2020-03-26 21:55:05
Φωτογραφία για Ιταλία: Η «μάχη» των ultras απέναντι στην πανδημία
Παρότι στην γειτονική Ιταλία κάθε αθλητική δραστηριότητα έχει διακοπεί, εξαιτίας της

δραματικής εξάπλωσης του κορωνοϊού, οι οργανωμένοι οπαδοί των ομάδων εκφράζουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους

Γύρω από το ποδόσφαιρο έχει αναπτυχθεί ένας ιδιαίτερος πολιτισμός, μια ποδοσφαιρική κουλτούρα. Σε πολλές χώρες μάλιστα, το ποδόσφαιρο είναι βαθιά ριζωμένο στην εθνική παράδοση και μεγάλο μέρος της καθημερινότητας μπορεί να περιστρέφεται γύρω από αυτό.

Οι οπαδοί, αποτελούν θα έλεγε κανείς, την καρδιά του ποδοσφαίρου. Είναι εκείνοι που δίνουν παλμό, που τρέφουν και τρέφονται από τα χρώματα της ομάδας που υποστηρίζουν.

Ο φανατικός υποστηρικτής ενός συλλόγου (που πολλάκις ταυτίζεται με την έννοια του χούλιγκαν και αυτόματα αποκτά αρνητικό πρόσημο) ουσιαστικά ορίζεται ως ο άνθρωπος που αφιερώνει μεγάλο κομμάτι της ζωής του ακολουθώντας πιστά και με ακατάσβεστη δίψα την ομάδα. Ένα είδος τρέλας που δύσκολα μπορεί να εξηγήσει σε έναν… μη οπαδό.


Ιδιαίτερα εν μέσω κρίσιμων καταστάσεων πολλοί από τους ultras ποδοσφαιρικών ομάδων συσπειρώνονται προκειμένου να εκφράσουν την αλληλεγγύη και τα αισθήματα αλτρουισμού τους προς τους πληγέντες. Μια τέτοια ανθρωπιστική κρίση βιώνει αυτή τη στιγμή ολόκληρος ο πλανήτης εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το μεγαλύτερο «θύμα» της φρενήρους πορείας του ιού αποτελεί αναμφίβολα η γειτονική Ιταλία. Μέχρι αυτή τη στιγμή ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού είναι 74.386, ενώ ο τραγικός αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 7.503, με τα ανησυχητικά νούμερα να αυξάνονται καθημερινά. Μέσα σε αυτό λοιπόν το δραματικό κλίμα, ο Γάλλος συγγραφέας, Σεμπαστιάν Λουί, σε άρθρο του στη «Le Monde» κατέγραψε τις πρωτοβουλίες που έχουν λάβει δεκάδες οργανωμένοι φίλαθλοι ομάδων της Ιταλίας, με σκοπό να ενισχύσουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας.

Οι Curva Como στην πρώτη γραμμή

Ξεκινώντας από την επαρχία της Λομβαρδίας στην πόλη Κόμο, όπου δεσπόζει η ομώνυμη λίμνη και σήμα κατατεθέν της, οι ultras της τοπικής ομάδας, που αγωνίζεται στη Serie C, έλαβαν μια πρωτότυπη πρωτοβουλία. Συγκεκριμένα, αποφάσισαν να προσφέρουν στο διπλάσιο τα χρήματα από τα εισιτήρια διαρκείας για τα ματς που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών στο τοπικό νοσοκομείο.

Όπως εξηγεί ο Φεντερίκο, ένας από τους υπεύθυνους του συνδέσμου Curva Como 1907: «Μπροστά στον υγειονομικό κίνδυνο, μαζί με το νοσοκομείο Sant’Anna του Κόμο που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή από το ξεκίνημα της επιδημίας, θεωρήσαμε σημαντικό να βοηθήσουμε χειροπιαστά, εμπλέκοντας το σύνολο των οπαδών της ομάδας μας. Πρώτα απ’ όλα, υποδεχτήκαμε με πολλή χαρά την πρωτοβουλία της ομάδας να δώσει όλα τα χρήματα των εισιτηρίων διαρκείας στο νοσοκομείο».

Οι Teste Quadre στο πλευρό των πληγέντων

Νοτιότερα της Λομβαρδίας, στον γειτονικό νομό της Εμίλια-Ρομάνια, η κατάσταση είναι επίσης τραγική, καθώς η ζώνη αυτή συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη εστία του ιού. Στη Ρέτζο-Εμίλια, της οποίας η ομάδα αγωνίζεται στην τρίτη κατηγορία, οι τοπικοί οργανωμένοι κινητοποίησαν άμεσα τους φιλάθλους της ομάδας.

Στις 11 Μαρτίου, οι δύο σύνδεσμοι διέθεσαν έκαστος τρεις χιλιάδες ευρώ από το ταμείο τους και ορίζοντας προθεσμία μίας εβδομάδας. «Μαζέψαμε 41.994 ευρώ και αποφασίσαμε να δώσουμε όλο το ποσό στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Santa Maria Nuova της Ρέτζο-Εμίλια, γιατί όλο το νοσηλευτικό προσωπικό κάνει τεράστιες θυσίες για το κοινό καλό», θα αναφέρει ο υπεύθυνος των Teste Quadre.

Δύο αιώνιοι εχθροί ενώθηκαν για ένα κοινό... καλό

Στην ιστορική μπασκετομάνα Μπολόνια η Basket City ζει και αναπνέει μέσα από την αιώνια έχθρα μεταξύ της Βίρτους, με την Φορτιτούντο. Από τη στιγμή δε που οι δύο μεγάλοι της πόλης επέστρεψαν στη Lega Basket, τα δύο μισητά κλαμπ αναβιώνουν την ένδοξη κόντρα τους. Ωστόσο, η «βίαιη εξάπλωση» του ιού διέκοψε κάθε αθλητική δραστηριότητα και όπως είναι φυσικό και το πρωτάθλημα μπάσκετ.

Αυτό δεν εμπόδισε τον σύνδεσμο Fossa dei Leoni να πάρει μια πρωτοβουλία, όπως μας λέει ο Φρόλο, ένας από τους υπεύθυνους αυτού του συνδέσμου οργανωμένων της Φορτιτούντο. «Η ιδέα μάς ήρθε σε μια στιγμή που ακόμα ήμασταν σε επαφή, βλέποντας την κατάσταση να χειροτερεύει στην Ιταλία και προσπαθώντας να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη σχετικά με τους ανθρώπους που πολεμάνε τον κορωνοϊό. Είχαμε ένα σημαντικό ραντεβού τον Απρίλη, με το ντέρμπι του δεύτερου γύρου, και είχαμε ήδη αρχίσει να δουλεύουμε τη σκηνογραφία. Είχαμε έναν προϋπολογισμό για να τη χρηματοδοτήσουμε, και αποφασίσαμε να κάνουμε τα χρήματα που είχαμε μαζέψει γι’ αυτόν τον σκοπό δωρεά στο νοσοκομείο Sant’Orsola».

Together as a Team

Το «Η ισχύς εν τη ενώσει» βρήκε απόλυτη εφαρμογή στην Ίντερ και τη συλλογική προσπάθεια να μαζευτούν χρήματα, στη μάχη που δίνει η χώρα απέναντι στον κορωνοϊό. Συγκεκριμένα, διοίκηση, παίκτες, τεχνικό σταφ και υποστηρικτές κατάφεραν να συγκεντρώσουν συνολικά το ποσό των 658.000 ευρώ, που θα γίνουν δωρεά στο νοσοκομείο «Λουίτζι Σάκο» του Μιλάνο.

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στους οπαδούς της, οι οποίοι έδειξαν έμπρακτα την συμπόνια τους και με το εγχείρημα #TogetherAsAteam μέσω facebook, προσέφεραν 108 χιλιάδες ευρώ, σε μια τρομερά αποτελεσματική και όμορφη ενέργεια από τους Νερατζούρι.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ