2020-03-28 22:15:30
Φωτογραφία για Ελπίδες από το το Actemra της Roche για ρευματοειδή αρθρίτιδα, θεράπευσε ασθενείς από κοροναϊό
medlabnews.gr

Μάχη με το χρόνο δίνει η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η οποία στρέφεται και στις δοκιμές φαρμάκων ενάντια στον κοροναϊό, τη στιγμή που ερευνητικά κέντρα σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες και να εργάζονται πάνω στην παρασκευή εμβολίου.

Ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, το Actemra της Roche, ίσως αποτελεί το “κλειδί” για την αντιμετώπιση του νέου κοροναϊού καθώς με τη χρήση του μειώθηκαν σημαντικά τα συμπτώματα σε ασθενή στην Ιταλία, όπως και σε πολλούς άλλους στην Κίνα.

Σημαντικά βελτιωμένη κλινική εικόνα είχαν εμφανίσει νωρίτερα και 21 ασθενείς στην Κίνα μέσα σε μία με δύο ημέρες, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Il Messaggero. Η Κίνα, όπου τα νέα κρούσματα έχουν μειωθεί δραστικά το τελευταίο διάστημα, ενέκρινε ήδη τη χρήση του Actemra της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας Roche σε ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές της νόσου του νέου κοροναϊού, καθώς αναζητά επειγόντως νέους τρόπους καταπολέμησης της φονικής μόλυνσης που εξαπλώνεται ανά την υφήλιο.


Ελπίδες από τα παλαιότερα φάρμακα

Η Κίνα θεωρεί ότι μερικά παλαιότερα φάρμακα θα μπορούσαν να σταματήσουν το σύνδρομο απελευθέρωσης κυτοκινών (CRS), μια υπερ-αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος, που θεωρείται σημαντικός παράγοντας για την καταστροφική ανεπάρκεια οργάνων και το θάνατο σε ορισμένους ασθενείς με κοροναϊό. Το Actemra, εγκρίθηκε το 2010 στις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Το φάρμακο αναστέλλει τα υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης της ιντερλευκίνης 6 (IL-6) που προκαλούν ορισμένες φλεγμονώδεις ασθένειες.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε σε οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου, που δημοσιεύθηκαν στο Διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα, ότι το Actemra μπορεί τώρα να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό. Αφορούν ασθενείς που νοσηλεύονται με σοβαρή πνευμονική βλάβη και υψηλά επίπεδα IL-6. 

Παράλληλα Κινέζοι ερευνητές στη χώρα δοκιμάζουν το φάρμακο σε μια κλινική δοκιμή η οποία αναμένεται να περιλαμβάνει 188 ασθενείς με κοροναϊό. Η δοκιμή θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Μαΐου.

Η Roche, η οποία δώρισε παρτίδες του φαρμάκου Αctemra αξίας 14 εκατ. γιουάν (περίπου δύο εκατ. δολάρια) Actemra τον Φεβρουάριο, είπε ότι η δοκιμή ξεκίνησε ανεξάρτητα από τρίτο μέρος. Στόχος είναι να διερευνηθεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια του φαρμάκου σε ασθενείς με κοροναϊό. Προς το παρόν, όπως τόνισε η εταιρεία, δεν υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία από κλινικές δοκιμές. Στοιχεία δηλαδή σχετικά με την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου κατά του κοροναϊού.

'Οπως αναφέρει το Reuters η Roche θα δοκιμάσει το φάρμακο Actemra για την αρθρίτιδα σε ασθενείς με πνευμονία που συνδέεται με το κοροναϊό, δήλωσε η Ελβετική φαρμακοβιομηχανία. Η δοκιμή της Roche, η οποία απευθύνεται σε 330 ασθενείς παγκοσμίως και πρόκειται να ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου, ακολουθεί παρόμοιες προσπάθειες από την Κίνα που δοκίμασε παλαιού τύπου αντιφλεγμονώδες φάρμακα για να βοηθήσει ασθενείς που η υγεία τους ήταν σε κίνδυνο.

Στην Ιταλία, ο καθηγητής Ογκολογίας Paolo Ascierto του Νοσοκομείου Pasquale I.R.C.C.S της Νάπολης δοκίμασε πειραματικά το φάρμακο Tocilizumab, σε 2 ασθενείς με προχωρημένη πνευμονία, που προκλήθηκε από τον covid-19 με εξαιρετικά, όπως αναφέρει, αποτελέσματα.

Σύμφωνα με ιταλικά δημοσιεύματα, το φάρμακο Tocilizumab κατά της αρθρίτιδας χορηγήθηκε σε δύο ασθενείς που έχουν μολυνθεί από κοροναϊό ενώ ξεκίνησε η θεραπεία σε δύο άλλους ασθενείς.

Σε συνέντευξή του ο Ascierto ζήτησε άμεσα ένα εθνικό πρωτόκολλο για την επέκταση της χρήσης του φαρμάκου, σε εκείνους που πάσχουν από κοροναιό.

«Το φάρμακο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό κατά της πνευμονίας που προκαλεί ο Covid-19, η νόσος που προκαλεί ο κοροναϊός. Οι πρώτοι 2 ασθενείς υποβλήθηκαν σε θεραπεία στην Ιταλία, σε 24 ώρες η θεραπεία έδειξε άριστα αποτελέσματα και αύριο ένας από τους 2 ασθενείς θα πάρει εξιτήριο, επειδή η κατάσταση του βελτιώθηκε», ανέφερε ο γιατρός και πρόσθεσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να επεκταθεί η χρήση του το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε περισσότερες ζωές».

Το φάρμακο είναι ακριβό (750 Ευρώ) αλλά η Roche το διαθέτει δωρεάν και στην Ελλάδα.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ