2020-04-02 09:10:53
Φωτογραφία για ΤΟΜΥ: Απαξιώνουν τις δομές εν μέσω κορονοϊού! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι
 

Στα κάγκελα είναι οι εργαζόμενοι στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) καθώς όπως αναφέρει το Σωματείο των Εργαζομένων στις ΤΟΜΥ της 1ης και της 2ης ΥΠΕ, οι Μονάδες απαξιώνονται καθημερινά την ώρα μάλιστα που είναι σε εξέλιξη η πιο δύσκολη υγειονομική μάχη της χώρας.

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τη στιγμή μάλιστα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της κατάστασης, αφήνοντας χώρο στα νοσοκομεία μόνο για τα βαριά περιστατικά του κορονοϊού.

Αντίθετα το Σωματείο των Εργαζομένων στις ΤΟΜΥ καταγγέλλει ότι καθημερινά απογυμνώνονται οι Μονάδες καθώς προσωπικό μετακινείται σε άλλες Μονάδες Υγείας.

Τι συμβαίνει στις ΤΟΜΥ της 1ης και 2ης ΥΠΕ

“Εσχάτως οδηγηθήκαμε και στην παραβίαση των όρων λειτουργίας των δομών μας. Συγκεκριμένα, στην 1η ΥΠΕ συνάδελφοι από ΤΟΜΥ κλήθηκαν να καλύψουν περιστασιακά ανάγκες χώρου, στον οποίον φιλοξενούνται άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα, αφήνοντας τους εγγεγραμμένους πολίτες χωρίς πρόσβαση στον Οικογενειακό Ιατρό” αναφέρει το Σωματείο των Εργαζομένων.


Αντίστοιχα τα προβλήματα και στις ΤΟΜΥ της 2ης ΥΠΕ: 

“Στην 2η ΥΠΕ, οι συνάδελφοι της 1ης ΤΟΜΥ Νίκαιας-Ρέντη οδηγούνται βιαίως (απουσία διαβούλευσης, ενημέρωση από ανάρτηση στην Διαύγεια) σε διάλυση της επιστημονικής ομάδας και μετακίνηση σε νέο χώρο (οι ΤΟΜΥ λειτουργούν σε χώρο με συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως προβλέπεται από το ΕΣΠΑ που τις χρηματοδοτεί, σχεδιάστηκαν και διαχειρίζονται τον πληθυσμό αναφοράς τους ως διεπιστημονική ομάδα, διαχειρίζονται περιπτώσεις με πολυνοσηρότητα που απαιτούν συντονισμό υποστήριξης και θεραπείας, επιπλέον ο κάθε Οικογενειακός Ιατρός έχει τον δικό του παρακολουθούμενο πληθυσμό)” υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι στις ΤΟΜΥ”.

Όπως εξηγούν: “Με αυτό τον τρόπο, ευπαθείς ομάδες που παρακολουθούνται από τους Οικογενειακούς Ιατρούς, στον καιρό του Μένουμε Σπίτι, αναγκάζονται να μετακινούνται ακόμη πιο μακριά σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη. Και όλα αυτά, επειδή μετακινήθηκε το Κέντρο Μάνας και Παιδιού, που αρνήθηκε την μετακόμισή του σε άλλο χώρο και χωρίς καμία εκτίμηση του κινδύνου για την κάθε κατηγορία των ωφελούμενων πολιτών”.

Το Σωματείο των Εργαζομένων στις ΤΟΜΥ δηλώνει ότι οι αποσπασματικές μετακινήσεις 2-3 ημερών υπαλλήλων μας σε δομές με ύποπτα κρούσματα και μετέπειτα δραστηριοποίηση των ιδίων υπαλλήλων στις κοινότητες αναφοράς μας, θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διασπορά στην κοινότητα και σε ευπαθείς ομάδες.

Οι εργαζόμενοι ζητούν:

– Άμεσο, συνολικό ανασχεδιασμό του δημόσιου συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με τρόπο που θα εξασφαλίζει καθολική κάλυψη του πληθυσμού με υπηρεσίες Οικογενειακού Ιατρού, λαμβάνοντας υπ’όψιν τις αυξημένες ανάγκες που ορίζει η τρέχουσα κρίση COVID και η μετέπειτα εποχή.

-Αναγνώριση του ρόλου των ΤΟΜΥ και οργανική ένταξή τους στο σχέδιο της επόμενης ημέρας, με παραδειγματικό χαρακτήρα, για ένα πιο δυνατό Εθνικό Σύστημα Υγείας.

-Διασφάλιση της ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων με παροχή των απαιτούμενων ΜΑΠ (για τα οποία το Υπουργείο Υγείας διατρανώνει πως υπάρχει επάρκεια) και εξασφάλιση παροχής έργου, που δεν θα θέτει σε κίνδυνο το άμεσο οικογενειακό περιβάλλον των εργαζομένων, σε περίπτωση δράσης σε χώρο με ύποπτα κρούσματα.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ