2020-03-28 16:12:39
Φωτογραφία για Θέλετε γρήγορο WiFi; Μικρά μυστικά για να βελτιώσετε την ταχύτητα, όπως το να κλείσετε τον φούρνο
Το μήνυμα «προσέχουμε για να έχουμε» ανάγεται στις εποχές της λειψυδρίας, πίσω στη δεκαετία του 1980, αλλά βρίσκει άμεση εφαρμογή και στις σημερινές συνθήκες διαδικτυακής δράσης.

Η αυξημένη χρήση του Διαδικτύου για τηλεδιασκέψεις, βιντεομαθήματα και «κατέβασμα» ταινιών, σε μια εποχή που σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού είναι κλεισμένο στο σπίτι, προξενεί προβλήματα στην ταχύτητα των συνδέσεων και οδηγεί τους ειδικούς στο να επαναλαμβάνουν ορισμένες βασικές συμβουλές.

Πρώτον, το Διαδίκτυο είναι σαν τους δρόμους: έχει ώρες αιχμής και αυτές είναι κυρίως οι βραδινές. Η συμβουλή σε αυτή την περίπτωση είναι να έχει φροντίσει κάποιος να «κατεβάσει» το περιεχόμενο που θέλει να δει νωρίτερα, σε ώρες που οι ταχύτητες είναι μεγαλύτερες. Για μεγαλύτερες ταχύτητες στη διάρκεια της ημέρας, καλό είναι να μην ξεκινά κανείς τηλεδιασκέψεις τις ακέραιες ώρες, καθώς τις προτιμούν οι περισσότεροι.


Δεύτερον, όσο περισσότερες συσκευές είναι συνδεδεμένες στο Wi-Fi, τόσο περισσότερο φορτώνεται το Διαδίκτυο, μέσα από τη λεγόμενη «λειτουργία υποβάθρου», τη μόνιμη ανταλλαγή δεδομένων με το Wi-Fi.  Έτσι, για μεγαλύτερες ταχύτητες σε μια συσκευή, οι υπόλοιπες (smartphones, tablets κτλ.) πρέπει να αποσυνδέονται – περιορισμός που αποτελεί πάγια αιτία καβγάδων σε νοικοκυριά με περισσότερους του ενός χρήστες Διαδικτύου.

Τα δίκτυα Wi-Fi χρησιμοποιούν ένα στενό εύρος ραδιοσυχνοτήτων (περίπου 2.4GHz) για τη μετάδοση του σήματος. Αυτή το εύρος συχνοτήτων έχει διασπαστεί περαιτέρω σε έναν αριθμό μικρότερων ζωνών που τα ονομάζουμε "κανάλια", (όπως τα τηλεοπτικά κανάλια). Στο Wifi υπάρχουν 14 κανάλια στο εύρος 2,4 GHz τα οποία έχουν απόσταση 5 MHz μεταξύ τους (με εξαίρεση ένα διάστημα 12 MHz πριν από το κανάλι 14). Στο Wifi υπάρχουν 14 κανάλια στο εύρος 2,4 GHz τα οποία έχουν απόσταση 5 MHz μεταξύ τους (με εξαίρεση ένα διάστημα 12 MHz πριν από το κανάλι 14). η επιλογή του κατάλληλου καναλιού είναι αναγκαία για να βελτιωθεί η απόδοση του ασύρματου μας δικτύου.  Για το πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο κανάλι διαβάστε τις οδηγίες στο άρθρο μας 

Τρίτον, αν το Ιντερνετ «σέρνεται», ξεχνάμε τους φούρνους μικροκυμάτων. Όταν οι φούρνοι μικροκυμάτων βρίσκονται σε λειτουργία, παρεμβαίνουν στο σήμα του Wi-Fi και μειώνουν τις ταχύτητες. Επίσης, επίδραση στη διαδικτυακή ταχύτητα ενδέχεται να έχουν τα ασύρματα τηλέφωνα, οι συσκευές ενδοεπικοινωνίας, οι λάμπες αλογόνου και οι ηλεκτρικοί διακόπτες με ροοστάτη.

Περιφερειακά που συνδέονται με τον υπολογιστή ασύρματα όπως ποντίκια, πληκτρολόγια, ακουστικά κλπ είναι άλλη μία αιτία που μπορεί να μειώνεται η ταχύτητα. Προσπαθήστε λοιπόν την ώρα που βλέπετε να έχει μειωθεί η ταχύτητα να αποσυνδέσετε όλα τα περιφερειακά. 

Προσδοκώντας ολοένα αυξημένη κίνηση λόγω κοροναϊού, οι εταιρείες έχουν χαμηλώσει την ποιότητα των βίντεο, ώστε να τα κάνουν ελαφρύτερα.

Πάντως, μέχρι στιγμής η αύξηση χρήσης του Διαδικτύου δεν είναι τόσο μεγάλη που να προξενεί προβλήματα. Στη Βρετανία, μετά τους περιορισμούς στην κυκλοφορία, η χρήση του Ιντερνετ στη διάρκεια της ημέρας έχει αυξηθεί κατά 25%, λιγότερο από όσο αυξάνεται υπό κανονικές συνθήκες τις βραδινές ώρες αιχμής.

Διαβάστε επισης

Έχετε αργό Wifi; Ακολουθήστε μια εύκολη λύση και τέρμα ο εκνευρισμός
Έντυπη
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ