2020-04-02 22:10:25
Φωτογραφία για Ανοσία αγέλης θα σήμαινε χιλιάδες νεκρούς ξεκαθαρίζει καθηγητής επιδημιολογίας
Ανοσία αγέλης θα σήμαινε χιλιάδες νεκρούς ξεκαθαρίζει καθηγητής επιδημιολογίας

Η επιβάρυνση στο σύστημα υγείας από το hotspot της Ριτσώνας σχετίζεται με τη σύσταση του πληθυσμού εκεί, εξήγησε στον ο Γκίκας Μαγιορκίνης - Λογικά σε δύο εβδομάδες θα δούμε ύφεση των κρουσμάτων κορωνοϊού

Την ανησυχία του για την κατάσταση στην ελληνική επαρχία με τον κορωνοϊό «γιατί έχει μια διαφορά 1-2 εβδομάδες» μετέφερεο καθηγητής Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Λογικά με βάση επιδημιολογικά δεδομένα και μαθηματικά μοντέλα περιμένουμε διαφορά φάσης στην επαρχία. Ευτυχώς στην Ηλεία ελέγχθηκε και αυτό είναι καλό μήνυμα ότι δεν είναι αργά να μαζευτούμε. Περιμένω κάποιες μικροεστίες στην επαρχία τις οποίες θα μπορέσουμε να μαζέψουμε γρήγορα» είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

Όπως εξήγησε «χτυπάει στη ρίζα του προβλήματος να μην υπάρξουν μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος από τα μεγάλα αστικά κέντρα που δεν έχουμε ακόμα πλήρη έλεγχο να υπάρχει διασπορά ακόμα και σε παρθένες περιοχές της επικράτειας».


Ερωτηθείς για τη λογική της «ανοσίας της αγέλης» ο καθηγητής Επιδημιολογίας διευκρίνισε ότι «70% ανοσία (σ.σ. με τη μέθοδο αυτή) δεν θα δούμε γιατί το σύστημα δεν θα αντέξει. Δεν θα το δούμε έτσι ούτε σε βάθος 10ετιας γιατί αυτό σημαίνει συρροή νεκρών και βαρέων περιστατικών κατά χιλιάδες ανά έτος».

«Ο μόνος τρόπος που έχει γίνει ανοσία αγέλης στο παρελθόν είναι με εμβολιασμό. Δεν έχει συμβεί ποτέ μέσω φυσικής νόσησης να υπάρξει ανοσία» συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης διευκρινίζοντας ότι «είναι άλλο το τεστ αντισωμάτων που θα ξεκαθαρίσει ποιοι πολίτες - ίσως και τουρίστες - δεν πρέπει να είναι υπό αυστηρά κριτήρια καραντίνας».

Μιλώντας, δε, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο hotspot της Ριτσώνας είπε ότι «αυτό μεταφράζεται σε βάρος στο σύστημα υγείας που θα εξαρτηθεί από τη σύσταση. Αν είναι μικροί σε ηλικία δεν περιμένουμε περισσότερους από 5 στους 1000 να χρειαστούν νοσηλεία».

Ως προς το ενδεχόμενο χημειοπροφύλαξης σε μεγάλους αριθμούς ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι «θα δημιουργήσει πολλά περισσότερα προβλήματα από όσα θα λύσει σε επίπεδο πληθυσμού» λόγω των παρενεργειών των φαρμάκων.

Σε ερώτηση τέλος για την εκτίμησή του όσον αφορά την πορεία της διασποράς του κορωνοϊού απάντησε ότι «το λογικό είναι γύρω στις 2 εβδομάδες θα έχουμε ύφεση των κρουσμάτων καθώς θα δούμε τα αποτελέσματα από την απαγόρευση κυκλοφορίας».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ