2020-03-25 09:54:39
Φωτογραφία για Ο κορωνοϊός εντοπίζεται σε επιφάνειες και αέρα, αλλά είναι επικίνδυνο;
Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκε στο The New Journal of Medicine μια μεγάλη έρευνα για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2 και μέσα σε αυτή αναφέρεται πόση ώρα επιβιώνει ο ιός επάνω σε ορισμένες επιφάνειες, αλλά και στον αέρα. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ο κορωνοϊός ανιχνεύεται για 72 ώρες πάνω σε πλαστικά, 48 ώρες σε ανοξείδωτο χάλυβα, 24 ώρες σε χαρτόνι, 4 ώρες σε χαλκό και 3 ώρες στον αέρα.

Η συγκεκριμένη έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική για να γνωρίζουν οι επιστήμονες πόσο καιρό αντέχει ο κορωνοϊός έξω από το ανθρώπινο σώμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι παραμένει επικίνδυνος για όλο αυτό το χρονικό διάστημα ή ότι μεταδίδεται τόσο εύκολα μέσω του αέρα.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια νέα μεγάλη κοινή έρευνα των CDC (Centers for Disease Control and Prevention), Princeton University, UCLA και National Institutes of Health στις ΗΠΑ. Για να ελέγξουν τη σταθερότητα του κορωνοϊού SARS-CoV-2, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν έναν νεφελοποιητή για να μιμηθούν τον ανθρώπινο βήχα, προωθώντας ιικά σωματίδια στον αέρα. Στη συνέχεια οι ερευνητές μελέτησαν την σταθερότητα του κορωνοϊού επάνω σε τέσσερις διαφορετικές επιφάνειες: πλαστικό, ανοξείδωτο χάλυβα, χαλκό και χαρτόνι.


Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας είναι αυτά που αναφέραμε στην εισαγωγή, παρόλα αυτά οι ίδιοι οι ερευνητές θεωρούν ότι δεν αποτελούν απόδειξη πως ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί στον αέρα για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, ούτε από το χαρτόνι σε πραγματικές συνθήκες. Αυτόν τον ισχυρισμό τον βασίζουν στον χρόνο ημίσειας ζωής (πόσος χρόνος χρειάζεται για να μειωθούν κατά 50% τα σωματίδια του ιού).

Για παράδειγμα, στην περίπτωση του ανοξείδωτου χάλυβα, ο χρόνος ημίσειας ζωής είναι 13 ώρες, αλλά όπως είδαμε, ο κορωνοϊός εξακολουθεί να εντοπίζεται για τουλάχιστον 48 ώρες.

Όπως δήλωσε ο κ. Gregory Poland, ερευνητής εμβολιασμού στη Mayo Clinic,

Το γεγονός ότι μπορείς να εντοπίσεις έναν ιό σε μια επιφάνεια δε σημαίνει απαραίτητα ότι είναι μολυσματικός

Σε πραγματικές συνθήκες, το χρονικό διάστημα όπου παραμένει μολυσματικός ένα ιός σε μια επιφάνεια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που δύσκολα μπορούν να προσομοιωθούν σε ένα εργαστήριο. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται η ακτινοβολία και η θερμότητα που επιταχύνουν δραματικά την υποβάθμιση των σωματιδίων ενός ιού. Επίσης, ο απόλυτος χρόνος παραμονής ενός ιού επάνω σε μια επιφάνεια εξαρτάται και από την ποσότητα του ιού που έχει φτάσει σε αυτήν.

Για να μολυνθείς από έναν ιό θα πρέπει να έρθεις σε επαφή με ικανή ποσότητά του. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν ακουμπήσεις σε μια επιφάνεια όπου έχει εντοπιστεί ο ιός, τότε θα πρέπει να είσαι αρκετά άτυχος ώστε να υπάρχει μεγάλη ποσότητα σωματιδίων του ιού και η “μόλυνση” της επιφάνειας να έχει γίνει σχετικά πριν από λίγη ώρα.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα που είδαμε στο The New Journal of Medicine την περασμένη εβδομάδα είναι απόλυτα σωστά από επιστημονική πλευρά, μιας και ο κορωνοϊος εντοπίζεται για τόσες ώρες, παρόλα αυτά, δεν είναι ιδιαίτερα για να διαπιστώσουμε αν όντως μια επιφάνεια είναι μολυσμένη σε πραγματικές συνθήκες.

Ο χρόνος ημίσειας ζωής του κορωνοϊού στο χαλκό (ένα ούτως ή άλλως αντιμικροβιακό υλικό) είναι περίπου 3:30 ώρες, ενώ για χαρτόνι και το πλαστικό είναι 8 και 16 ώρες αντίστοιχα. Θεωρητικά, λοιπόν, το πλαστικό είναι η πιο επικίνδυνη επιφάνεια, αλλά και πάλι με επιφύλαξη.

Η κ. Elizabeth McGraw, ειδική λοιμωξιολόγος, δήλωσε στο Business Insider,

Εάν υπήρχε μετάδοση του κορωνοϊού μέσω των πακέτων, τότε θα είχαμε εξάπλωση του SARS-CoV-2 σε όλο τον κόσμο αμέσως μόλις ξεκίνησε η επιδημία στην Κίνα. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο, επομένως, πιστεύω ότι το ρίσκο είναι ιδιαίτερα μικρό.

Σε ό,τι αφορά την πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω του αέρα, αυτό το ενδεχόμενο πήρε ιδιαίτερη δημοσιότητα και προκαλεί μεγάλη ανησυχία λόγω της λανθασμένης ερμηνείας του πορίσματος της πρώτης έρευνας.

Η κ. Neeltje van Doremalen, ερευνήτρια του National Institutes of Health, ξεκαθάρισε εξαρχής ότι η έρευνα της ομάδας της δεν αποτελεί απόδειξη μετάδοσης του κορωνοϊού μέσω του αέρα. Παρόλα αυτά, καθαρά επιστημονικά υπάρχει αυτό το ενδεχόμενο.

Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι η μετάδοση του SARS-CoV-2 από αερολύματα και φυσαλίδες είναι εύλογη, καθώς ο ιός μπορεί να παραμείνει βιώσιμος και μολυσματικός σε αερόλυμα για ώρες

Θέλοντας να ερμηνεύσει το παραπάνω, ο κ. Otto Yang, ειδικός λοιμωξιολόγος του UCLA Medical Center, τονίζει ότι υπάρχει μια τεράστια διαφορά μεταξύ ενός εύλογου γεγονότος που ταυτόχρονα μπορεί να είναι εντελώς απίθανο. Σε γενικές γραμμές, ο κ. Yang δηλώνει ότι τα επιστημονικά δεδομένα μιας έρευνας μπορεί να είναι σωστά, αλλά καμιά φορά είναι και παραπλανητικά.

Η δήλωση ότι η μετάδοση μέσω του αέρα είναι “εύλογη” είναι πολύ παραπλανητική, αν και τεχνικά δεν είναι λανθασμένη. Είναι σαν να λες ότι θα κερδίσεις το Powerball (σ.σ. ας πούμε το λαχείο)…κάτι που μπορεί να συμβαίνει κάθε φορά σε εργαστηριακό επίπεδο αν αγοράζεις όλα τα διαθέσιμα λαχεία. Ωστόσο, σε πραγματικές συνθήκες οι πιθανότητες σου είναι απειροελάχιστες. Επομένως, “εύλογο” δεν σημαίνει ότι “συμβαίνει”

Από αυτή τη νέα έρευνα γίνεται εύκολα αντιληπτό πόσο σημαντική είναι η ερμηνεία των αποτελεσμάτων και ο τρόπος απόδοσης τους μέσα από τα ΜΜΕ. Εάν θέλεις να τρομοκρατήσεις τον κόσμο, μπορείς να πετάξεις “ξερά” τις ώρες και να πεις “μην αγγίζετε τίποτα, μην αναπνέετε”. Εάν το πάμε στο άλλο άκρο, μπορείς να πεις “δεν τρέχει τίποτα, ακουμπήστε άφοβα τα πάντα, κυκλοφορήστε έξω”. Γι΄αυτό είναι απαραίτητη η σωστή αξιολόγηση αυτών που διαβάζουμε και η ψύχραιμη αντιμετώπιση, τόσο των καλών, όσο και των κακών ειδήσεων.

Να σημειωθεί ότι η νέα έρευνα έχει δημοσιευθεί και αυτή στο The New England Journal of Medicine.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ