2020-03-29 11:30:10
Φωτογραφία για Επέτειος γάμου σε χωριστές κρεβατοκάμαρες για Κάρολο και Καμίλα
Απομονωμένος στο κάστρο Balmoral της Σκωτίας ο Κάρολος καθώς είναι φορέας του

κορωνοϊού - Πώς γνωρίστηκαν, οι «καυτές» τηλεφωνικές συνομιλίες των δύο εραστών, το διαζύγιο με την Νταϊάνα και ο γάμος που δεν ήθελε η Ελισάβετ - Ο παράφορος έρωτας που κρατά 49 ολόκληρα χρόνια

Στις 9 Απριλίου οι πρώην καταραμένοι εραστές θα γιορτάσουν 15 χρόνια γάμου. Απομονωμένος στο κάστρο Balmoral της Σκωτίας μετά το θετικό τεστ κορωναιού , ο πρίγκιπας Κάρολος θα ανταλλάξει ευχές με την αιώνια αγαπημένη του Καμίλα πίσω από κλειστές πόρτες. Ισως και μέσω σημειωμάτων. Ισως και τίποτα από τα δύο. Φτάνει να κοιμάται ο μπάτλερ.

Από το 1971 που γνωρίστηκαν, το μόνο που δεν έχει αλλάξει στον πλανήτη είναι η σχέση του Κάρολου και της Καμίλα. Ισως και τα μαλλιά του Τραμπ -και του Πασχάλη- αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Σημασία έχει ότι για 49 χρόνια τίποτα δεν στάθηκε ικανό να κλονίσει τον παράφορο έρωτα του διαδόχου του βρετανικού στέμματος με την Καμίλα Πάρκερ Μπόοουλς.


Ούτε οι παράλληλοι γάμοι τους, ούτε το πρωτόκολλο, ούτε η κατακραυγή, ούτε καν το ξινισμένο αυστηρό βλέμμα της Ελισάβετ –και οι απειλές της. Η τελευταία μάλιστα αθέτησε και την υπόσχεση που είχε δώσει κάποτε στην Νταϊάνα ότι ο Κάρολος ποτέ δεν θα παντρευόταν την Καμίλα. Μέχρι που στις 9 Απριλίου του 2005,στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο κάστρο των Γουίνδσορ, ενώπιον 800 προσκεκλημένων, η 57χρονη Καμίλα κρατώντας τρυφερά το χέρι του Καρόλου που δεν την αφήνει λεπτό από το βλέμμα του, ξεφορτώνεται μια για πάντα τον τίτλο της κακιάς, μάγισσας ερωμένης και αναβαθμίζεται σε επίσημη σύζυγο του διαδόχου του στέμματος φέροντας στο εξής τον comme il faut τίτλο της δούκισσας της Κορνουάλης. Φανερά συγκινημένη αν και αμήχανη όπως προδίδουν τα λίγα πλην άχαρα βήματα που την φέρνουν απέναντι από την χορωδία, η Μίλα όπως την φωνάζουν, παίρνει επιτέλους την εκδίκησή της. Οι τόσο ταπεινωτικές συγκρίσεις με τη πριγκίπισσα της καρδιάς του βρετανικού έθνους, το ανελέητο σφυροκόπημα από τα media αλλά και τα σηκωμένα φρύδια της απαξίωσης που εισέπραττε από σύσσωμη την βασιλική αυλή άμα τη παρουσία της, είναι πλέον περασμένα ξεχασμένα.

Οσο ο εφηβικός της έρωτας την κοιτάζει με το γνώριμο συνωμοτικό βλέμμα που ενώνει δύο αμετανόητους αμαρτωλούς, όλα ωχριούν μπροστά στα κακεντρεχή σχόλια της σνομπαρίας αλλά και του vulgaire λαού που μετά την υπέρλαμπρη Νταϊάνα θα πρέπει να βολευτούν με την παρουσία μιας σιτεμένης «καρακάξας» δίπλα στον πρίγκιπα της Ουαλίας, τη δεύτερη πιο σημαντική γυναίκα στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, μετά τη Μεγαλειότατη. Με το μάξι μεταξωτό φόρεμά της σε μπλε πορσελάνης διά χειρός Robinson Valentine, η νεόνυμφη ξέρει καλά ότι δεν έχει ούτε την φρεσκάδα μιας ενζενί πρωταγωνίστριας κι ακόμα χειρότερα ούτε ένα πετραδάκι από τη λάμψη της Lady Diana. Έχει, όμως στο βλέμμα αυτό το ιδιαίτερο φως που την κάνει να ξεχωρίζει, το σίγουρο, λαμπερό οξυδερκές βλέμμα μιας γυναίκας ετοιμόλογης με έντονη προσωπικότητα, που σκέφτεται γρήγορα και έξυπνα, που απεχθάνεται τον ξύλινο λόγο, που επιστρατεύει το χιούμορ της στις αμήχανες στιγμές, που γίνεται το στήριγμα στις δύσκολες. Μιας γυναίκας γοητευτικής και χορτασμένης από έρωτα, σαν αυτό με τον οποίο την περιέλουσε ένας άντρας όπως ο πρίγκιπας Κάρολος, όχι ο ωραιότερος, ούτε ο πιο ελκυστικός, ούτε ο πιο ιδιοφυής αλλά ο πλέον περιζήτητος ως ο πρώτος στην ιεραρχία διάδοχος του θρόνου και γιος της βασίλισσας Ελισάβετ, της μακροβιότερης και πιο ισχυρής γυναίκας στον κόσμο. Αλλά και ο πιο καταπιεσμένος, συνθήκη που προφανώς έπαιξε τον ρόλο της για τις ζωές ένα σωρό ανθρώπων.

Το «ροντβάιλερ» που δάμασε την Ελισάβετ.

Στους ατελείωτους διαδρόμους του κάστρου Balmoral με τα ψηλοτάβανα αχανή δωμάτια και τη θέα στην καταπράσινη εξοχή της Σκοτίας, όσο ο πρίγκιπας μένει περιορισμένος στα δώματά του με την θερμοφόρα στο κεφάλι και το θερμόμετρο στο στόμα, η πριγκίπισσα της Κορνουάλης θα έχει πολλά να αναπολεί από τα 50 περίπου χρόνια της σχέσης της με τον Κάρολο, από την εποχή που 24 χρονών ακόμα, ζωηρή και αυθόρμητη, τον συναντά σε έναν αγώνα πόλο. «Η προγιαγιά μου ήταν ερωμένη του προ-προπάππου σας. Τι έχετε να πείτε γι αυτό;»: Αυτή υποτίθεται ότι ήταν η πρώτη φράση που απεύθυνε η νεαρή Καμίλα στον Κάρολο με το περίσσιο θράσος της νιότης της όταν έσπευσε να του πιάσει την κουβέντα σε εκείνον τον αγώνα πόλο. Μια προσέγγιση που κίνητρό της ήταν περισσότερο ένα πείσμα στο τότε νεανικό της έρωτα και μετέπειτα σύζυγό της, Αντριου Πάρκερ Μπόουλς που ήθελε να τον κάνει να ζηλέψει παρά η γοητεία που της άσκησε ο κατά δύο χρόνια μικρότερός της πρίγκιπας.

Άλλο σενάριο τους θέλει να γνωρίστηκαν στο σπίτι της debutante Λουτσία Σάντα Κρουζ, το ίδιο βράδυ της επιστροφής του από την Ιαπωνία. Είτε ισχύει το ένα είτε το άλλο σενάριο, σημασία έχει ότι μετά την πρώτη γνωριμία τους, έγιναν αχώριστοι. Τα μακρόσυρτα τηλεφωνήματα διαδέχτηκαν τις κρυφές συναντήσεις, ολοένα και πιο συχνές, όλο και πιο παράφορες. Η αυθόρμητη, ανεπιτήδευτη Καμίλα, γεμάτη ζωντάνια και σπιρτάδα, ήταν για τον Κάρολο το παράθυρο στον κόσμο των κοινών θνητών, που ζούσαν την ζωή χωρίς υποχρεώσεις, χωρίς δογματισμούς, χωρίς ταμπού και πρωτόκολλα. Ηταν το αντίθετο από όλες εκείνες τις πολύφερνες μη μου άπτου νύφες που συναντούσε στα σαλόνια του Μπάκιγχαμ και των αριστοκρατικών κύκλων του Λονδίνου. Στο πρόσωπό της έβλεπε τη ζωή που θα θελε αλλά που ποτέ δεν θα μπορούσε να ζήσει υπό το βάρος μιας κληρονομικής υποχρέωσης τόσο ιερής για την Βρετανική παράδοση όσο το βασιλικό στέμμα. Γελάνε με τα ίδια αστεία, αγαπάνε και οι δύο την φύση, τα ζώα, την κηπουρική, το κυνήγι.

Δεν ήταν όμορφη, δεν ήταν γαλαζοαίματη, δεν ήταν καν φινετσάτη –μάλλον το αντίθετο. Λεπτομέρειες για τον νεαρό Κάρολο που ένιωθε να έχει βρει την αδερφή ψυχή του στην Καμίλα Σαντ, όπως είναι το πατρικό της. Μείνανε εραστές για 30 χρόνια περίπου –με πολύ δράμα, πολλά σκάνδαλα, πολλές κόντρες με το παλάτι και με τον κόσμο όλο εναντίον τους. Η μητέρα του Ελισάβετ ούτε που να ακούσει γι αυτήν, δεν θα επιτρέψει ποτέ την είσοδό της στο παλάτι. Τουλάχιστον έτσι ένιωθε τότε. Την ίδια και χειρότερη αποστροφή –αν όχι μίσος- ένιωσε και η Νταϊάνα όταν λίγο πριν το γάμο της με τον Κάρολο το ΄81 έμαθε για την σχέση τους. Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί την αποκαλεί «ροντβάιλερ» ενώ όταν το 89 βρίσκονται και οι δύο καλεσμένες στο πάρτυ της λαίδης Annabel, η Νταϊάνα την ξεμονοχιάζει λέγοντάς της αυστηρά, σχεδόν απελπισμένα «Θέλω τον άντρα μου».

Εκείνο το ίδιο βράδυ θα συνειδητοποιήσει ότι ο γάμος της με τον Κάρολο έχει τελειώσει οριστικά. Η φράση της δακρυσμένης Νταϊάνα σε συνέντευξή της στο BBC «Σε αυτό τον γάμο ήμασταν τρεις. Υπήρχε συνωστισμός» ήταν αρκετή για να προκαλέσει σκάνδαλο και να ρίξει στην πυρά την Καμίλα. Το 92 Κάρολος και Νταϊάνα χωρίζουν επισήμως ενώ δειλά-δειλά οι πρώτες φωτογραφίες του με την Καμίλα αρχίζουν να εμφανίζονται στον Τύπο. Μέχρι που ένα χρόνο μετά βγαίνει στη δημοσιότητα η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο εραστών προκαλώντας τεράστιο σκάνδαλο, το λεγόμενο «Camilla Gate», με από κάθε άποψη απολαυστικούς διαλόγους όπως ο παρακάτω:

Κάρολος: Αχ θεέ μου, θέλω να ζω κρυμμένος στο παντελόνι σου, θα ήταν πολύ πιο εύκολο να σε βλέπω

Καμίλα: Τι θες, να μεταμορφωθείς σε κιλότα;

Κάρολος: Ναι, ή μάλλον,- και Θεέ μου συγχώρα με-, σε ταμπόν!

Καμίλα: Είσαι χαζός… Τι ωραία ιδέα!.

Μέχρι το γάμο τους το 2005, το ζευγάρι διένυσε πολύ δρόμο, με πολλά εμπόδια και άφθονη γκρίνια, μαζί με κράξιμο. Από τα ταμπλόιντ, από την καχυποψία του κόσμου, από τα παιδιά του Ουίλιαμ και Χάρι αλλά κυρίως από την Ελισάβετ. Χρειάστηκε τεράστια υπομονή -αλλά και στρατηγική- από τη μεριά της Καμίλα ώστε επιτέλους να γίνει αποδεκτή. Οσα κι αν της έσουρναν, όσο κι αν της χρέωναν όλα τα κακά του κόσμου και όσο την υποτιμούσαν με εξευτελιστικούς χαρακτηρισμούς για την εμφάνισή της και την έλλειψη φινέτσας και γούστου, τόσο εκείνη παρέμενε στωϊκά σιωπηλή, πάντα δίπλα στον Κάρολο –ή μάλλον ένα βήμα πίσω του, ως πιστή υπομονετική σύντροφος που της αρκούσε απλά να είναι μαζί.

Σύζυγος ή ερωμένη, με τίτλο ή χωρίς, σε παλάτι ή σε κοινό σπίτι, για την Καμίλα που είχε κληρονομήσει μια τεράστια περιουσία από την πλευρά της μητέρας της, λίγο σημασία είχε. Η σχέση της με τον Κάρολο ήταν καρμική αλλά η απόφαση να είναι μαζί με κάθε κόστος βάρυνε κυρίως εκείνον που θα πλήρωνε και το τίμημα. Στα 15 χρόνια του έγγαμου βίου τους, η Καμίλα κατάφερε με την ίδια αποστασιοποιημένη τακτική να γίνει επιτέλους αποδεκτή.

Η Δούκισσα της Κορνουάλης συμμετέχει σε όλα τα επίσημα δείπνα με τους ηγέτες των κρατών, περιοδεύει μαζί με τον Κάρολο στα κράτη της κοινοπολιτείας, γελάει χαλαρή με τα αστεία του, ποζάρει με τα παιδιά του, τις νύφες, τα εγγόνια στις οικογενειακές φωτογραφίες, στέκεται χαμογελαστή δίπλα-δίπλα με την Ελισάβετ και τον Φίλιππο ακολουθώντας όλα τα στερεότυπα για χάρη φυσικά του Κάρολου. Μικρό το κακό που θα μείνει για πάντα πριγκίπισσα και όχι βασίλισσα ακόμα κι αν ο Κάρολος ανέβει στο θρόνο μετά το θάνατο της Ελισάβετ.

Για τον Κάρολο θα είναι πάντα η βασίλισσα της καρδιάς του, η μόνη γυναίκα που τον έκανε να αισθάνεται ελεύθερο κι ευτυχισμένο, έστω και κρυμμένος στο παντελόνι της. Η φετινή επέτειος θα είναι ξεχωριστή από κάθε άποψη για τους δύο αιώνιους εραστές. Σε μια ιστορική, παγκόσμια συγκυρία με δισεκατομμύρια κόσμου σε όλο τον πλανήτη να βρίσκεται σε καραντίνα και με χιλιάδες νεκρούς –θύματα της πανδημίας , ο μονάρχης νοσεί επίσης. Η Καμίλα πάλι όχι. Για άλλη μια φορά θα μπορεί να τον ακούει, να τον παρηγορεί έστω και από ενδοεπικοινωνία αφού ο Κάρολος πρέπει να βρίσκεται αυστηρά σε καραντίνα. Ισως είναι η πρώτη φορά που ακόμα και κεκλεισμένων των θυρών θα πρέπει να τηρήσει το πρωτόκολλο κρατώντας εκτός συζυγικής κλίνης τον εσαεί εφηβικό του έρωτα –που πολύ πιθανόν να του περνάει ραβασάκια με αστεία ερωτόλογα κάτω από την χαραμάδα της πόρτας. Ισως και όχι.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ