2020-03-28 12:07:13
Φωτογραφία για 600 ευρώ επίδομα: Άμεση στήριξη των επιστημονικών κλάδων – Νέα μέτρα για την οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

600 ευρώ επίδομα: Όπως κατέστησε σαφές ο υπουργός μιλώντας στον Γιώργο Αυτιά, τα 600 ευρώ θα είναι "καθαρά και θα δοθούν στο χέρι".

ALPHA FREE PRESS

600 ευρώ επίδομα: Επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του Alphafreepress.gr, δια στόματος του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, ο υπουργός κατέστησε σαφές πως το επίδομα των 600 ευρώ θα είναι “καθαρό και θα δοθεί στο χέρι“. Με δήλωση του στο “Καλημέρα”, ο υπουργός δεσμεύτηκε για την καταβολή του ποσού των 600 € στους δικηγόρους, πολιτικούς μηχανικούς και λογιστές ΜΕ ΜΕΤΡΗΤΑ μέσω voucher. Με αυτό τον τρόπο, η κυβέρνηση καταφέρνει να βοηθήσει και αυτούς τους κλάδους μέσω των Ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Η κυβέρνηση προχωρά άμεσα στη στήριξη των επιστημονικών κλάδων της χώρας και, συγκεκριμένα, στους έξι βασικούς: των δικηγόρων, γιατρών, οδοντιάτρων, ψυχιάτρων και λοιπού ιατρικού προσωπικού, μηχανικών, αρχιτεκτόνων, οικονομολόγων, λογιστών, εκπαιδευτών και ερευνητών»
. Η στήριξη στους συγκεκριμένους επιστημονικούς κλάδους έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά δέσμης υποστηρικτικών μέτρων ανακούφισης, που έχουν ήδη ανακοινωθεί και ξεκινούν άμεσα την εφαρμογή τους. «Δεν μένουμε, όμως, εκεί. Θα υπάρξει και άλλη δέσμη μέτρων, όπως αυτή που θα παρουσιαστεί στην επόμενη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έρχεται άμεσα, βάσει της οποίας θα μπορούν να καταβληθούν οι εισφορές αυτοαπασχολουμένων και ελεύθερων επαγγελματιών με 25% έκπτωση, εάν φυσικά το επιθυμούν οι ίδιοι» αναφέρει ο κ. Βρούτσης.

Προαιρετική η διαδικασία συμμετοχής στο πρόγραμμα

Όσον αφορά το πρόγραμμα που συμπληρωματικά θα ενισχύσει το επιστημονικό δυναμικό της χώρας με ποσό 600 ευρώ καθαρά ανά δικαιούχο, ο υπουργός Εργασίας διευκρινίζει ότι θα υλοποιηθεί μέσα από μία προαιρετική διαδικασία συμμετοχής σε ένα καινοτόμο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης στις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων τους και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κλάδου τους. Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, η λήψη του ποσού των 600 ευρώ θα καθίσταται δυνατή με την ολοκλήρωση του προγράμματος τηλεκατάρτισης, ενώ οι δικαιούχοι θα λάβουν και πιστοποίηση, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, προς επιβεβαίωση της αναβάθμισης των δεξιοτήτων τους.

Από αυτά τα χρήματα δεν χρειάζεται να πληρώσουν κάποιο ποσό για την κατάρτιση την οποία όπως διαφαίνεται θα χρηματοδοτήσει με το ίδιο ευρωπαϊκό κονδύλι η κυβέρνηση.

Ψέμα η μείωση μισθού κατά 50%

Ο υπουργός Εργασίας υποστήριξε ότι η εκ περιτροπής απασχόληση θα ισχύσει «για όσο κρατήσει η κρίση» για τις υπό κατάρρευση επιχειρήσεις και υπογράμμισε ότι μετά θα επανέλθει το προηγούμενο καθεστώς. Αναφορικά με τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Βρούτσης είπε ότι η απόφαση δεν λέει πουθενά για μείωση μισθού 50%.

«Η μείωση μισθού που βάζει η πλευρά της αντιπολίτευσης είναι κάτι αυθαίρετο, πρόκειται για ψέμα», είπε ο υπουργός Εργασίας και διευκρίνισε ότι η μείωση αποδοχών είναι στη διακριτική ευχέρεια του εργοδότη και δεν προβλέπεται στην ΠΝΠ. Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός ότι δεν κατάργησε τη ρύθμιση για την εκ περιτροπής εργασία που υπάρχει από το 1990.

Εγκύκλιος: Απαγόρευση απόλυσης για 45 ημέρες μετά τη λήξη της αναστολής εργασίας

Ο Γιάννης Βρούτσης σημείωσε, επίσης, ότι στην εγκύκλιο θα προβλέπεται η απαγόρευση απόλυσης και για 45 μέρες μετά τη λήξη της προσωρινής αναστολής εργασίας. Αναφορικά με τα 600 ευρώ σε επιστήμονες, ο υπουργός Εργασίας σημείωσε οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματα μέσω voucher. Θα μπορούν να απευθυνθούν σε 2.500 πιστοποιημένους φορείς του υπουργείου Παιδείας «ελεύθερα και χωρίς γραφειοκρατία» για να διαλέξουν όποιον φορέα θέλουν. Παράλληλα, ο Γιάννης Βρούτσης τόνισε ότι θα παραταθεί για δύο μήνες το επίδομα ανεργίας ενώ όσοι έμειναν άνεργοι το πρώτο τρίμηνο του 2020 θα λάβουν το επίδομα χωρίς να χρειαστεί να κάνουν αίτηση.

Τέλος, ο κ. Βρούτσης ενημέρωσε ότι ο βουλευτής της ΝΔ, Χρήστος Κέλλας διέφυγε τον κίνδυνο. «Έδωσε μια δύσκολη μάχη. Τη Δευτέρα θα πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Το επίδομα των 800 ευρώ

Υπενθυμίζεται πως το επίδομα των 800 ευρώ το δικαιούνται οι εργαζόμενοι που έχουν μπει σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που βάσει ΚΑΔ ( kad ) πλήττονται και οι εργαζόμενοι αυτών καθώς και όλοι όσοι έμειναν άνεργοι ή οικειοθελώς αποχώρησαν από 1η Μαρτίου μέχρι 20 Μαρτίου.

Οι δικαιούχοι λοιπόν θα πρέπει να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr της Γενικής Γραμματείας του Υπουργείου Εργασίας την ερχόμενη εβδομάδα, πιθανότατα από 1– 10 Απριλίου, τμηματικά ανάλογα με τα τελευταία ψηφία του ΑΦΜ σας. Προηγούνται οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνουν οι εργοδότες. Σημειώνεται πως η αποζημίωση των 800 ευρώ είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και δεν συμψηφίζεται.

Τι πρέπει να κάνουν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις

Όσοι ανήκουν στις κατηγορίες των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων και στους ΚΑΔ που πλήττονται δικαιούνται όπως και οι μισθωτοί το επίδομα των 800 ευρώ. Το ίδιο ισχύει για τους εργαζόμενους που απασχολούν οι παραπάνω, στην περίπτωση που γίνει αναστολή των συμβάσεων τους. Και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλλουν τα έντυπα στην πλατφόρμα του συστήματος Εργάνη προκειμένου οι εργαζόμενοί να λάβουν τα 800 ευρώ.

Οι διευκολύνσεις που παρέχονται

Γι αυτές τις κατηγορίες παρέχονται και συγκεκριμένες διευκολύνσεις όπως η αναστολή υποχρέωσης καταβολής των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης, περιόδου απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020. Η εξόφλησή των εισφορών των παραπάνω μηνών θα γίνει τμηματικά σε 4 μηνιαίες δόσεις αρχής γενομένης από την 1η Σεπτεμβρίου του 2020. Επιπλέον αναστέλλεται η υποχρέωση καταβολής των δόσεων των ενεργών ρυθμίσεων των οποίων η υποχρέωση καταβολής λήγει εντός της περιόδου Μαρτίου 2020 έως και 31 Μαΐου του 2020. Οι οφειλές αυτές και οι ρυθμίσεις παγώνουν και θα αρχίσουν να εξοφλούνται από την 1η Ιουνίου 2020.

Μέτρα για τον κορωνοϊό: Οι ενισχύσεις σε εργαζόμενους, επαγγελματίες, επιχειρήσεις

Με την οικονομία να εισέρχεται πλέον σε μια περίοδο βαθιάς ύφεσης – μια πικρή παραδοχή του Χρήστου Σταϊκούρα – το οικονομικό επιτελείο αναζητά τρόπους να έχει έσοδα, για να μην καταρρεύσει παντελώς. Με αυτό σκεπτικό, ανακοινώθηκε ένα κίνητρο για όσους βρίσκονται, πλέον, στους ΚΑΔ που πλήττονται, αλλά επιθυμούν να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους.

Συγκεκριμένα:

Για εργαζόμενους

παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ και των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών εφόσον καταβληθούν στην προβλεπόμενη τους ημερομηνία.

Για επαγγελματίες

μείωση κατά 25% των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2020 εφόσον εξοφληθούν στη προβλεπόμενη ημερομηνία.

Για επιχειρήσεις

παροχή έκπτωσης 25% επί των βεβαιωμένων οφειλών ΔΟΥ, των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών (εκτός ΦΠΑ) σε περίπτωση που καταβληθούν στα, αρχικώς, προβλεπόμενα χρονικά περιθώρια.

Για ποιους εργαζόμενους και επιχειρήσεις «κουρεύεται» το ενοίκιο κατά 40%

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δικαίωμα καταβολής του 60% των μισθωμάτων των μηνών Μαρτίου και Απριλίου έχουν:

Οι επιχειρήσεις που έχουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού, για τα μισθώματα των επαγγελματικών ακινήτων, σε περίπτωση που τα νοικιάζουν.

Οι μισθωτοί στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο μαζί, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης, και αφορά σε επιχειρήσεις για τις οποίες έχουν ληφθεί ειδικά και έκτακτα μέτρα περί αναστολής ή προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας για προληπτικούς ή κατασταλτικούς λόγους που σχετίζονται με τον κορωνοϊό.

Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, για τα μισθώματα που τυχόν καταβάλλουν για τις κύριες κατοικίες τους.

Ποιους δεν αφορά η μείωση κατά 40%

Εξάλλου, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ το «κούρεμα» του 40%:

Δεν αφορά τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα γενικά, τους συνταξιούχους, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας.

Δεν αφορά μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και μισθώσεων για κάθε άλλο είδος χρήσης πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται.

Σύμφωνα με την ομοσπονδία των ιδιοκτητών ακινήτων, το μέτρο της μείωσης του ενοικίου αφορά:

Τα ενοίκια των επαγγελματικών εγκαταστάσεων (καταστημάτων και γραφείων) των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους και όχι όσων κλείνουν με δική τους επιχειρηματική απόφαση, και

Τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις συγκεκριμένες αυτές επιχειρήσεις, των οποίων εργαζομένων έχει ρητά ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους λόγω των ανωτέρω μέτρων και εξ αυτού του λόγου δεν μισθοδοτούνται.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ