2020-03-27 19:50:33
Φωτογραφία για Αυτοκινητο-βιομηχανίες στη μέγγενη: Δραματική έκκληση της VW στην ΕΚΤ για βοήθεια
  Η αυτοκινητοβιομηχανία ζητά από την κεντρική τράπεζα να αρχίσει να αγοράζει βραχυπρόθεσμα ομόλογα για να βοηθήσει τις μεγάλες εταιρίες στην κρίση -

Πιέσεις και στην Toyota μετά και την υποβάθμιση από τη Moody's

Η Volkswagen καλεί την ΕΚΤ να επιταχύνει τα σχέδια να αγοράσει εταιρικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης λήξης (commercial paper) απευθείας από τις μεγάλες εταιρείες προκειμένου να τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Τα commercial paper είναι βραχυπρόθεσμος δανεισμός με τον οποίο οι μεγάλες εταιρείες χρηματοδοτούν τη λειτουργία τους – το αίτημα της VW είναι ουσιαστικά η ΕΚΤ να χρηματοδοτήσει απευθείας τη λειτουργία των βιομηχανιών.

Η διοίκηση της εταρείας είπε στους FT ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να δώσει ξεκάθαρο σήμα προθέσεων αγοράς βραχυπρόθεσμου χρέους (6-9 μήνες) “το συντομότερο δυνατόν”.

Υπάρχει πολύ μεγάλη πίεση στις χρηματοροές από δώ και στο εξής, είπε ο CFO της εταιρειίας Φρανκ Βίτερ. Η VW έχει κλείσει όλα της τα εργοστάσια στην Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα, καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία σε όλο τον κόσμο έχει κατεβάσει ρολά. “Έχουμε αρκετές διαφορετικές πηγές χρηματοδότησής μας αλλά δεν είναι πλέον τόσο ρευστές όσο ήταν” είπε ο Βίτερ στην εφημερίδα.


Η VW μπορεί να εκδώσει ως 15 δισ. Ευρώ βραχυπρόθεσμα ομόλογα στη Γερμανία και άλλα 5 δισ. στο Βέλγιο.

Η συνολική αγορά commercial paper στην Ευρωζώνη φτάνει τα 1,4 τρισ. Ευρώ – και την αξιοποιούν κυρίως οι τράπεζες.

Η ΕΚΤ έχει ξεκινήσεις από την Πέμπτη να κάνει αγορές ομολόγων κυρίως κρατικών και εταιρικών μεγαλύτερης διάρκειας. Ωστόσο δεν έχει κάνει ακόμα συγκεκριμένες ανακοινώσεις για τα commercial paper μικρότερης ωρίμανσης.

Η εταιρία έχει επιπλέον πιστωτική γραμμή από τράπεζες ύψους 20 δισ. Ευρώ

Πιέσεις και στην Toyota

Στο μεταξύ, η Toyota ζητά πιστωτική γραμμή ύψους 9 δισ. δολαρίων από δύο ιαπωνικές τράπεζες, την Sumitomo Mitsui Banking και την MUFG Bank. Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία διαβεβαιώνει ότι έχει έχει επαρκή χρηματοδότηση σε περίπτωση που η πανδημία ενταθεί ακόμα περισσότερο στον πλανήτη.

Αμ και η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας έχει το ισχυρότερο πιστωτικό προφίλ μεταξύ των υπολοίπων, το πιστωτικό της κόστος αυξάνεται.

Χθες η Moody’s υποβάθμισε το αξιόχρεό της στο Α1 από Aa3 και την έθεσε σε επαναξιολόγηση για περαιτέρω υποβάθμιση. Παράλληλα, ο οίκος αξιολογήσεων υποβάθμισε και το αξιόχρεο άλλων κολοσσών της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Σημειώνεται ότι η Toyota σχεδιάζει να σταματήσει την παραγωγή σε επτά γραμμές παραγωγής σε 5 εργοστάσια αρχής γενομένης από τις 3 Απριλίου. Παράλληλα, ανέστειλε τις δραστηριότητες σε εργοστάσιό της στην Ινδία μετά την κήρυξη καραντίνας στη χώρα. Εχει επίσης σταματήσει την παραγωγή της σε Νότια Αμερική και χώρες όπως Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Φιλιππίνες και Βραζιλία.

Ο κορωνοϊός, σύμφωνα με την Goldman Sachs, μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν 170 δισ. γεν από τα κέρδη των κορυφαίων 5 ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ