκ των οποίων οι 45 νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αυξημένος κατά 10 σε σύγκριση με χθες, γεγονός που ο κ. Τσιόδρας απέδωσε στην εισροή και νέων στοιχείων, που αφορούν σε παλαιότερες νοσηλείες. Ο μέσος όρος ηλικίας των διασωληνωμένων είναι τα 68 έτη και οι περισσότεροι υποφέρουν από υποκείμενο νόσημα. Ανακοίνωσε επίσης πως 32 άτομα πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία.

Ειδικά αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας στις ελαφριές περιπτώσεις του κορονοϊού και την άτυπη συμπτωματολογία, εξηγώντας ότι έχει παρατηρηθεί πως κάποιοι νοσούν εμφανίζοντας διάρροια ή διαταραχή της γεύσης ή της όσφρησης. «Γνωρίζουμε ότι συνήθως το 40% των ασθενών μετά από μία αναπνευστική λοίμωξη εμφανίζει απώλεια όσφρησης» τόνισε ο κ. Τσιόδρας και συμπλήρωσε ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία έχουν καταγραφεί όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας.


«Μέσα μου έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία»

Ο λοιμωξιολόγος εμφανίστηκε σήμερα συγκρατημένα αισιόδοξος για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. «Μέσα μου έχω μία συγκρατημένη αισιοδοξία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας και διευκρίνισε ότι χρειάζεται να περιμένουμε για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. «Δεν φαίνεται ότι οδηγούμαστε σε μία εκθετική αύξηση αλλά πρέπει να περιμένουμε για να το πούμε αυτό με σιγουριά» ανέφερε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τους ασθενείς που βρίσκονται στο σπίτι και λαμβάνουν οδηγίες από τους θεράποντες γιατρούς τους, είπε: «Σε όσους εμφανίζουν επιδείνωση των συμπτωμάτων, συνιστούμε να επικοινωνούν άμεσα με το γιατρό τους, αλλά κι αυτοί που έχουν ήπια συμπτώματα και απομονώνονται στο σπίτι τους είναι σημαντικό να έχουν κάθε μέρα επικοινωνία με το γιατρό και να λαμβάνουν οδηγίες». «Είναι μία ήπια νόσος στους περισσότερους, αλλά χρειάζεται επαγρύπνηση», πρόσθεσε.

Πάντως, όπως σημείωσε, με τα μέχρι τώρα στοιχεία, φαίνεται ότι όσοι νοσούν μέτρια προς σοβαρά, βοηθούνται περισσότερο από την έγκαιρη έναρξη της θεραπείας, αλλά εξήγησε ότι είναι πρώιμο να πει κάποιος με βεβαιότητα ότι μπορεί να δώσει τα φάρμακα στις πρώτες 48 ώρες για να προλάβει μια επιδείνωση. «Αυτή τη στιγμή γίνονται κλινικές μελέτες για να αποδειχθεί ποιος και πότε ωφελείται από την υπάρχουσα θεραπεία» τόνισε.

«Ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία»

Ο κ. Τσιόδρας έκανε ειδική αναφορά στην νεαρή γυναίκα από τη Βόρεια Ελλάδα, η οποία κατέληξε στο σπίτι της. Είπε ότι αναμένει περαιτέρω ενημέρωση για το αν η γυναίκα είχε σοβαρό υποκείμενο νόσημα και εξήγησε ότι αυτοί που μένουν σπίτι, ιδίως όταν έχουν χρόνιο αναπνευστικό νόσημα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί και να βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με τον θεράποντα γιατρό τους. Όπως εξήγησε είναι αναμενόμενο όχι μόνο με αυτόν τον ιό, αλλά και με τη γρίπη να συμβεί ένας θάνατος ακόμα και σε νέους ανθρώπους και πρόσθεσε για μία ακόμη φορά ότι πρόκειται για ένα νέο ιό στον οποίο δεν έχουμε ακόμα ανοσία. «Ο ιός δεν σέβεται καμία ηλικία μπορεί να έχουμε σοβαρά κρούσματα και σε νέες ηλικίες» είπε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας μία σύγκριση με το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες και στη χώρα μας είπε ότι δεν διαφέρουμε από τα διεθνή ποσοστά, σε ό,τι αφορά σε ελαφρά και βαριά νόσηση αλλά και στους θανάτους. Ενα 15 % στη χώρα μας νοσεί από μέτρια έως πιο σοβαρά, ένα 5% νοσεί πιο σοβαρά και χρειάζεται να νοσηλευθεί ή και να διασωληνωθεί. Επίσης ο αριθμός των θανάτων δεν διαφέρει απ' ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου.

Αναφερόμενος στους υγειονομικούς που νοσούν εξήγησε ότι προς το παρόν αυτό δεν έχει δημιουργήσει πρόβλημα στη λειτουργία των μονάδων υγείας καθώς υπάρχει επάρκεια προσωπικού. Στο σημείο αυτό το λόγο πήρε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και εξήγησε ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου υπάρχει μέριμνα για να αντιμετωπιστεί μια πιθανή αύξηση των μολύνσεων σε υγειονομικούς, που θα πρέπει να τεθούν προσωρινά εκτός συστήματος.
toeidesauto
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ