2020-03-29 16:07:24
Φωτογραφία για Αν μπορούσαμε να μέναμε σπίτι για 14 ημέρες αυστηρά απομονωμένοι, ο ιός θα γινόταν παρελθόν. Το πείραμα πέτυχε στην Ιταλία
Ο ιός όπως έχει βρεθεί μέχρι τώρα μπορεί να παραμείνει σε επιφάνειες μέχρι και 9 ημέρες.  

Ο ιός όπως έχουμε γράψει δεν είναι κάτι ζωντανό που περπατάει, πετάει ή κάνει κάτι άλλο. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται τον άνθρωπο να το μεταφέρει σε άλλο άνθρωπο. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο πιθανότατα με τα σταγονίδια σιέλου και βλέννης κατά το βήχα, το φτάρνισμα, τη χειραψία και την από κοινού κατανάλωση φαγητού ή ποτού. Πρόσφατα δεδομένα αναφέρουν ότι ο ιός μεταδίδεται με μεγάλα σταγονίδια τα οποία «ταξιδεύουν» λιγότερο από δύο μέτρα. 

Άρα αν μπορούσαμε να παραμείνουμε αποκλεισμένοι στο σπίτι μας για 2 εβδομάδες τότε θα εξαλείφετο εντελώς το πρόβλημα. 

Το πείραμα αυτό βρήκε εφαρμογή σε ένα χωριό στην Ιταλία.

Μία μικρή πόλη της Ιταλίας κατάφερε να εξαφανίσει τον κοροναϊό, φτάνοντας πλέον στον πολυπόθητο αριθμό μηδέν για τα νέα κρούσματα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Al Jazeera πρόκειται για την πρόκειται για την κωμόπολη Vo Euganeo, με πληθυσμό περίπου 3.500 ατόμων, η οποία βρίσκεται στην πολύπαθη Βόρεια Ιταλία από το νέο κοροναϊό. 


Την τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ένα κύμα κρουσμάτων εμφανίστηκε στην εν λόγω περιοχή και λίγο μετά ακολούθησε και ο πρώτος θάνατος. 

Η Vo Euganeo μπήκε σε καραντίνα  και κανείς δεν επιτρεπόταν να εισέλθει ή να φύγει. Για τη διακίνηση τροφίμων και φαρμάκων αποφάσισε η κεντρική διοίκηση που βρισκόταν στην Πάντοβα και ακολούθησε αυτό που αποτέλεσε τελικά και το κλειδί για την πορεία των πραγμάτων: όλοι οι κάτοικοι της πόλης, με συμπτώματα ή χωρίς, έκαναν το τεστ για τον ιό. 

Αυτό έδωσε τη δυνατότητα να μπουν σε καραντίνα όσοι είχαν μολυνθεί, πριν ακόμη εκδηλώσουν συμπτώματα και έτσι σταμάτησαν την περαιτέρω εξάπλωση του ιού στο ξεκίνημά της. 

Μέσα σε 14 ημέρες, ο ιός δεν υπήρχε στην τοπική κοινωνία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψαν οι μαζικοί ελέγχοι, περίπου το 3% των κατοίκων της κωμόπολης είχε μολυνθεί τη δεδομένη χρονική στιγμή. Οι μισοί εξ αυτών δεν είχαν καθόλου συμπτώματα τη στιγμή που εξετάστηκαν και ήταν θετικοί. 

Μετά από δύο εβδομάδες  αυστηρού lockdown ολόκληρης της πόλης και καραντίνας των κατοικών που ήταν μολυσμένοι, η Vo Euganeo δεν εμφάνισε κανένα νέο κρούσμα,  ξεκινώντας από την Παρασκευή 13 Μαρτίου. 

Στον πρώτο γύρο των ελέγχων βρέθηκαν 89 κρούσματα,  στον δεύτερο έξι, μέχρι να εξαφανιστούν τελείως. Όπως αναφέρει και το δημοσίευμα του Al Jazeera η εφαρμογή γενικευμένων τεστ και εκτεταμένης απαγόρευσης κυκλοφορίας κατάφερε να προστατεύσει την κωμόπολη από την εκτίναξη κρουσμάτων,  ελαχιστοποιώντας έτσι τον φόρτο στις υπηρεσίες υγείας. Αναφερόμενος σε αυτή την περίπτωση ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου της πάντοβα, Andrea Cristani, και ο Antonio Cassone, πρώην διευθυντής του Τμήματος επιδημιών στο Ιταλικό Ινστιτούτο Υγείας ανέφεραν ότι «η μελέτη των όσων έγιναν σε αυτή την πόλη παρέχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν οδηγό για άλλες χώρες».

Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να εφαρμοστεί το ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ χωρίς παρατράγουδα και εξυπνακισμούς θα μπορούσε να μας απαλλάξει από τον ιό πολύ σύντομα.

Διαβάστε επίσης

 Γνωρίζετε ότι ο κοροναϊός δεν είναι ζωντανός οργανισμός και δεν κινείται; Τι είναι και πώς μεταδίδεται;
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ