2020-04-01 23:41:52
Φωτογραφία για Commerzbank: Αναπόφευχτο να πέσει στην κατηγορία “σκουπίδια” η Ιταλία
Βόμβα των αναλυτών της Γερμανικής τράπεζας για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας και τις προοπτικές της οικονομίας της

Άρχισαν τα όργανα για την Ιταλία. Ο αναλυτής Μάικλ Λειστερ σε σημείωμα του προς τoυς πελάτες της Commerzbank γράφει ότι η Ιταλία είναι πιθανό να χάσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας που έχει σήμερα, λόγω των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του Covid-19 και του απαραίτητου δανεισμού που θα ακολουθήσει για να τις αντιμετωπίσει.

Μάλιστα συστήνει στους επενδυτές-πελάτες της τράπεζας να κλείσουν τις θέσεις τους στα Ιταλικά ομόλογα, καθώς η αξία τους θα αρχίσει να υποχωρεί (η μείωση των τιμών των ιταλικών ομολόγων και η αύξηση των αποδόσεων τους έχει ήδη ξεκινήσει).

“Για την Ιταλία, η απώλεια της επενδυτικής κατηγορίας μοιάζει σχεδόν αναπόφευχτη, καθώς τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης της επιδημίας έρχονται να προστεθούν και να επιβαρύνουν την δημοσιονομική παρέκλιση που σημειώθηκε τα χρόνια της ανάπτυξης” έγραψε ο Λέιστερ.


Η εκτίμηση της Commerzbank πάντως ενισχύει το αίτημα για κοινό δανεισμό με κορωνοομόλογα, προκειμένου να μη φέρει το στίγμα του δανεισμού μια μεμονωμένη χώρα. Η αμοιβαιοποίηση μέρους τους κόστους της αντιμετώπισης του κορωνοϊού θα επιτρέψει στην Ιταλία και σε κάθε άλλη χώρα που έχει αυξημένες ανάγκες να στραφεί στο κοινό ταμείο για βοήθεια – δεδομένου ότι δε φέρει ευθύνη για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού.

Ωστόσο οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί μαζί με μια μειοψηφία χωρών αντιδρούν καθώς υποστηρίζουν ότι η Ιταλία θα έπρεπε να είχε προνοήσει και να δημιουργήσει το δημοσιονομικό χώρο για τις έκτακτες ανάγκες, όπως έχουν κάνει εκείνες.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ