2020-03-31 15:09:35
Φωτογραφία για ΠΑΣΙΔΙΚ - Δελτίο Τύπου σχετκά με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του κλάδου μας
Αθήνα,31/03/2020

ΠΑΣΙΔΙΚ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σε σχέση με τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων του κλάδου μας, μετά την ένταξη στους ΚΑΔ πληττόμενων κλάδων, παρατηρούνται τα εξής σημαντικά προβλήματα:

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της Κυβέρνησης παρέχεται μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές για την περίοδο απασχόλησης μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου, εφόσον καταβληθούν εμπροθέσμως. Όμως μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ΠΝΠ ή ΚΥΑ που να διευκρινίζει τον τρόπο εφαρμογής ενώ τα ηλεκτρονικά συστήματα του ΕΦΚΑ δεν έχουν τέτοια δυνατότητα. Σήμερα λήγει η προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή τους και οι επιχειρήσεις μας ουσιαστικά θα στερηθούν του ευεργετήματος εξαιτίας της καθυστέρησης του κρατικού μηχανισμού στην εφαρμογή των μέτρων, καθώς προϋπόθεση για την καταβολή των δεδουλευμένων του κλάδου, από τον ΕΟΠΥΥ είναι η ασφαλιστική ενημερότητα.

Το ίδιο ισχύει και για τις φορολογικές υποχρεώσεις του κλάδου.

Πολλές Περιφερειακές Διευθύνσεις (ΠΕ.ΔΙ.) του ΕΟΠΥΥ δεν έχουν προβεί σε οριστικοποιήσεις των υποβολών των διαγνωστικών κέντρων ώστε να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ τις αμοιβές που οφείλει σε αυτά. Αντίστοιχα πολλές ΠΕ.ΔΙ. ανά την χώρα δεν απαντάνε καν στα τηλέφωνα προκειμένου να υπάρξει συνεννόηση. Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ μέχρι τώρα τηρεί σιγή σχετικά με το εάν που και πως θα εφαρμοστούν οι προβλέψεις της ΚΥΑ Οικονομικών και Υγείας 1542/ 11.3.2020 που προβλέπει προκαταβολή του 80% σε τέτοιες περιπτώσεις.

Επίσης η ανωτέρω ΚΥΑ προβλέπει την αναστολή των παρακρατήσεων Rebate και Clawback πλην όμως τίποτα από τα προβλεπόμενα δεν έχει μέχρι τώρα εφαρμοστεί.

Τέλος εκφράζουμε την απογοήτευση μας για την μη ένταξη των επιστημόνων υγείας στα προστατευτικά μέτρα της σε περίπτωση μείωσης της δραστηριότητας τους. Η επιχορήγηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων (εν μέσω κρίσης) μέσω ΚΕΚ επιστημόνων με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους σπουδών από κορυφαία πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού ακούγεται αστεία.

Η δύσκολη κατάσταση την οποία όλοι βιώνουμε απαιτεί την ιδιαίτερη προσπάθεια των κρατικών υπαλλήλων και την βελτίωση της αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού. Ειδάλλως τι χρησιμότητα έχουν οι εξαγγελίες μέτρων από την Κυβέρνηση εάν το κράτος είναι ανίκανο να εφαρμόσει αυτά που οι Υπουργοί εξαγγέλλουν;
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ