2020-03-25 23:09:09
Φωτογραφία για Μπαίνουμε σε νέα εποχή: ο κορωνοϊός παρακινεί τις ψηφιακές κηδείες
Την περασμένη άνοιξη, στη Σανγκάη, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι συνέρρευσαν στα τοπικά νεκροταφεία για να καθαρίσουν τους τάφους των ανθρώπων των

προγόνων τους. Μάζεψαν τα αγριόχορτα, άναψαν τα καντηλάκια και έβαλαν φρέσκα λουλούδια για να τιμήσουν την ετήσια παράδοση του Ching Ming festival. Εξαιτίας όμως της πανδημίας που έχει πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη, αυτή η συνήθεια των 2.500 ετών (που είναι γνωστή στα αγγλικά ως Tomb Sweeping Day) θα προσαρμοστεί στα δεδομένα της εποχής.

Για να σταματήσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού πολλά από τα νεκροταφεία της Κίνας έκλεισαν τις πύλες τους και καθιέρωσαν μια νέα εναλλακτική για το φετινό Ching Ming festival, σύμφωνα με την Shanghai Daily. Αντί να επισκεφθεί η κάθε οικογένεια τους τάφους των δικών της, μπορούν να δουν διαδικτυακά τους υπαλλήλους του νεκροταφείου να αναλαμβάνουν δράση καθαρίζοντάς τους και πραγματοποιώντας έτσι ένα online μνημόσυνο για τους αγαπημένους τους. Το κόστος της τελετής ποικίλει ανάλογα με την τιμή των λουλουδιών και του πακέτου livestreaming που θα χρησιμοποιηθούν.


Παρόμοιοι περιορισμοί έχουν γίνει σε ολόκληρο τον κόσμο κάνοντας πολλούς να περιορίσουν τις προγραμματισμένες τελετές όταν αυτό είναι εφικτό. Ειδικά όταν μιλάμε για μνημόσυνα ή γάμους που μπορούν να περιμένουν. Στις ΗΠΑ, το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών αποθαρρύνει οποιαδήποτε συγκέντρωση πάνω από 50 άτομα και πολλές πολιτείες και τοπικές υγειονομικές αρχές το έχουν θεσπίσει ως νόμο. Τη Δευτέρα, το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών συμβούλευσε τα γραφεία τελετών να κάνουν τις κηδείες με livestream, όπου υπάρχει η δυνατότητα, ενώ να περιορίσουν τα μνημόσυνα αυστηρά στα κοντινά μέλη της οικογένειας.

Για πάρα πολλά χρόνια αυτή η “βιομηχανία” ήταν δύσκολο να “αναστατωθεί”. Η τεχνολογία έχει επηρεάσει τον τρόπο που γίνονται άπειρα πράγματα στη ζωή μας αλλά τα γραφεία τελετών συνέχιζαν να ακολουθούν τη δική τους γραμμή απερίσπαστα. Μία προσπάθεια αλλαγής έγινε από την εταιρεία FuneralOne που αποφάσισε το 2008 να δημιουργήσει μια υπηρεσία video. Πολλοί αντέδρασαν με επιχείρημα ότι αυτός ο τρόπος δεν ευνοεί την ανθρώπινη επαφή και θα προκαλέσει μια αδράνεια στον κόσμο. Τώρα που τα τεχνολογικά εργαλεία είναι τρομερά εξελιγμένα, κάποιοι βρίσκουν τις ψηφιακές κηδείες τρομακτικές. Ωστόσο, ο κορωνοϊός φέρνει νέες ανάγκες και μεγάλες εταιρίες σε όλο τον κόσμο είναι πρόθυμες να υπακούσουν σε αυτές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 1 στα 5 γραφεία τελετών έχει δυνατότητα για livestreaming. Αυτό υποστήριξε ο πρόεδρος των γραφείων κηδειών της Αμερικής, Bryant Hightower σε συνέντευξη που έδωσε το 2019 στο περιοδικό Wired. To livestreaming είναι λειτουργικό όταν οι συγγενείς των νεκρών δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μετακινηθούν ή δεν προλαβαίνουν να φτάσουν εγκαίρως στην κηδεία. Είναι επίσης λειτουργικό κατά την διάρκεια μιας πανδημίας όπου όλοι έχουν κολλήσει μέσα στα σπίτια τους.

Ο Mark Musgrove, που έχει γραφείο τελετών στο Όρεγκον, είχε ήδη μπει στη διαδικασία να εξοπλιστεί με τα απαραίτητα για το livestream με το που έκανε την εμφάνισή του ο κορωνοϊός στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τώρα που είναι πλέον καθημερινότητα, όπως υποστηρίζει, περισσότερα γραφεία κηδειών θα προσπαθήσουν να το κάνουν ψηφιακά. “Με αυτούς τους περιορισμούς ίσως να είναι κατι που θα ζητούν και οι οικογένειες” τονίζει στο OneZero.

Αν το τοπικό γραφείο κηδειών δεν έχει κάμερα, εταιρίες startups θα καλύψουν το κενό. Η OneRoom, μια διεθνής εταιρεία livestream κηδειών, αναφέρει ότι αυξήθηκαν οι εβδομαδιαίες προβολές της σε 60% λόγω της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Η GatheringUs, που ξεκίνησε το 2019 να κάνε ψηφιακά μνημόσυνα, εξαπλώθηκε πρόσφατα σε κηδείες και τελετές εικονικής πραγματικότητας. Στις ψηφιακές κηδείες, οι θρηνούντες μπαίνουν ένα video chat από το κινητό τους ή τον υπολογιστή και οι υπάλληλοι της GatheringUs συντονίζουν όσους προσεύχονται, τους λόγους και τα τραγούδια. Έχουν τη δυνατότητα να βλέπουν εικόνες από το κοιμητήριο ή το γραφείο τελετών. Αν κάποιος αντιμετωπίσει τεχνικές δυσκολίες, η ομάδα είναι εκεί για να βοηθήσει.

Στην Κίνα, η τεχνολογία έχει ήδη ενσωματωθεί στον τομέα των κοιμητηρίων. Στην πόλη Nanjing υπάρχει εδώ και μια δεκαετία δυνατότητα online πρόσβασης για τους ανθρώπους που μένουν μακριά και δεν μπορούν να επισκεφτούν τους τάφους της οικογένειάς τους από κοντά. Ανησυχούν ότι αν δεν θα τακτοποιήσει κάποιος τον τάφο στο Qing Μing Festival ή δεν κάψει χάρτινα ομοιώματα στο Hungry Ghost Festival -μια καλοκαιρινή παράδοση κατά την οποία οι ζωντανοί και οι νεκροί έρχονται σε επαφή- για να τιμήσει τους νεκρούς της οικογένειάς του τότε αυτοί θα υποφέρουν στην μετά θάνατο ζωή και θα τους στοιχειώσουν κιόλας.

Για μεγάλες αλυσίδες γραφείων τελετών στην Κίνα το να παρέχεις τη δυνατότητα ψηφιακής κηδείας είναι επικερδές. “Με αυτό τον τρόπο δεν χρειάζεται να προσφέρεις έναν φυσικό τάφο που κοστίζει περισσότερο από ένα διαμέρισμα σε κάποιες περιοχές της χώρας και διευκολύνει τη μετάβαση σε κάτι σαν εργοστάσιο αναμνήσεων” υποστηρίζει στην South China Morning Post ο Hua Yi, υπεύθυνος επικοινωνίας ενός μεγάλου γραφείου τελετών στην Κίνα.

Φυσικά, πολλοί είναι αυτοί που αντιδρούν στην μετατροπή του Tomb Sweeping Day σε μια επιλογή υπηρεσιών από μια τελετή επικοινωνίας με τους προγόνους που οφείλει να είναι. Για αρκετούς όμως είναι προτιμότερο από την εναλλακτική να μην γίνει καθόλου η ιεροτελεστία της ημέρας αυτής.

“Οι παραδόσεις μας έχουν βαθιές ρίζες αλλά είναι κατανοητό ότι εξαιτίας της ειδικής περιόδου” υποστηρίζει στην Shine o George Chen που οι παππούδες του είναι θαμένοι στην Σανγκάη. “Θ ατους τιμήσω διαδικτυακά και θα επισκεφτώ το νεκροταφείο όταν τελειώσει [η πανδημία].”
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ